Τουρκικές προκλήσεις σε Βαρώσια και ΑΟΖ στη συζήτηση των ΥΠΕΞ ΚΔ και Σλοβακίας

Οι κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια και στην κυπριακή ΑΟΖ τέθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας Ιβάν Κόρτσοκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως εξέφρασε στον Σλοβάκο ομόλογό του την εκτίμησή του για την ακλόνητη θέση της Σλοβακίας και την απαραίτητη υποστήριξη όσον αφορά το Κυπριακό, καθώς και για τη συμβολή της χώρας του στον δικοινοτικό διάλογο μέσω της διευκόλυνσης των συναντήσεων μεταξύ ε/κ και τ/κ κομμάτων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας είπε πως η Άγκυρα παραβλέπει κατάφωρα τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και συνεχίζει αμείωτη με τα σχέδιά της να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα. Τόνισε πως σε αυτές τις προκλήσεις η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής, ειδικά σε αυτήν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εργάζεται για να προετοιμάσει το έδαφος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από το σημείο που είχε σταματήσει στο Κρανς Μοντάνα.

Είπε πως από την πλευρά της ΕΕ, τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ενέκριναν οι ηγέτες στις αρχές Οκτωβρίου αναφέρονταν στην ετοιμότητα της Ένωσης να θέσει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας σε θετική βάση, υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα σταματήσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα απέχει από παρόμοιες ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο στο μέλλον και παύσει όλες τις παράνομες δραστηριότητες έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας.

Στα ίδια αυτά συμπεράσματα, πρόσθεσε, το Συμβούλιο κατέστησε επίσης σαφές ότι αναμένει από την Τουρκία να υποστηρίξει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και να παραμείνει δεσμευμένη για μια συνολική λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ και με βάση τα σχετικά ψηφίσματα, και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

«Μέχρι σήμερα, η ανταπόκριση της Τουρκίας δυστυχώς ήταν στην καλύτερη περίπτωση υποτιμητική για όλα τα μέτωπα προς την ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει την κατάσταση κατά τη Σύνοδό του στις 10 και 11 και θα λάβει κατάλληλες αποφάσεις», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης και ευχαρίστησε τη Σλοβακία, και ειδικότερα τον Υπουργό Εξωτερικών, για τις σαφείς θέσεις που διατύπωσε σχετικά με την ανάγκη όπως η ΕΕ ενεργήσει κατάλληλα και αποτελεσματικά όταν τα κράτη μέλη της αντιμετωπίζουν εξωτερικές απειλές και προκλήσεις.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε είχαν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους σήμερα να συζητήσουν ορισμένα ζητήματα που αποτελούν μέρος του πλούσιου διμερούς διαλόγου που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για τα τρέχοντα ζητήματα από την ευρωπαϊκή ατζέντα, καθώς και για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Όπως ανέφερε, σημείωσαν με ικανοποίηση ότι η διμερής συνεργασία βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Πρόσθεσε πως «παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ανταλλάξαμε τακτικά επισκέψεις υψηλού επιπέδου, θεωρούμε απαραίτητο να ενισχύσουμε περαιτέρω τις επαφές σε όλα τα επίπεδα, καθώς νέες ευκαιρίες και προκλήσεις δημιουργούν την ανάγκη για στενότερο διάλογο και συνεργασία. Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήσαμε ότι είναι σημαντικό να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για τη δημιουργία πρόσθετων ευκαιριών και δυνατοτήτων για να επωφεληθούν οι πολίτες των χωρών μας», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:29

Τελευταιες Ειδησεις

08 Δεκεμβρίου
Επαφή κρούσματος ο Γκουτέρες. Θα τεθεί σε απομόνωση για μερικές ημέρες
07:14
Aστυνομία: Συνέλαβε   41χρονο κάτοικο Λευκωσίας για το Κορωνοπάρτι της Ίννειας
07:09
Εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο στην συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν στο Σότσι
06:45
ΗΠΑ : Η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκρίνει σχέδιο νόμου για την αύξηση του ορίου του χρέους, το στέλνει στη Γερουσία
06:42
Σε δύσκολη θέση η Ντάουνινγκ Στριτ μετά από αποκαλύψεις για πάρτι εν μέσω lockdown
06:37
ΚΟΑ : Τι ισχύει για γυμναστήρια και σχολές χορού
06:32
ΠΟΥ: «Δεν υπάρχει λόγος» να αμφιβάλουμε ότι τα εμβόλια προστατεύουν από την Όμικρον
06:25
Εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί προς ανατολάς ζήτησε o Πούτιν από τον Μπάιντεν
06:24
Μπάιντεν: Οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία αν κλιμακώσει την κατάσταση στην Ουκρανία
06:18
07 Δεκεμβρίου
Διεθνές Δικαστήριο: Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να σταματήσουν «την επιδείνωση» της διαφοράς τους
21:51
Φον ντερ Λάιεν: Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε απέναντι σε αυτούς που εργαλειοποιούν τις ελπίδες και τις ζωές των ανθρώπων
21:19
Γαλλία: Σχεδόν το 80% των παιδιών άνω των 12 ετών στη Γαλλία έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19
21:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand