Ενδιάμεσα πορίσματα για Πολιτογραφήσεις αναμένει ο Γ. Εισαγγελέας

Όποτε η Ερευνητική Επιτροπή για τις Πολιτογραφήσεις συμπληρώνει ένα ικανό αριθμό φακέλων και υποθέσεων θα υποβάλλει ενδιάμεσο πόρισμα στον Γενικό Εισαγγελέα έτσι ώστε να λαμβάνονται εκείνα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, δήλωσε σήμερα ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής κατά την παρουσίαση και συζήτηση του προϋπολογισμού της Νομικής Υπηρεσίας για το 2021.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, ο κ. Σαββίδης είπε πως εφόσον, με βάση το ενδιάμεσο πόρισμα που θα του υποβάλλεται, κρίνεται πως υπάρχει αναγκαιότητα ανάκλησης υπηκοοτήτων αυτή η ανάκληση θα προχωρεί στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα λαμβάνει την απόφαση, και εκεί όπου υπάρχουν ποινικές ή διοικητικές ευθύνες θα καταγγέλλονται και θα προχωρούν στην Αστυνομία.

Ο Γενικός Εισαγγελέας επεσήμανε πως στην περίπτωση που υπήρξαν ποινικές καταγγελίες με το πόρισμα της ad hoc Επιτροπής Καλογήρου "τις δώσαμε αμέσως στην Αστυνομία, διερευνώνται και παρακολουθούμε στενά την πρόοδο των ερευνών. Το ίδιο έγινε και με το δημοσίευμα του Al Jazeera", πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την Ερευνητική Επιτροπή για Πολιτογραφήσεις είπε πως θεωρεί πολύ πιθανόν αυτή να χρειαστεί και τις δυο χρονικές παρατάσεις για διεκπεραίωση του έργου της, δηλαδή άλλους έξι μήνες πέραν των τριών μηνών που ήταν η αρχική περίοδος που της δόθηκε.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία, ο κ. Σαββίδης είπε πως η Ερευνητική Επιτροπή έχει ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο γιατί με βάση τους όρους εντολής της έχει να διεξέλθει όλους τους φακέλους των πολιτογραφήσεων.

Ανέφερε πως σύμφωνα με τη νομοθεσία, με βάση την οποία η Επιτροπή αυτή διορίστηκε από τον ίδιο, είναι ξεκάθαρο ότι η οποιαδήποτε παράταση στον χρόνο λειτουργίας της δεν μπορεί να υπερβαίνει τους εννέα μήνες. "Υπάρχει ουσιαστικά μια τρίμηνη περίοδος από τις 7 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε μέσα στην οποία πρέπει να δοθεί η έκθεσή της. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμπληρωθεί η έκθεση στους τρεις μήνες, θα μου ζητηθεί παράταση και εάν χρειαστεί και δεύτερη παράταση που είναι το μέγιστο χρονικό διάστημα οι εννιά μήνες", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως "για να μην έχουμε και τον κόσμο να περιμένει για εννιά μήνες για να βγει το αποτέλεσμα και όλους μας να περιμένουμε και στο τέλος να μαζευτούν ενδεχομένως πολλές υποθέσεις που να πρέπει να τύχουν ταυτόχρονα χειρισμού έχουμε συζητήσει με την Επιτροπή και το έχει δεχθεί και το έχει ανακοινώσει, ότι θα στέλνουν στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, οποτεδήποτε αυτοί κρίνουν μέσα στα πλαίσια της μελέτης και έρευνάς τους, ενδιάμεσες εκθέσεις, με τις οποίες θα αναφέρονται σε υποθέσεις που κατά τη γνώμη τους κρίνουν ότι θα πρέπει να προχωρήσει διαδικασία για ακύρωση της παραχώρησης υπηκοότητας ή αν θα πρέπει να προχωρήσει διαδικασία για ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες εναντίον οποιουδήποτε".

Κάθε ενδιάμεση τέτοια έκθεση, σημείωσε, "θα τυγχάνει χειρισμού από τον Γενικό Εισαγγελέα με τον ανάλογο τρόπο, δίνοντας δηλαδή οδηγίες στην Αστυνομία ή στα αρμόδια όργανα να κάνουν εκείνο που πρέπει να κάνουν, και στο Υπουργικό Συμβούλιο, να θέτει το θέμα υπόψη του για μελέτη, έτσι ώστε σιγά - σιγά και στα τακτά χρονικά διαστήματα να έρχονται υποθέσεις και να προχωρεί η διαδικασία εκεί και όπου κρίνεται ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα βάσει των όρων εντολής της Επιτροπής".

