Άρση lockdown στην Αγγλία στις 2 Δεκεμβρίου επιβεβαίωσε ο Μπόρις Τζόνσον

Τη λήξη του lockdown στην Αγγλία στις 2 Δεκεμβρίου και την επιστροφή στο σύστημα τριών βαθμίδων περιοριστικών μέτρων στις οποίες θα υπάγεται κάθε περιοχή ανάλογα με τη διασπορά του κορωνοϊού, επιβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον με δήλωσή του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Όπως σημείωσε, το νέο σύστημα διαβαθμισμένων περιορισμών στην Αγγλία θα μείνει σε ισχύ έως το τέλος Μαρτίου και περισσότερες περιοχές θα τοποθετηθούν στην τρίτη και αυστηρότερη βαθμίδα μέτρων.

Θα υπάρξει, ωστόσο, χαλάρωση των περιορισμών για λίγες ημέρες την περίοδο των Χριστουγέννων, ώστε να μπορέσουν συγγενείς και φίλοι να περάσουν τις γιορτές μαζί.

Με τη λήξη του ισχύοντος lockdown, που θα έχει διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες, σε όλες τις περιοχές της χώρας θα επιτραπεί να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα, τα γυμναστήρια, οι χώροι αναψυχής και τα κομμωτήρια. Θα επιτραπούν επίσης οι γαμήλιες δεξιώσεις με ορισμένους περιορισμούς, η λειτουργία των χώρων λατρείας και οι υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες. Μάλιστα στις περιοχές που θα τεθούν στις βαθμίδες 1 και 2 θα επιτραπεί και επιστροφή περιορισμένου αριθμού θεατών στα γήπεδα (όχι μεγαλύτερου από το 50% της χωρητικότητας στα ανοιχτά γήπεδα και έως χιλίων στα κλειστά γήπεδα).

Ωστόσο, τα καταστήματα εστίασης θα μπορούν να λειτουργούν μόνο για πώληση γευμάτων σε πακέτο στις περιοχές υπό την τρίτη και αυστηρότερη βαθμίδα μέτρων. Στη δεύτερη βαθμίδα οι παμπ και τα μπαρ θα μπορούν να είναι ανοιχτά για θαμώνες, αλλά μόνο αν προσφέρουν κυρίως γεύματα. Πλέον τα καταστήματα αυτά θα κλείνουν στις 11μμ (και όχι στις 10 όπως ίσχυε πριν από το lockdown), με τις τελευταίες παραγγελίες στις 10μμ.

Οι πολίτες θα μπορούν ξανά να συναντώνται σε υπαίθριους χώρους με άτομα με τα οποία δε συγκατοικούν, αλλά θα ισχύσει ξανά το όριο των έξι ατόμων σε μία παρέα. Σε όλες τις βαθμίδες οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι εφόσον αυτό είναι δυνατό.

Το ποια περιοχή θα υπαχθεί σε ποια βαθμίδα θα ανακοινωθεί την Πέμπτη.

Η Κυβέρνηση θα δοκιμάσει επίσης πολιτικά στο Λίβερπουλ ένα πρόγραμμα με το οποίο όσοι έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένους φορείς του κορωνοϊού δε θα απαιτείται πλέον να μένουν σε απομόνωση 14 ημερών, αλλά θα υποβάλλονται σε γρήγορα τεστ κάθε μέρα για επτά ημέρες. Θα έχουν υποχρέωση να μείνουν σε καραντίνα μόνο αν διαγνωστούν θετικοί. Στόχος είναι το πρόγραμμα να εφαρμοστεί σε όλη την Αγγλία έως τον Ιανουάριο.

Σε ό,τι αφορά το τι θα ισχύει την περίοδο των Χριστουγέννων, ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με τις αποκεντρωμένες Κυβερνήσεις Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας για να υπάρξει μία ενιαία προσέγγιση σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Λεπτομέρειες αναμένονται αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

«Δεν μπορώ να πω ότι τα Χριστούγεννα θα είναι φυσιολογικά φέτος», σημείωσε, προσθέτοντας όμως χωρίς άλλες λεπτομέρειες ότι θα επιτραπεί οι οικογένειες να συνευρίσκονται με προσοχή και με όρους που θα περιορίζουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Ο κ. Τζόνσον σχολίασε ότι η χρόνια ήταν «τραγική», αλλά πλέον «είναι ορατή η οδός διαφυγής».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:29

Τελευταιες Ειδησεις

04 Δεκεμβρίου
Βαθιά ευγνωμοσύνη Πάπα Φραγκίσκου προς Πρόεδρο και λαό της Κύπρου σε χειρόγραφο μήνυμά του
14:50
Σύλληψη υπόπτου στα κατεχόμενα που φέρεται να έχει σχέση με τα ροζ βίντεο
14:34
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για υποστελέχωση Νοσοκομείου Π. Χρυσοχούς και αστυνομικού σταθμού
14:11
Σε 49 σημεία θα λειτουργήσουν αύριο Κυριακή 5 Δεκεμβρίου μονάδες δειγματοληψίας για διενέργεια rapid test κορονοϊού
13:44
ΕΔΕΚ: Οι αντιδράσεις της Τουρκίας στην αδειοδότηση του τεμαχίου 5 της ΑΟΖ αποδεικνύουν τις πραγματικές της προθέσεις
13:25
Σ.Στεφάνου: Η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τα μηνύματα οικουμενικού χαρακτήρα τα οποία έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος
13:04
Συνεχίζεται η εφαρμογή του εξοπλιστικού προγράμματος της Εθνικής Φρουράς, λέει ο ΥΠΑΜ
12:51
Λαμβάνονται μέτρα για τερματισμό της ρύπανσης σε περιοχές της Κύπρου, είπε ο Κ. Καδής
12:29
Χωρίς μάσκα και αρνητικό τέστ δεν μπαίνει κανείς στις τάξεις δηλώνει στο ΡΙΚ ο υπουργός Παιδείας. Στόχος τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά και ασφαλή
12:10
Αυστραλία: Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται
11:54
Εξετάζονται δύο ύποπτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην Αθήνα
11:36
Δεν επιβεβαιώνονται ισχυρισμοί του υπόπτου στην υπόθεση εξαφάνισης 2 γυναικών για κακοποίησή του
11:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand