Μακρόν: Σταδιακή άρση του lockdown

Γρήγορη επαναλειτουργία των καταστημάτων, άρση της καραντίνας στα μέσα Δεκεμβρίου και αντικατάστασή της από μια απαγόρευση της κυκλοφορίας, εμβολιασμός στις αρχές του 2021, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλησε σήμερα να αναπτερώσει το ηθικό των Γάλλων, ανακοινώνοντας τη χαλάρωση μιας σειράς περιορισμών κατά της Covid, καθώς πλησιάζουν οι διακοπές των Χριστουγέννων.

 

Ο αρχηγός του κράτους ανακοίνωσε ότι τα μικρά καταστήματα με "μη απαραίτητα" είδη, ανάμεσά τους τα βιβλιοπωλεία, τα ανθοπωλεία, τα καταστήματα παιχνιδιών, που έκλεισαν από τα τέλη Οκτωβρίου, θα μπορούν να ανοίξουν ξανά το Σάββατο, αλλά με περιορισμένο ωράριο έως τις 9.00 το βράδυ, καθώς η κορύφωση της επιδημίας του δεύτερου κύματος της Covid-19 πέρασε.

Ωστόσο, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα γυμναστήρια και τα νυχτερινά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά.

Τα ταξίδια θα επιτρέπονται επίσης για μια απόσταση 20 χλμ. από την κύρια κατοικία και για τρεις ώρες, αντί ενός χιλιομέτρου και μιας ώρας σήμερα.

Εάν η υγειονομική κατάσταση συνεχίσει να βελτιώνεται, η καραντίνα θα αρθεί στις 15 Δεκεμβρίου και θα αντικατασταθεί από μια απαγόρευση της κυκλοφορίας σε εθνική εμβέλεια από τις 9 το βράδυ έως τις το πρωί με εξαίρεση τα βράδια της 24ης και της 31ης Δεκεμβρίου, όταν η κυκλοφορία θα είναι ελεύθερη, πρόσθεσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας.

Από τις 15 Δεκεμβρίου, "θα μπορούμε επομένως να μετακινηθούμε ξανά χωρίς άδεια, και μεταξύ των περιφερειών, και να περάσουμε τα Χριστούγεννα οικογενειακά", αλλά περιορίζοντας τις "περιττές μετακινήσεις", ανακοίνωσε ο Μακρόν, που αποφάσισε το μέτρο της καραντίνας στις 28 Οκτωβρίου για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος της Covid.

Το όριο το των 50.000 θανάτων ξεπεράστηκε σήμερα στη χώρα, αλλά η εξέλιξη της νόσου δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

Την 15η Δεκεμβρίου, οι πολιτιστικοί χώροι όπως τα μουσεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα μπορούν επίσης να ανοίξουν ξανά τις πύλες τους, με την τήρηση πολύ αυστηρών υγειονομικών κανόνων.

Και υπό την προϋπόθεση ότι οι νέες ημερήσιες μολύνσεις θα παραμένουν περίπου 5.000 και ο αριθμός των διασωληνωμένων μεταξύ 2.500 και 3.000, έναντι 20.000 νέων ημερήσιων κρουσμάτων αντίστοιχα και 4.300 ασθενών διασωληνωμένων αυτές τις μέρες.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια

Ο Μακρόν κάλεσε τους Γάλλους να "συνεχίσουν τις προσπάθειές τους" για την καταπολέμηση της Covid-19, καθώς παρότι "επιβραδύναμε την κυκλοφορία του ιού", αυτός "παραμένει πολύ παρών".

"Αν δεν θέλουμε να υποβληθούμε σε ένα τρίτο απαγορευτικό, πρέπει να αυξήσουμε την επαγρύπνησή μας: ας προστατεύσουμε τους οικείους μας, κυρίως τους πιο ευάλωτους, φορώντας τη μάσκα, ακόμα και στο σπίτι όταν είμαστε με φίλους ή με συγγενείς που δεν "ζουν μαζί μας σε καθημερινή βάση", παρότρυνε.

Όσον αφορά τα εμβόλια, πρέπει να προσφερθούν σε αυτούς που έχουν την "πιο εύθραυστη" υγεία, χωρίς ο εμβολιασμός να είναι υποχρεωτικός, από τα τέλη Δεκεμβρίου-αρχές Ιανουαρίου.

Τονίζοντας ότι ορισμένα εμβόλια αναμένεται να είναι "διαθέσιμα από τα τέλη Δεκεμβρίου", ο αρχηγός του γαλλικού κράτους τόνισε ότι τα πρώτα εμβόλια "θα μπορούσαν να χορηγηθούν μετά την επικύρωση από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές" και ότι θα ακολουθήσει "εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού" χωρίς ωστόσο ο εμβολιασμός να είναι υποχρεωτικός.

Τα παιδιά θα μπορούν να συνεχίσουν τις εξωσχολικές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους από το προσεχές Σάββατο και σε εσωτερικούς χώρους από τις 15 Δεκεμβρίου.

Οι χώροι λατρείας μπορούν να ανοίξουν ξανά το Σάββατο, με μέγιστο αριθμό τα 30 άτομα.

Αντίθετα, δεν προβλέπεται να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα για τις γιορτές των Χριστουγέννων, η επαναλειτουργία τους προβλέπεται τον Ιανουάριο, δήλωσε ο πρόεδρος, ανακοινώνοντας επίσης μια νέα οικονομική βοήθεια για τα καταστήματα που θα παραμείνουν κλειστά όπως τα μπαρ ή τα εστιατόρια. Αυτά θα μπορούν να ανοίξουν στις 20 Ιανουαρίου, εάν το επιτρέπει η υγειονομική κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:28

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.