ΥΠΑΜ: Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, στόχος η λυση του Κυπριακού

Το ζητούμενο είναι η λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι οι οικονομικές κυρώσεις, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, τονίζοντας ωστόσο ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι εφόσον η Τουρκία διατηρεί τις εντάσεις.

Μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο του Economist, o κ. Πετρίδης τόνισε πως τόνισε πως η Κύπρος προωθεί ένα πλέγμα συνεργασιών στην περιοχή με στόχο την ασφάλεια τη σταθερότητα στην περιοχή, που είναι ανοικτό και προς άλλες χώρες, νοουμένου ότι υπάρχει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
 
Ο Χαράλαμπος Πετρίδης αναφέρθηκε στις δημόσιες αναφορές της τουρκικής πλευράς, τονίζοντας πως επιζητούν μια λύση δύο κρατών στο Κυπριακό, που βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με την συμφωνημένη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας,, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
 
Επέκρινε την Τουρκία ότι κλιμακώνει τις εντάσεις με την Κύπρο και την Ελλάδα την ώρα που η Κύπρος επιζητεί τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής.
 
«Η Κύπρος δεν έχει άλλη επιλογή από την συνέχιση της συνεργασίας με όλες τις χώρες που ενστερνίζονται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίας και βεβαίως το διεθνές δίκαιο», είπε, τονίζοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση, καλούμε την Τουρκία να αποδεχθεί το κάλεσμα της Κύπρου για εμπλοκή σε ένα σοβαρό διάλογο για το Κυπριακό με καλή πίστη, πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με αντικειμενικό στόχο τόσο μια συμφωνία για καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών αλλά και για τη λύση του Κυπριακού.
 
«Φυσικά, υπάρχει και το δικαίωμα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο, αν η Τουρκία το επιθυμεί», είπε.
 
Σε ερώτηση για τη συζήτηση για λήψη κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ο κ. Πετρίδης είπε πως οι οικονομικές κυρώσεις «δεν είναι ο δρόμος προς τα εμπρός, αλλά αν οι εντάσεις διατηρηθούν, όπως το θέμα των Βαρωσίων τότε πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι».
 
Ο κύριος στόχος είναι η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για εξεύρεση λύσης στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, κατέληξε.
 
Εξάλλου, είπε πως στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων, οι στενοί εταίροι της Κύπρου έδειξαν το επίπεδο της αλληλεγγύης τους προς την Κύπρο, προσθέτοντας πως η ευρωπαϊκή οικογένεια πρέπει να επιδείξει τη διπλωματία της και να είναι πιο αποτελεσματική.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:28

Τελευταιες Ειδησεις

30 Νοεμβρίου
Σχοινάς: Δίπλα στην Κύπρο για μεταναστευτικό η ΕΕ, η Τουρκία δεν θα κινηθεί εκτός πλαισίου κινήτρων και κυρώσεων
22:01
Τατάρ: Είναι αδύνατο να μπει μονομερώς η ΕΕ στην Κύπρο και να μας επιβάλει λύση
21:46
Τουρκία: Νέα πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ
20:57
ΠτΔ: Βασική αιτία των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο είναι η Τουρκία
20:50
Ψηφιακή εκπαίδευση και εμπλοκή νέων στην κοινωνία των πολιτών συζήτησε στις Βρυξέλλες ο ΥΠΠΑΝ
20:33
Τρείς θάνατοι και 613 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη
20:06
ΓΓ ΝΑΤΟ: Η Ρωσία θα καταβάλει «υψηλό τίμημα» αν χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ουκρανίας
19:34
Ο Πούτιν δεν έχει αποφασίσει αν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024
19:33
Στα 22 τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στο Ην. Βασίλειο
19:18
Πρόσβαση στον κατώτατο μισθό για όλους και χωρίς εξαιρέσεις, λέει ο ΓΓ της ΠΕΟ
19:12
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε Άγιο Αμβρόσιο – Πάχνα
18:56
Συνάντηση αύριο Κύπρου, Ιορδανίας και Ελλάδας για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας
18:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand