Ενοχλημένη η Άγκυρα για έρευνα γερμανικής φρεγάτας σε τουρκικό πλοίο

Το τουρκικό ΥΠΕΞ διαμαρτύρεται για την έρευνα γερμανικής φρεγάτας χθες το βράδυ στα ανοιχτά της Λιβυής επί ύποπτου τουρκικού πλοίου για μεταφορά οπλισμού, καταγγέλλοντας ότι έγινε χρήση βίας και πως δεν λήφθηκε άδεια από την Τουρκία για να πραγματοποιηθεί η έρευνα.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ η επιχείρηση "Eιρήνη" χρησιμοποιείται για να τιμωρήσει τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. “Λυπούμαστε για την κράτηση του πλοίου μας το οποίο φαίνεται ότι δεν μετέφερε οπλισμό”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι το προσωπικό του τουρκικού πλοίου αντιμετωπίστηκε ως εγκληματίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο στόχος και η χρησιμότητα της επιχείρησης «Ειρήνη» είναι αμφισβητούμενη και πως στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, χθες το βράδυ το γερμανικό πολεμικό πλοίο "Αμβούργο" πραγματοποίησε λεπτομερή έλεγχο στο τουρκικό εμπορικό πλοίο "MV Roseline A", το οποίο μετέφερε χρώματα και υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας από το τουρκικό λιμάνι Αμπαρλί στην περιοχή Μισράτα της Λιβύης.

“Ο καπετάνιος συνεργάστηκε και παρείχε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το φορτίο και την πορεία του πλοίου. Ωστόσο, στις 17:45, ένοπλοι της Επιχείρησης Ειρήνη επιβιβάστηκαν στο πλοίο και πραγματοποίησαν μια ‘επιθεώρηση’ που διήρκεσε πολλές ώρες. Όλο το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου και του καπετάνιου, υποβλήθηκε σε έλεγχο δια της βίας, όλο το προσωπικό συγκεντρώθηκε και κρατήθηκε σε ένα μέρος, και τα εμπορευματοκιβώτια ερευνήθηκαν δια της βίας, ενώ ένας ένοπλος στρατιώτης στεκόταν στο κεφάλι του καπετάνιου. Η εν λόγω παρέμβαση πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συγκατάθεση ούτε της χώρας μας ως κράτους σημαίας του πλοίου ούτε του καπετάνιου του πλοίου" αναφέρεται.

"Παρά τις δηλώσεις του καπετάνιου σχετικά με τη φύση του μεταφερόμενου φορτίου, αυτή η παρέμβαση, η οποία ξεκίνησε με μια διφορούμενη υποψία και συνεχίστηκε μέχρι τα μεσάνυχτα, τερματίστηκε μόνο ύστερα από τις επίμονες αντιρρήσεις της χώρας μας. Το ένοπλο προσωπικό έμεινε στο εμπορικό πλοίο μέχρι το πρωί και αποχώρησε στις 09:38 το πρωί”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ και προσθέτει: “Λυπούμαστε για την παρεμπόδιση του πλοίου μας - το οποίο φαίνεται ότι δεν παραβίασε το εμπάργκο όπλων - από τη διαδρομή του για ώρες κάτω από σοβαρές καιρικές συνθήκες και για την συμπεριφορά απέναντι στο πλήρωμα το οποίο αντιμετωπίστηκε ως εγκληματίας κατά την επιθεώρηση”.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι “διαμαρτυρόμαστε για αυτήν την μη εξουσιοδοτημένη πράξη και τη χρήση βίας. Φυσικά επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος αποζημίωσης των σχετικών φυσικών και νομικών προσώπων έναντι των ζημιών που ενδέχεται να προκύψουν από αυτό. Είναι απαραίτητο να λαμβάνεται η συγκατάθεση του κράτους της σημαίας ενός πλοίου προκειμένου να γίνεται παρέμβαση σε εμπορικά πλοία σε διεθνή ύδατα. Τα ψηφίσματα της ΣΑ του ΟΗΕ σχετικά με το εμπάργκο όπλων της Λιβύης δεν καταργούν αυτήν την υποχρέωση. Η ουδετερότητα της Επιχείρησης Ειρήνη, την οποία ξεκίνησε η ΕΕ χωρίς να συμβουλευτεί τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, τη χώρα μας ή το ΝΑΤΟ, αμφισβητείται. Ωστόσο, αυτή η παράνομη με δυο μέτρα και δυο σταθμά  μεταχείριση που εφαρμόζεται σε πλοία που μεταφέρουν φορτίο από τη χώρα μας στη Λιβύη είναι απαράδεκτη. Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές πριν, η επιχείρηση Ειρήνη είναι μια μονομερής επιχείρηση. Πρόκειται για μια επιχείρηση που δεν ελέγχει την αποστολή όπλων στον πραξικοπηματία Χαφτάρ και χρησιμοποιείται αυθαίρετα για να τιμωρήσει τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:29

Τελευταιες Ειδησεις

09 Δεκεμβρίου
Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος
14:37
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Παρασκευή
14:27
Κυπριακό, μεταναστευτικό και πανδημία ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν Αναστασιάδης και Σάντσεθ
14:15
Πιθανότητα «πολύ μεγαλύτερης» κορύφωσης κρουσμάτων και νοσηλειών Covid στο ΗΒ λόγω της Όμικρον
14:10
Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη
14:06
Θα προωθηθεί η ίδρυση Ινστιτούτου Καρκίνου στην Κύπρο
14:00
CDC Αφρικής: Ίσως χρειαστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός-Χωρίς εμβολιασμούς η Ερυθραία
13:49
Ημερίδα Κολύμβησης
13:40
Το πολυασφαλιστικό μπαίνει από την πίσω πόρτα στο ΓΕΣΥ καταγγέλει ο Γενικός Ελεγκτής
13:40
ΠΑΣΠ: «Θεωρούμε ότι ο ορισμός του αιώνιου ντέρμπι είναι παράνομος!»
13:25
DW: «Μοντέλο Κίνας» ακολουθεί ο Ερντογάν για την οικονομία-Πώς αυτό οδηγεί σε μαζική φτωχοποίηση
13:20
Για την πρόκριση η Ανόρθωση, για τους βαθμούς και το γόητρο η Ομόνοια
13:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand