Επιστροφή Λουτ το πρώτο 15ήμερο Ιανουαρίου για προετοιμασία πενταμερούς

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να επισκεφθεί και πάλι την Κύπρο η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, για επαφές με τις δυο πλευρές, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πραγματοποίηση μιας άτυπης διαδικαστικής διάσκεψης 5+1 για το Κυπριακό.

Αυτό ανέφερε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή, προσθέτοντας πως η πληροφόρηση που υπάρχει είναι πως ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θέλει να προετοιμάσει όσον γίνεται καλύτερα την άτυπη διάσκεψη. "Σημασία έχει να συγκληθεί η πενταμερής και οι πλευρές να πουν τις θέσεις τους επίσημα", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Είπε επίσης πως σύμφωνα με την ανεπίσημη πληροφόρηση που υπάρχει είναι πιθανόν η κ. Λουτ να ξαναεπισκεφθεί και την Τουρκία.

Στο μεταξύ, οι εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών αναμένεται ότι θα υποβληθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών γύρω στις 10 Ιανουαρίου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συζητήσει για τις εκθέσεις πιθανόν την εβδομάδα που ξεκινά στις 25 Ιανουαρίου και πριν τις 31 Ιανουαρίου θα τεθεί ενώπιόν του προς ψήφιση το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ενόψει της υποβολής των δυο εκθέσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας ενδέχεται η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, να έχει επαφές, είτε δια ζώσης είτε τηλεφωνικώς, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, μετά τις 7 Ιανουαρίου, ωστόσο τίποτε δεν έχει προγραμματιστεί μέχρι στιγμής όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Πάντως, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η κ. Σπέχαρ δεν σκοπεύει να μεταβεί στη Νέα Υόρκη ενόψει της συζήτησης των εκθέσεων για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την αποστολή των καλών υπηρεσιών, και οι όποιες διαβουλεύσεις και συζητήσεις που θα έχει θα γίνουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

 

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Μαρτίου
Συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Λευκωσίας
18:33
Εγκρίθηκαν οι κυρώσεις κατά τεσσάρων προσώπων στη Ρωσία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
17:25
Ντόμινικ Ράαμπ:Σημείο εκκίνησης το μοντέλο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας
17:15
Ανησυχούν Υπουργός Υγείας και Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή
17:08
Αυτά είναι τα σημεία δειγματοληψίας rapid test για την Τετάρτη (03/03)
16:54
Στο 7,6% η ανεργία το 2020
16:49
Συνεδριάζει αύριο η εκτελεστική της ΚΟΠ για το θέμα των ξένων διαιτητών
16:34
Ζωντανά από το ΡΙΚ το ευρωπαϊκό κλειστού στίβου
16:06
Τρείς αγώνες για την Εθνική Αντρών
16:01
Συνάντηση με τον ηθοποιό Ανδρέα Φυλακτού, είχε η υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη.
15:53
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Τα μονοκλωνικά αντισώματα "Ρεγκν-cov2", μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ασθενών
15:45
Απαντητική επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, απέστειλε ο πρόεδρος Αναστασιάδης
15:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand