Σύνοδος για το κλίμα στην επέτειο της υπογραφής της Συμφωνίας του Παρισιού

Περισσότεροι από 70 αρχηγοί κρατών συμμετέχουν σήμερα στη Σύνοδο Κλιματικών Στόχων που συνδιοργανώνεται από τα Ηνωμένα Έθνη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, σε συνεργασία με τη Χιλή και την Ιταλία.


Η σύνοδος γίνεται στην επέτειο της υπογραφής της Συμφωνίας του Παρισιού (2015). Κατά τη διάρκεια των έξι ωρών της διάσκεψης παγκόσμιοι ηγέτες από τους χώρους της πολιτικής, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών θα επιδείξουν τη δέσμευσή τους στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας πέντε χρόνια μετά.

Οι ηγέτες θα προβούν σε αξιολόγηση της μέχρι τώρα κλιματικής δράσης και κατά πόσο βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης των στόχων που τέθηκαν στο Παρίσι. Αναμένεται να συζητηθεί η υιοθέτηση πιο φιλόδοξων στόχων για μείωση των εκπομπών ρύπων έως το 2030.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη ανακοινώσει ανανεωμένο στόχο μείωσης της εκπομπής επικίνδυνων ρύπων κατά 68% έως το 2030, ενώ η ΕΕ επίσης ανακοίνωσε πιο φιλόδοξο στόχο, με μείωση των ρύπων κατά 55% έως το 2030 (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990).

Την Παρασκευή η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι θα σταματήσει τη χρηματοδότηση προγραμμάτων αξιοποίησης ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό, κάτι που ζητούσαν επί καιρώ περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Κατά τη σύνοδο θα επιχειρηθεί επίσης μια αξιολόγηση του αντίκτυπου της πανδημίας της COVID-19 και θα συζητηθούν ευκαιρίες για μια ανθεκτική πράσινη ανάκαμψη.

Η σημερινή σύνοδος γίνεται μετά από την αναβολή για τον επόμενο Νοέμβριο της μεγάλης κλιματικής συνόδου COP26 που θα φιλοξενήσει η βρετανική κυβέρνηση στη Γλασκώβη. Η σύνοδος επρόκειτο να γίνει τον περασμένο μήνα αλλά αναβλήθηκε λόγω πανδημίας.

Μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών οι οικοδέσποινες Βρετανία και Χιλή θα ανακοινώσουν σήμερα στοιχεία προόδου της εκστρατείας ‘Race to Zero’, της μεγαλύτερης σύμπραξης τοπικών, περιφερειακών φορέων και επιχειρήσεων με στόχο τη μηδενική εκπομπή ρύπων, που πλέον αριθμεί 2.500 μέλη.

Θα παρουσιαστεί επίσης η συνδεόμενη πρωτοβουλία ‘Race to Resilience’, η οποία αποσκοπεί στην ανάληψη επείγουσας δράσης για να ενισχυθεί η άμυνα ευάλωτων κοινοτήτων ανά τον κόσμο που απειλούνται από κλιματικά σοκ. 

Ενδεικτικά υπολογίζεται ότι έως το 2030 100 εκ. άνθρωποι θα εξωθηθούν σε φτώχεια λόγω των κλιματικών συνθηκών, ενώ έως το 2050 εκατομμύρια άλλοι θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε παράκτιες περιοχές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:08

Τελευταιες Ειδησεις

23 Σεπτεμβρίου
Απόψε η συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες- Προϋπόθεση για λύση, η απόσυρση του κατοχικού στρατού και η άρση των εγγυήσεων, θα τονίσει ο Κ. Μητσοτάκης στον ΓΓ του ΟΗΕ
21:45
Δικαστήριο στην Ολλανδία επέτρεψε σε έναν 12χρονο να εμβολιαστεί παρά την αντίθεση του πατέρα του
21:36
Βέλγιο: Μαχαίρωσε την πρώην σύζυγό του και την κόρη τους- Συνελήφθη ο δράστης
21:20
Δεν θα χρειάζονται από τις 27 Σεπτεμβρίου αρνητικό αποτέλεσμα τεστ όσα εμβολιασμένα άτομα περνούν από τα οδοφράγματα
20:59
Τη συνδεσιμότητα των αεροπορικών μεταφορών, ήγειρε ο Υπ. Μεταφορών στο Συμβούλιο ΕΕ
20:30
«Μουσική στην πόλη»: Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η συναυλία της Συμφωνικής Οχήστρας Κύπρου αύριο βράδυ (trailer)
20:04
Σταθερά ψηλά τα ημερήσια κρούσματα και θάνατοι από κορoνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο
19:55
Δύο θάνατοι και 145 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:39
Λεμέρ: Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει» στις ΗΠΑ για την προστασία της
19:19
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αυριανή προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
19:14
Ερντογάν για ταξίδι στις ΗΠΑ: Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν – Δεν υποχωρούμε στους S-400
18:55
Χαιρετίζει τη ψήφιση των νόμων για την αγορά ηλεκτρισμού η Υπουργός Ενέργειας
18:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand