Αρχίζει η διανομή εμβολίων Covid στα βρετανικά νοσοκομεία, από Τρίτη οι εμβολιασμοί

Το έργο της διανομής των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στα 50 νοσοκομεία στη Βρετανία, που έχουν οριστεί ως κόμβοι εμβολιασμού ξεκινά σήμερα, μετά από την άφιξη στη χώρα των πρώτων δόσεων με φορτηγά από τις εγκαταστάσεις της Pfizer στο Βέλγιο.

Εντός των προσεχών ημερών οι βρετανικές υγειονομικές αρχές θα έχουν παραλάβει 800.000 δόσεις του σκευάσματος. Ο επικεφαλής του οργανισμού NHS Providers Κρις Χόπσον, ο οποίος εκπροσωπεί τους περισσότερους παρόχους υπηρεσιών στο βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας, δήλωσε το πρωί στο BBC ότι τα εμβόλια θα είναι στα νοσοκομεία έτοιμα προς χορήγηση την Τρίτη.

Έως το τέλος του μήνα η κυβέρνηση ανέμενε 10 εκ. δόσεις, ποσότητα ωστόσο που πλέον έχει τεθεί εν αμφιβόλω. Ο Υπουργός Επιχειρήσεων Άλοκ Σάρμα απέφυγε να διαβεβαιώσει ότι η χώρα θα παραλάβει και τα 10 εκατομμύρια των δόσεων φέτος, κάνοντας λόγο για «κάποια εκατομμύρια» δόσεις.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο κ. Χόπσον είχε πει μέσω Twitter ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα ενεργήσουν στη βάση υπόθεσης εργασίας που προβλέπει ότι δε θα παραληφθούν φέτος περισσότερες από τις 800.000 δόσεις της πρώτης άμεσης φάσης διανομής.

Υπό το πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ο ίδιος, αλλάζει ξανά ο σχεδιασμός ως προς το ποιοι πολίτες θα λάβουν πρώτοι το εμβόλιο. Συγκεκριμένα, θα καταβληθεί προσπάθεια να εμβολιαστούν πρώτοι όσο περισσότεροι φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας γίνεται, άτομα που ούτως ή άλλως είναι πρώτα στη σειρά προτεραιότητας που έχει συστήσει η Ενιαία Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI).

Για να γίνει αυτό θα ζητηθεί από τα γηροκομεία να οργανώσουν τη μεταφορά φιλοξενούμενων και εργαζομένων σε κάποιο από τα 50 νοσοκομεία.

Ωστόσο, η Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA) που την Τετάρτη ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, φέρεται να έχει δώσει το πράσινο φως για το διαμοιρασμό των 975 δόσεων του σκευάσματος που υπάρχουν σε κάθε ειδική συσκευασία σε μικρότερες ποσότητες.

Αυτό θα επιτρέψει τη μεταφορά εμβολίων στους οίκους ευγηρίας. Λόγω της ιδιαίτερης σύνθεσης και ανάγκης συντήρησης του σκευάσματος στους -70 βαθμούς Κελσίου, η μεταφορά του εμβολίου μακριά από τους ψυχρούς καταψύκτες των νοσοκομείων πρέπει να γίνεται εντός έξι ωρών από την απόψυξη και το σκεύασμα θα πρέπει να μπαίνει σε ψυγείο με θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου ώστε να μπορεί να χορηγηθεί εντός πέντε ημερών.

Επόμενη κατηγορία πολιτών προς εμβολιασμό είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών. Τις επόμενες ημέρες θα εμβολιαστούν οι πολίτες αυτής της κατηγορίας που είτε έχουν ήδη κανονισμένο κάποιο ραντεβού σε ένα από τα 50 νοσοκομεία-κόμβους είτε ήδη νοσηλεύονται εκεί για οποιονδήποτε λόγο.

Παρά τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πρώτης γραμμής θα εμβολιαστεί πρώτο λόγω της δυσκολίας στη μετακίνηση του εμβολίου εκτός νοσοκομείων, τελικά αυτό θα γίνει αφού κάθε νοσοκομείο έχει διασφαλίσει ότι περισσεύουν δόσεις που για την ώρα δεν μπορούν να δοθούν σε οίκους ευγηρίας και σε πολίτες άνω των 80 ετών.

Εξάλλου, όπως γράφει η Daily Telegraph, ακόμα και όσοι θα έχουν εμβολιαστεί δεν θα εξαιρούνται από την υποχρέωση καραντίνας 14 ημερών εφόσον το σύστημα ιχνηλάτησης τους εντοπίσει ως στενή επαφή επιβεβαιωμένου φορέα του ιού.

Αυτό οφείλεται στο ότι ενώ το εμβόλιο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό στην ανάπτυξη ανοσίας κατά του SARS-Cov-2, δεν έχει εξακριβωθεί κατά πόσο αποτρέπει κάθε εμβολιαζόμενο πολίτη από το να γίνει φορέας και πιθανός αναμεταδότης του ιού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:17

Τελευταιες Ειδησεις

30 Ιουνίου
Ανευρέθηκαν κυνηγετικά όπλα που είχαν κλαπεί από κατοικίες στην Πάφο
21:58
Εγκρίθηκαν οι κανονισμοί για πρόσληψη 300 ειδικών Αστυνομικών για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών
21:37
Ευλογιά των πιθήκων: Πρώτη ένδειξη για εγχώρια μετάδοση – Συνολικά 7 τα κρούσματα στην Ελλάδα
21:19
Μακρόν: Επετεύχθη συμβιβασμός μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας για την επίλυση των διαφορών τους
21:00
Εν μέσω αντιπαραθέσεων για Γρίβα και Βοηθούς Ανεξάρτητων αξιωματούχων εγκρίθηκε ο 2ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός
20:41
YΠΕΣ: Η Τουρκία επιδίδεται σε έναν «αλλότροπο τύπο εποικισμού» των ελεύθερων περιοχών μέσω παράτυπων μεταναστών
20:25
Καθήκον του ΑΚΕΛ η απαλλαγή από τη διακυβέρνηση Συναγερμού-Αναστασιάδη, λέει ο Στεφάνου
20:03
Τέταρτες θέσεις για Ποδηλασία (2) και Μικτό Σκητ
19:46
Καμπανάκι για αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού το καλοκαίρι στην Ευρώπη κρούει ο ΠΟΥ. Προτρέπει να τηρούνται οι συστάσεις του
19:44
Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσει την πορεία του ως προς την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
19:24
Περίπου 16 εκατομμύρια Ουκρανοί χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
19:02
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο χωριό Χρυσοχού το οποίο βρίσκεται δίπλα από την Πόλη Χρυσοχούς.
18:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand