Δένδιας: Η μόνη αποδεκτή βάση για διάλογο με την Άγκυρα είναι το δίκαιο της θάλασσας

Δριμεία επίθεση κατά της Τουρκίας για την προκλητική συμπεριφορά της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εξαπέλυσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά από τις διαβουλεύσεις για συντονισμό των ενεργειών Αθήνας και Λευκωσίας ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, ο κύριος Δένδιας είπε ότι η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, απειλεί την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής. Ανέφερε επίσης ότι η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργεί διαρκώς τετελεσμένα και την ίδια ώρα να αποφύγει τη λήψη μέτρων εναντίον της.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, υπογράμμισε πως η μόνη αποδεκτή βάση για διάλογο με την Άγκυρα είναι το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.
Αναφερόμενος στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κύριος Δένδιας επισήμανε πως θα πραγματοποιηθεί σε μία κρίσιμη στιγμή για το σύνολο του ελληνισμού, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη. Η απάντηση που πρέπει να δοθεί, πρόσθεσε, αποτελεί και ζήτημα αξιοπιστίας της ίδιας της Ευρώπης.
Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο κύριος Δένδιας τόνισε ότι η Αθήνα μετέφερε στην Τζέιν Χολ Λουτ την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη.
Παράλληλα διεμήνυσε ότι λύση του Κυπριακού, μπορεί να εξευρεθεί μόνο στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με τον οποίο συζήτησε, μεταξύ άλλων, και τις διερευνητικές επαφές που πραγματοποιεί η Τζέιν Χολ Λουτ, σε μία προσπάθεια προετοιμασίας του εδάφους για την πραγματοποίηση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης.

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:17

Τελευταιες Ειδησεις

27 Ιουνίου
ΠτΔ: Η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον κατήφορο μιας απρεπούς συμπεριφοράς
20:37
Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε την απέλαση 8 Ελλήνων διπλωματών
19:40
Τουλάχιστον δύο νεκροί και 20 τραυματίες από ρωσική πυραυλική επίθεση σε εμπορικό κέντρο της Ουκρανίας
19:30
Στο ΑΠΟΕΛ και ο Χριστοδούλου
19:01
Δένδιας: Η αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποσταθεροποιεί ευρύτερες περιοχές στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή
18:48
Τατάρ: Βιώσιμη συμφωνία μόνο με τη λεγόμενη ισοδυναμία των δύο ίσων πλευρών
17:53
Η Ρωσία λέει ότι η Ουκρανία ευθύνεται για το ότι ο πύραυλος έπεσε πάνω σε συγκρότημα κατοικιών στο Κίεβο
17:24
Χάλκινο μετάλλιο και στο μπάντμιντον στους Μεσογειακούς της Αλγερίας
17:09
Τζέικ Σάλιβαν: Πολύ πιθανή μια συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ
16:24
Ανάκληση τροφίμου από την κυπριακή αγορά στο οποίο ανιχνεύθηκε το μικρόβιο της σαλμονέλας
15:55
Σε κρίσιμη κατάσταση καταδρομέας ΣΥΟΠ έπειτα από τραυματισμό του σε άσκηση
15:37
Επιβεβαίωση - Τέλος ο Κωστένογλου από την Εθνική
15:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand