Κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τους S-400, στο κείμενο αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ

Πρόνοια, η οποία υποχρεώνει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, να επιβάλει στην Τουρκία κυρώσεις CAATSΑ, ένα μήνα μετά την υπογραφή του νόμου από τον Πρόεδρο, για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον Προϋπολογισμού Εθνικής Άμυνας του 2021 (NDAA 2021).

Η μικτή επιτροπή που επιμελήθηκε τον συγκερασμό των δύο διαφορετικών κειμένων που υιοθέτησαν τον Ιούλιο η Βουλή και η Γερουσία, για το νόμο του Προϋπολογισμού Εθνικής Άμυνας του 2021 (NDAA 2021), συμπεριέλαβε την πρόνοια στο τελικό κείμενο.

Το τελικό κείμενο που συμφωνήθηκε στην μικτή επιτροπή αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής και της Γερουσίας, την επόμενη εβδομάδα κι αμέσως μετά θα σταλεί για υπογραφεί στον πρόεδρο Τραμπ.

Το Ιούλιο η Βουλή είχε συμπεριλάβει στο πλαίσιο του NDAA αναφορά για κυρώσεις στην Τουρκία, όχι όμως και η Γερουσία. Τελικά στην μικτή επιτροπή υποβλήθηκαν - και έγιναν δεκτές - προτάσεις από τον Γερουσιαστή Μενέντεζ που ενίσχυαν περαιτέρω το λεκτικό του κειμένου της Βουλής.

Η αναφορά προσδιορίζει ότι η προμήθεια από την τουρκική κυβέρνηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από τις 12 Ιουλίου 2019, αποτελεί σημαντική συναλλαγή, όπως περιγράφεται από το άρθρο 231 του CAATSA.

« Όχι αργότερα από 30 ημέρες μετά την ημέρα της έναρξης της ισχύος αυτού του νόμου, ο Πρόεδρος πρέπει να επιβάλει 5 ή περισσότερες κυρώσεις που περιγράφονται στο τμήμα 235 του CAATSA, σε σχέση με κάθε πρόσωπο που εν γνώσει του ενεπλάκη στην προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος S-400”.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μετά από τη λήξη ενός έτους, ο Πρόεδρος μπορεί να ακυρώσει τις κυρώσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας και κάθε πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό της δεν κατέχει πλέον το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή ένα σύστημα που το έχει διαδεχθεί. Οτι κανένας υπάλληλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή του αμυντικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν λειτουργούν ούτε συντηρούν εντός της Τουρκίας κανένα σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή σύστημα που το έχει διαδεχθεί. Και, ότι ο Πρόεδρος έλαβε αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι αυτή δεν θα εμπλέκει εν γνώσει της ή δεν θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε ξένο να συμμετάσχει εκ μέρους της στην άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας για την επαναπόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 που υπόκειται σε κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου CAATSA.

ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:17

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Covid-19: Το τουρκικό εμβόλιο Turkovac ξεκινά την τρίτη φάση κλινικών δοκιμών
21:40
Λευκός Οίκος: Ο στόχος του Μπάιντεν για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως την 4η Ιουλίου δεν θα επιτευχθεί
21:39
Ο ΠΟΥ «ανησυχεί» για τη χαλάρωση των περιορισμών σε ορισμένους αγώνες του Euro 2020
21:36
Βέρα Γιούροβα: Η συνολική ατμόσφαιρα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχει βελτιωθεί
21:33
Ισραήλ-Covid-19: Για ένα «νέο κύμα» ανησυχούν οι αρχές μετά τα 125 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την Δευτέρα
21:31
Φάουτσι: Η παραλλαγή Δέλτα η μεγαλύτερη απειλή στην μάχη των ΗΠΑ για την εξάλειψη της πανδημίας εντός των συνόρων
21:30
Νίκος Αναστασιάδης : ΠτΔ: Όσο είμαι στην εξουσία δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τουρκίας
21:25
Νίκος Αναστασιάδης: Στόχος του ανασχηματισμού να υπηρετήσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης και το Σχέδιο Ανάκαμψης
21:18
Τριψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων
20:38
Η Biontech ετοιμάζει γρήγορη αντίδραση σε τυχόν νέες παραλλαγές του κορονοϊού
19:41
WSJ: Το Πεκίνο θα διατηρήσει σε ισχύ για έναν ακόμη χρόνο τους συνοριακούς περιορισμούς λόγω Covid-19
19:40
Μέρκελ: Άλλαξε εμβόλιο για τη δεύτερη δόση – Από AstraZeneca σε Moderna
19:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand