Π. Προδρόμου: Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη οι Ευρωπαίοι να εφοδιαστούν με γνώσεις και δεξιότητες

Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη οι Ευρωπαίοι πολίτες να είναι εφοδιασμένοι με γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να είναι ανθεκτικοί και ευέλικτοι στις περιόδους κρίσης, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, στην 3η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Εκπαίδευση, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.


Σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, στις εισαγωγικές τους ομιλίες, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Mariya Gabriel, η Υπουργός Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας Anja Karliczek και η Ευρωβουλευτής, Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  Sabine Verheyen, αναφέρθηκαν στο μέλλον της εκπαίδευσης και στην οικοδόμηση ενός ανθεκτικού, συμπεριληπτικού, ψηφιακού και αειφόρου ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης.

Η διάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, ήταν ανοικτή στο ευρύτερο κοινό και την παρακολούθησαν φορείς που χαράσσουν εκπαιδευτική πολιτική, εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, ερευνητές κ.ά.

Αρκετοί Υπουργοί κρατών μελών της ΕΕ, αρμόδιοι για θέματα εκπαίδευσης, καθώς και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών οργανισμών, συμμετείχαν σε παράλληλες ομάδες εργασίας, και συζήτησαν για θέματα όπως, μεταξύ άλλων, τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην εκπαίδευση, η νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η μικτή μάθηση για τους εκπαιδευτικούς, η αντιμετώπιση των προκλήσεων που επιφέρει η πανδημία, και ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην εκπαίδευση.

Εξάλλου, ο κ. Προδρόμου συμμετείχε στο πάνελ για συζήτηση του θέματος:  «Προς ένα συμπεριληπτικό, ψηφιακό και πράσινο πρόγραμμα Erasmus», ενώ στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν η Υπουργός Παιδείας και Απασχόλησης της Μάλτας, Justyne Caruana, η Γραμματέας Εκπαίδευσης, Επιστήμης, Έρευνας και Αθλητισμού της Σλοβακίας, Monica Filipova, η ιδρύτρια του Οργανισμού Lie Detectors, Juliane von Reppert-Bismarck και η Πρόεδρος της Πλατφόρμας διά Βίου Μάθησης, Arja Krauchenberg.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους το πρόγραμμα Erasmus μπορεί να διασφαλίσει τις βασικές αρχές της βιώσιμης, ψηφιακής και πράσινης Ένωσης.

Σημείωσε την ανάγκη διαμόρφωσης διαδικασιών, οι οποίες να επιτρέπουν σε άτομα με λιγότερες ευκαιρίες ή αναπηρίες να επωφελούνται της δυνατότητας συμμετοχής στο πρόγραμμα, στην στήριξη τόσο της φυσικής όσο και της μικτής κινητικότητας και στην προώθηση δράσεων που συμβάλλουν σε πιο πράσινες κοινωνίες.

Η πανδημία, σημείωσε ο κ. Προδρόμου, ανέδειξε την ανάγκη οι Ευρωπαίοι πολίτες να είναι εφοδιασμένοι με γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να είναι ανθεκτικοί και ευέλικτοι στις περιόδους κρίσης. Ως εκ τούτου, το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να στοχεύσει στην ενίσχυση των μελλοντικών δεξιοτήτων και των γνώσεων, συμβάλλοντας έτσι στην απασχόληση, την ψηφιακή οικονομία και σε πιο συνεκτικές κοινωνίες.
 
Επίσης, τόνισε ότι η απλοποίηση των διαδικασιών, η διασφάλιση της γεωγραφικής ισορροπίας, η εξάλειψη των διοικητικών εμποδίων θα δώσει ευκαιρίες σε περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δράσεις.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για  τον αυξημένο προϋπολογισμό του προγράμματος, καθώς και τις εμβληματικές πρωτοβουλίες: τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, τα Κέντρα Επαγγελματικής Αριστείας και το Discover EU και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα, όντας η επιτομή της δια βίου μάθησης, αναμένεται να συμβάλει στη στρατηγική φιλοδοξία για μια πράσινη, ψηφιακή, κοινωνικά και οικονομικά ενδυναμωμένη Ένωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:08

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Για συμμετοχή άλλων κρατών σε ad hoc βάση στην Τριμερή συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου
09:55
Λύπη για την οδύνη την οποίαν "άθελα" του προκάλεσε στη κυπριακή κοινότητα, εξέφρασε ο Αχιεπίσκοπος Αμερικής
09:51
Ικανοποιημένος από τον αριθμό τουριστών που ήρθαν στην Κύπρο Ιούλιο-Αύγουστο ο υφυπουργός Τουρισμού
09:43
Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της διάσκεψης των MED5 - Στην Ισπανία μεταβαίνει και ο υπ. Εσωτερικών
09:37
Σ. Κυριακίδου: Το 73,4% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού
09:19
Υπόθεση ληστείας εναντίον 85χρονης διερευνά η Αστυνομία στη Λάρνακα
09:11
ΠΟΥ: Θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron σε δύο ομάδες ασθενών Covid-19
09:07
Μόνος πρώτος στην κορυφή ο Βόλος
09:01
Πρώτος τίτλος για τον Κεραυνό
08:58
Κατέκτησε το Σούπερ Καπ η Ομόνοια
08:56
Το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής
08:54
Λευκωσία: Ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν χθες βράδυ ζημιές και προβλήματα
08:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand