Aποφασίζουν τα κόμματα για προϋπολογισμό υπό το φως ενός πρωτοφανούς πολιτειακού αδιεξόδου

Tις τελικές τους αποφάσεις λαμβάνουν τα επόμενα 24ωρα τα κόμματα σε σχέση με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού που φέτος λαμβάνει διαστάσεις πρωτοφανούς πολιτειακού αδιεξόδου, με δεδομένη τη μέχρι στιγμής θέση του ΔΗΚΟ, η οποία και δεν έχει αλλάξει, ότι θα τον καταψηφίσει, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να αρνείται να δώσει στην Ελεγκτική Υπηρεσία αντίγραφα των φακέλων πολιτογραφήσεων.

Η ψήφος του ΔΗΚΟ θεωρείται κρίσιμη για την έγκριση ή όχι του κρατικού προϋπολογισμού, αφού παραδοσιακά ο προϋπολογισμός υπερψηφίζεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και το Δημοκρατικό Κόμμα. Το ΔΗΚΟ, που εμμένει στην απόφασή του για καταψήφιση, μελετά ακόμη διάφορες τροπολογίες σε διαβουλεύσεις και με τους βουλευτές του από άλλες επαρχίες με δεδομένα και τα διάφορα αναπτυξιακά έργα και άλλα που αφορούν τις επαρχίες αυτές.

Ο ΔΗΣΥ και χθες δια του Προέδρου του απηύθυνε έκκληση να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και κάλεσε τον Ελεγκτή να προσφύγει στο Ανώτατο για να εξασφαλίσει τα έγγραφα που ζητά. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι πρέπει να επιτρέψουμε στο κράτος να λειτουργήσει ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό και κάλεσε να τερματιστούν οι πολιτικοί εκβιασμοί.

Το ΑΚΕΛ που κατά κανόνα καταψηφίζει τον προϋπολογισμό διαθέτει 16 Βουλευτές και προγραμμάτισε για σήμερα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για συζήτηση του θέματος. Το κόμμα θεωρεί ότι ο προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται καν στις ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία.

Η ΕΔΕΚ, όπως δήλωσε ο Πρόεδρός της, θα λάβει απόφαση στις 14 Δεκεμβρίου σε συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου.

 Η Συμμαχία Πολιτών δηλώνει ότι αντιλαμβανόμενη την πολιτική κρίση η οποία θα προκύψει σε περίπτωση καταψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού, θα επιδιώξει να κερδίσει σημαντικά οφέλη για την κοινωνία σε σχέση με την θέσπιση κατώτατου μισθού και κατώτατης σύνταξης.

Η Γραμματεία του Κινήματος αποφάσισε όπως ακολουθήσουν διαβουλεύσεις με την ΕΔΕΚ, με την οποία έχει ήδη αποφασιστεί συμπόρευση για τις βουλευτικές εκλογές, ενώ ενδεχόμενα να προκύψουν και διαβουλεύσεις με την Κυβέρνηση. Η «Συμμαχία Πολιτών» είχε καταψηφίσει τους προηγούμενους προϋπολογισμούς της Κυβέρνησης.

Δεν έχει παρθεί ακόμα απόφαση εκ μέρους της Αλληλεγγύης για το θέμα της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού, δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος, Ελένη Θεοχάρους, προσθέτοντας πως βαρύνουσα σημασία στην απόφαση θα έχει η στήριξη προτάσεων που έχει καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τελική θέση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών  θα διαμορφωθεί την προσεχή εβδομάδα, ανέφερε ο Πρόεδρος του Κινήματος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, υπενθυμίζοντας ότι το Κίνημα παραδοσιακά καταψηφίζει τους Προϋπολογισμούς.

Το ΕΛΑΜ θεωρεί ότι φέτος θα έχει ρυθμιστικό ρόλο ως προς την έγκριση του προϋπολογισμού. Όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γεάδης Γεάδη, παρόλο που το κόμμα καταψήφιζε μέχρι τώρα τους προϋπολογισμούς, δεν είναι ωστόσο δογματικοί και στην απόφασή τους θα παίξουν σημαντικό ρόλο οι τροπολογίες και οι εισηγήσεις το κόμματος που θα περάσουν.
 
Η βουλευτής του κινήματος «Ανεξάρτητοι» Άννα Θεολόγου έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή της να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.
 
Οι τρεις Βουλευτές της Πολιτικής Πλατφόρμας «Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων» θα αποφασίσουν κατά πόσο θα υπερψηφίσουν ή όχι τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021, ενόσω αυτός θα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, συνεκτιμώντας την κατάληξη των τροπολογιών που εισηγείται η Πλατφόρμα επί του κορυφαίου νόμου για τη λειτουργία του κράτους.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα €8,9 δισ. και δαπάνες €10,6 δισ. εκ των οποίων τα €1033 εκατ. αφορούν αναπτυξιακές δαπάνες.

Πιο κάτω τα κόμματα στη Βουλή και ο αριθμός των Βουλευτών.
 

Κόμματα
Αριθμός  Eδρών
 
 
Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ.)
18
Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις
16
Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ.)
7
Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ (Κ.Σ. ΕΔΕΚ)
3
Συμμαχία Πολιτών
1
Αλληλεγγύη
2
Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών
2
Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.)
2
Ανεξάρτητοι (κίνημα) 1
Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων  3
Εκκλήσεις Υπουργών για ψήφιση

Έκκληση για υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το καλώς νοούμενο συμφέρον της Δημοκρατίας και της κοινωνίας και για να μην μπούμε σε αχαρτογράφητα νερά, απηύθυνε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης στην Βουλή των Αντιπροσώπων χθες.

Η καταψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού δεν θα επηρεάσει μόνο την εφαρμογή των πολιτικών της Κυβέρνησης, αλλά θα θέσει σε κίνδυνο τις δράσεις του Υπουργείου Υγείας, που δεν είναι άλλες από την προάσπιση της υγείας, με άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινότητα όλων, μηδενός εξαιρουμένου, δηλώνει ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Αν δεν εγκριθεί ο κρατικός προϋπολογισμός θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα και δεν θα εξαγγελθούν σχέδια στήριξης της επιχειρηματικότητας, δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου.
 
Η  Υπουργός Δικαιοσύνης Εμιλυ Γιολίτη ανέφερε πως η υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, θα επιτρέψει στην Κυβέρνηση να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε , δηλαδή τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, την πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας, την αυτονόμηση της πυροσβεστικής, την ενίσχυση του πλαισίου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη βελτίωση των συνθηκών του σωφρονιστικού συστήματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:09

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Για συμμετοχή άλλων κρατών σε ad hoc βάση στην Τριμερή συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου
09:55
Λύπη για την οδύνη την οποίαν "άθελα" του προκάλεσε στη κυπριακή κοινότητα, εξέφρασε ο Αχιεπίσκοπος Αμερικής
09:51
Ικανοποιημένος από τον αριθμό τουριστών που ήρθαν στην Κύπρο Ιούλιο-Αύγουστο ο υφυπουργός Τουρισμού
09:43
Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της διάσκεψης των MED5 - Στην Ισπανία μεταβαίνει και ο υπ. Εσωτερικών
09:37
Σ. Κυριακίδου: Το 73,4% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού
09:19
Υπόθεση ληστείας εναντίον 85χρονης διερευνά η Αστυνομία στη Λάρνακα
09:11
ΠΟΥ: Θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron σε δύο ομάδες ασθενών Covid-19
09:07
Μόνος πρώτος στην κορυφή ο Βόλος
09:01
Πρώτος τίτλος για τον Κεραυνό
08:58
Κατέκτησε το Σούπερ Καπ η Ομόνοια
08:56
Το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής
08:54
Λευκωσία: Ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν χθες βράδυ ζημιές και προβλήματα
08:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand