Κορωνοϊός: Περισσότερα από 65 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως

Η πανδημία του κορωνοϊού, που έχει μολύνει περισσότερους από 65 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως και έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερου από 1,5 εκατ., έχει αρχίσει να επιταχύνεται και πάλι σε ένα μέρος του κόσμου, κάτι που όμως δεν εμπόδισε κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία, να είναι πιο αισιόδοξες χάρη στα νέα για τα εμβόλια κατά της covid-19.

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας εκτίμησαν χθες Παρασκευή “πιθανή” μια σημαντική υποχώρηση της πανδημίας “ως την άνοιξη” χάρη στον εμβολιασμό, καλώντας ωστόσο τους πολίτες να προετοιμαστούν για μια νέα άνοδο των κρουσμάτων μετά τα Χριστούγεννα.

Η χώρα της Ευρώπης με τους περισσότερους νεκρούς από την πανδημία (περισσότεροι από 60.000), η Βρετανία έγινε αυτή την εβδομάδα η πρώτη δυτική χώρα που ενέκρινε για χρήση ένα εμβόλιο κατά της covid-19, αυτό των εταιρειών Pfizer και BioNTech. Τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Ακολούθησε χθες Παρασκευή το Μπαχρέιν, το οποίο επίσης έδωσε άδεια χρήσης στο ίδιο εμβόλιο.

Η covid-19 έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο 1.507. 480 ανθρώπων σε σύνολο 65,2 εκατομμυρίων κρουσμάτων, σύμφωνα με χθεσινό απολογισμό του AFP.

Από τις 24 Νοεμβρίου καταγράφονταν κάθε ημέρα περισσότεροι από 10.000 νέοι θάνατοι παγκοσμίως (12.658 την Πέμπτη), το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής.

Ο Καναδάς πέρασε χθες το όριο των 400.000 κρουσμάτων, μόλις δύο εβδομάδες αφού πέρασε το όριο των 300.000 κρουσμάτων, σηματοδοτώντας την επιτάχυνση της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα.

Με την άφιξη των εμβολίων “αρχίζουμε να βλέπουμε το τέλος της πανδημίας”, εκτίμησε χθες ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεεσούς στη διάρκεια συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για την πανδημία.

Όμως “δεν μπορούμε απλώς να δεχθούμε έναν κόσμο στον οποίο οι φτωχοί και οι περιθωριοποιημένοι θα ποδοπατηθούν από τους πλούσιους και τους ισχυρούς στον δρόμο για τα εμβόλια”, τόνισε ο Τέντρος.

Οι Γάλλοι αντιεμβολιαστές;

Στη Γαλλία, με 54.140 νεκρούς από τον κορονοϊό, όσο πλησιάζει ο εμβολιασμός κατά της covid-19 που σχεδιάζεται για τον Ιανουάριο, τόσο λιγότεροι Γάλλοι φαίνονται διατεθειμένοι να εμβολιαστούν: μόνο οι μισοί σκοπεύουν να το κάνουν, έναντι των δύο τρίτων τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Sante Publique France (SpF).

Οι γαλλικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν, με την εκστρατεία να ξεκινά τον Ιανουάριο για τους ηλικιωμένους που ζουν σε οίκους ευγηρίας και θα συνεχιστεί τον Φεβρουάριο με τους ευάλωτους ανθρώπους και στη συνέχεια την άνοιξη για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Αντίστοιχη στρατηγική έχει ανακοινώσει και η Ισπανία, η οποία ελπίζει να εμβολιάσει 15 με 20 εκατομμύρια ανθρώπους, σε σύνολο 47 εκατομμυρίων, ως τον Μάιο ή τον Ιούνιο. “Θα μπορούμε να ξεκινήσουμε την εκστρατεία του εμβολιασμού στις αρχές Ιανουαρίου”, δήλωσε ο Σαλβαδόρ Ίγια, ο Ισπανός υπουργός Υγείας.

Η κατάσταση στη χώρα –μία από τις πλέον πληγείσες από την πανδημία στην Ευρώπη-- έχει βελτιωθεί τις τελευταίες ημέρες, όμως η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης αποφάσισε να ακυρώσει τις καθιερωμένες εκδηλώσεις για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:16

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
18:00
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Αλλαγές και για το Κυπριακό στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
17:46
Συνελήφθη ύποπτος 44 ετών για τον εμπρησμό 12 αυτοκινήτων στο Καϊμακλί
17:42
Αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ζήτησε η Αννίτα Δημητρίου
17:33
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε 34χρονο για υπόθεση βιασμού της πρώην συζύγου του
17:29
Στο κελί για πέντε χρόνια 25χρονος για δύο ληστείες στο ίδιο περίπτερο στη Χλώρακα
17:25
Δυνατή προσωρινή αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για 9 μήνες, λέει η Κομισιόν
17:18
Καθορισμός νομοσχεδίου για τη Δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών
17:13
Στόχος η κάλυψη της Κύπρου σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων, μέχρι το 2026
17:05
Τμήμα Μετεωρολογία 3ο Δελτίο Καιρού 16/4/24
16:24
Προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας
16:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.