Ο κ. Σαββίδης είπε πως δεν παρακολουθεί, ούτε και έχει οποιανδήποτε δυνατότητα να ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγει τις εργασίες της η Επιτροπή, αλλά ξέρει ότι εργάζονται με γρήγορους ρυθμούς.

"Εγώ ελπίζω ότι μόλις έχουν ένα σημαντικό αριθμό υποθέσεων που θα έχουν εξετάσει θα μου ετοιμάζουν ένα ενδιάμεσο πόρισμα ώστε να προχωρήσω να λάβω εκείνα τα μέτρα που θα πρέπει να λάβω όπως έγινε και με το πόρισμα Καλογήρου", σημείωσε, με βάση το οποίο διερευνώνται αρκετές υποθέσεις από την Αστυνομία.

Καθυστερήσεις νομοσχεδίων στη Νομική Υπηρεσία

Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις νομοσχεδίων στη Νομική Υπηρεσία, ο κ. Σαββίδης είπε πως έχει αυξηθεί γενικά ο αριθμός των νέων νομοσχεδίων για τα οποία η Νομική Υπηρεσία καλείται να κάνει νομοτεχνικό έλεγχο.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε περισσότερους λειτουργούς για να μπορέσουν να υλοποιήσουν αυτό το έργο το οποίο είναι ένας πολύ σημαντικός πυλώνας των έργων που έχει να επιτελέσει η Νομική Υπηρεσία, σημείωσε.

Ανέφερε πως με την ανάληψη των καθηκόντων του ιδίου και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ζήτησαν από την Κυβέρνηση να τους στείλει ένα συνολικό κατάλογο όλων των υποθέσεων που εκκρεμούν τόσο σε νομοτεχνικό έλεγχο, όσο και σε συμβόλαια και γνωματεύσεις "για να μπορέσουμε για πρώτη φορά να συλλέξουμε σε ένα κείμενο όλες τις εκκρεμότητες που είχε ενώπιόν της η Νομική Υπηρεσία, κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν".

Μας στάλθηκε μια κατάσταση με κάπου 320 εκκρεμότητες, είπε, ενώ επεσήμανε πως υπήρχαν πράγματα που εκκρεμούσαν από το 2010.

"Ζητήσαμε από την Κυβέρνηση να τις αξιολογήσει με βαθμό προτεραιότητας ανάλογα με το πόσο σημαντικές ήταν και βασισμένοι σε αυτή την αξιολόγηση που έκαναν τα κυβερνητικά τμήματα προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς στο να υλοποιήσουμε όσο το δυνατό πιο σύντομα εκείνα τα οποία θεωρούνται ως τα πιο επείγοντα", ανέφερε.

Είπε πως πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτό σιγά - σιγά θα καταφέρουν να ξεκαθαρίσουν την καθυστερημένη δουλειά που υπάρχει. Ανέφερε πως αυτό θα τους βοηθήσει πολύ και η τεχνολογική αναβάθμιση της Νομικής Υπηρεσίας ώστε να μπορούν να παρακολουθούν σε συνεχή βάση πόσες υποθέσεις έχει ο κάθε λειτουργός, πόσες εκκρεμούν, πόσες συμπληρώνονται, πόσες νέες έρχονται "για να μπορούμε να κάνουμε καλύτερο συντονισμό και καλύτερη παρακολούθηση του έργου μας".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:29

Τελευταιες Ειδησεις

08 Δεκεμβρίου
Κίνημα Οικολόγων:Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
09:17
Κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Χιόνισε στο Τρόοδος
09:13
Ευαγόρας Ταμπούρης: Περισσότερα από 157 χιλιάδες άτομα έχουν ήδη λάβει και την τρίτη δόση
09:01
Χαμηλή ορατότητα και συσσώρευση νερού στους αυτοκινητοδρόμους λόγω βροχόπτωσης
08:27
Επαφή κρούσματος ο Γκουτέρες. Θα τεθεί σε απομόνωση για μερικές ημέρες
07:14
Aστυνομία: Συνέλαβε   41χρονο κάτοικο Λευκωσίας για το Κορωνοπάρτι της Ίννειας
07:09
Εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο στην συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν στο Σότσι
06:45
ΗΠΑ : Η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκρίνει σχέδιο νόμου για την αύξηση του ορίου του χρέους, το στέλνει στη Γερουσία
06:42
Σε δύσκολη θέση η Ντάουνινγκ Στριτ μετά από αποκαλύψεις για πάρτι εν μέσω lockdown
06:37
ΚΟΑ : Τι ισχύει για γυμναστήρια και σχολές χορού
06:32
ΠΟΥ: «Δεν υπάρχει λόγος» να αμφιβάλουμε ότι τα εμβόλια προστατεύουν από την Όμικρον
06:25
Εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί προς ανατολάς ζήτησε o Πούτιν από τον Μπάιντεν
06:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand