Κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τους S-400, στο κείμενο αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ

Πρόνοια, η οποία υποχρεώνει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, να επιβάλει στην Τουρκία κυρώσεις CAATSΑ, ένα μήνα μετά την υπογραφή του νόμου από τον Πρόεδρο, για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον Προϋπολογισμού Εθνικής Άμυνας του 2021 (NDAA 2021).

Η μικτή επιτροπή που επιμελήθηκε τον συγκερασμό των δύο διαφορετικών κειμένων που υιοθέτησαν τον Ιούλιο η Βουλή και η Γερουσία, για το νόμο του Προϋπολογισμού Εθνικής Άμυνας του 2021 (NDAA 2021), συμπεριέλαβε την πρόνοια στο τελικό κείμενο.

Το τελικό κείμενο που συμφωνήθηκε στην μικτή επιτροπή αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής και της Γερουσίας, την επόμενη εβδομάδα κι αμέσως μετά θα σταλεί για υπογραφεί στον πρόεδρο Τραμπ.

Το Ιούλιο η Βουλή είχε συμπεριλάβει στο πλαίσιο του NDAA αναφορά για κυρώσεις στην Τουρκία, όχι όμως και η Γερουσία. Τελικά στην μικτή επιτροπή υποβλήθηκαν - και έγιναν δεκτές - προτάσεις από τον Γερουσιαστή Μενέντεζ που ενίσχυαν περαιτέρω το λεκτικό του κειμένου της Βουλής.

Η αναφορά προσδιορίζει ότι η προμήθεια από την τουρκική κυβέρνηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από τις 12 Ιουλίου 2019, αποτελεί σημαντική συναλλαγή, όπως περιγράφεται από το άρθρο 231 του CAATSA.

« Όχι αργότερα από 30 ημέρες μετά την ημέρα της έναρξης της ισχύος αυτού του νόμου, ο Πρόεδρος πρέπει να επιβάλει 5 ή περισσότερες κυρώσεις που περιγράφονται στο τμήμα 235 του CAATSA, σε σχέση με κάθε πρόσωπο που εν γνώσει του ενεπλάκη στην προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος S-400”.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μετά από τη λήξη ενός έτους, ο Πρόεδρος μπορεί να ακυρώσει τις κυρώσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας και κάθε πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό της δεν κατέχει πλέον το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή ένα σύστημα που το έχει διαδεχθεί. Οτι κανένας υπάλληλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή του αμυντικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν λειτουργούν ούτε συντηρούν εντός της Τουρκίας κανένα σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή σύστημα που το έχει διαδεχθεί. Και, ότι ο Πρόεδρος έλαβε αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι αυτή δεν θα εμπλέκει εν γνώσει της ή δεν θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε ξένο να συμμετάσχει εκ μέρους της στην άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας για την επαναπόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 που υπόκειται σε κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου CAATSA.

ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:17

Τελευταιες Ειδησεις

12 Ιουνίου
Ένας θάνατος και 42 νέα περιστατικά κορονοϊού
21:32
Επαναρχίζει ο αγώνας Δανία-Φιλανδία
21:12
Σε 79 τα σημεία δειγματοληψίας της Κυριακής για rapid test
21:12
Ουαλία - Ελβετία 1-1
20:55
Η Αίγυπτος θα στείλει στο διάστημα δύο δορυφόρους το 2022
20:53
Δύο συλλήψεις στη Λάρνακα για κατοχή 1 κιλού κοκαΐνης
20:39
Θεσσαλονίκη: Νεκρός εντοπίστηκε άνδρας μετά την κακοκαιρία
20:33
Κατερρευσε ο Έρικσεν, στο Δανία-Φιλανδία. Διεκόπη το ματς
20:11
Τζουμχουριέτ:Την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-400 στα κατεχόμενα πρότεινε στις ΗΠΑ η Άγκυρα
19:45
Ο Τζόνσον προειδοποιεί την ΕΕ για το εμπόριο μετά το Brexit
18:57
Κυπριακό στη συζήτηση Τζόνσον -Γκουτέρες στο περιθώριο του G7
18:18
Yπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά- Είχε απειλήσει κατοικίες
18:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand