Yφ.Τουρισμού: Η επαναφορά του τουρισμού εξαρτάται κυρίως από την αναβάθμιση του προϊόντος

Η επαναφορά του τουρισμού στα επίπεδα του 2019 θα εξαρτηθεί πάρα πολύ, όχι μόνο από το καλό μάρκετινγκ, αλλά και από τον προϊόν που έχουμε να επιδείξουμε, τόνισε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ο οποίος ταυτόχρονα τονίζει πως το 2021, θα είναι μια χρονιά που «θα γίνει ΄μάχη΄ για τις χώρες που θα τραβήξουν τουρισμό» και περισσότεροι θα είναι διατεθειμένοι να ταξιδέψουν.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου του 2021, ο οποίος ανέρχεται γύρω στα 45 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με 52 εκ. ευρώ το 2020, ο κ. Περδίος είπε ότι το κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2021 για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου από 8% επί του προϋπολογισμού που ήταν το 2020 αυξάνεται στο 16% το 2021, κάτι που αποδεικνύει, όπως υπογράμμισε, πως πρέπει «να βλέπουμε όχι μόνο την προβολή αλλά και την αναβάθμιση του προϊόντος».

«Στο θετικό σενάριο που θα υπάρξει εμβόλιο ή πολύ θετικά μηνύματα για το 2021 τις επόμενες εβδομάδες το Υφυπουργείο θα πρέπει να κινηθεί αστραπιαία με διαφημιστική καμπάνια» τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, είπε, προσθέτοντας ότι «εκεί που είχαμε έναν προϋπολογισμό για μάρκετινγκ ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για όλο το έτος, αν τα πράγματα πάνε καλύτερα η διαφήμιση αυτή να γίνει εντός έξι μηνών».

Επιπλέον, ο κ. Περδίος τόνισε ότι το Υφυπουργείο έχει προχωρήσει «πάρα πολύ στην υλοποίηση του πλάνου δράσεως της εθνικής στρατηγικής τουρισμού το 2020 και είμαστε σχεδόν στο 85% και μέχρι το τέλος του έτους θα προσεγγίσουμε το 100%».

«Η πανδημία κατέδειξε ότι οι τάσεις του τουρισμού αλλάζουν και μας αναγκάζει να επισπεύσουμε κάποιες δράσεις», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το Υφυπουργείο έχει προχωρήσει «σε πλήρη επαναξιολόγηση του βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου πλάνου δράσεων στα πλαίσια της εθνικής στρατηγικής τουρισμού».

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός είπε ότι επισπεύσθηκαν «κάποιες δράσεις ούτως ώστε να γίνουν το 2021 και το 2022 αντί στο 2023 και 2024 για τον λόγο «όταν ανακάμψει πλήρως ο τουρισμός το 2023-2024, η Κύπρος να είναι πανέτοιμη και από πλευράς προϊόντος ούτως ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε με αξιώσεις κάτι από αυτή την επάνοδο».

Σύμφωνα με τον κ. Περδίο, το Υφυπουργείο Τουρισμού «θα μεταφέρει το βάρος του προϋπολογισμού σε κάποια πράγματα διαφορετικά σε σχέση με τι γινόταν στο παρελθόν», όπως είναι η μεγαλύτερη έμφαση σε διαφορετικές μεθόδους προβολής και ειδικότερα στο ψηφιακό μάρκετινγκ, το οποίο «ως Κύπρος ίσως δεν είχαμε εκμεταλλευτεί στο παρελθόν, όσο έπρεπε».

Είπε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου δίδει έμφαση στην αναβάθμιση του προσφερόμενου προϊόντος και ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού καθώς όπως διαφάνηκε από την πανδημία «για να μπορείς να διεκδικείς με αξιώσεις κάτι το αξιόλογο ακόμη και σε καιρό κρίσης πρέπει το προϊόν σου να έχει διαφορετικές πτυχές και όσο πιο καλό ποιοτικά γίνεται».

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2021, ο κ. Περδίος είπε ότι η μισθοδοσία του 2020 ήταν στο 25% και το 2021 θα είναι 23%, ενώ το κονδύλι για το μάρκετινγκ θα είναι στα ίδια επίπεδα του 48% το 2021.

Ανέφερε επίσης ότι το 2020, «παρόλο που υπήρχαν κονδύλια για μάρκετινγκ στο εξωτερικό δεν προχωρήσαμε να κάνουμε άστοχη διαφήμιση σε χώρες που ήταν κλειστές», όπως η Ρωσία και πρόσθεσε ότι για αυτό το λόγο «κινηθήκαμε στο ψηφιακό μάρκετινγκ που σου δίνει την ευκαιρία να επιλέξεις στοχευμένα, την αγορά, την ηλικία και τα ενδιαφέροντα του επισκέπτη».

Ο Υφυπουργός είπε ότι αυτή η ευελιξία είναι «πάρα πολύ σημαντική για εμάς και θα χρειαστεί να την έχουμε ακόμη περισσότερο το 2021».

Αναφορικά με την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος των ορεινών και ακριτικών περιοχών, ο κ. Περδίος είπε ότι «μεγάλο ποσοστό του προϋπολογισμού εδράζεται στην ανάπτυξη περιοχών που δεν έχουμε μέχρι σήμερα επωφεληθεί από τον τουρισμό» και «πάρα πολλές από τις δράσεις την επόμενη διετία» θα επικεντρωθούν σε αυτές τις περιοχές.

Προς αυτό τον στόχο, σύμφωνα με τον Υφυπουργό, έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος των εταιρειών τουριστικής ανάπτυξης και προβολής, οι οποίες εδρεύουν στις τουριστικές περιοχές της Κύπρου, προσθέτοντας ότι έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός για αυτές τις εταιρείες στα 200.000 ευρώ, έκαστην, από 115.000 όταν άρχισε η λειτουργία του Υφυπουργείου.

Αναφέρθηκε επίσης στην δημιουργία θεματικής διαδρομής αυθεντικών εμπειριών 300 χιλιομέτρων η οποία θα διέρχεται μόνο από περιοχές της υπαίθρου και ορεινές και ακριτικές περιοχές.

Σε σχέση με τον εγχώριο τουρισμό, ο κ. Περδίος είπε ότι έχει δοθεί μεγάλη σημασία σε αυτό το είδος του τουρισμού και πήγε πάρα πολύ καλά, όπως είπε, το σχέδιο για τον εγχώριο τουρισμό που εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ανέφερε ότι αυτό το σχέδιο επεκτάθηκε μέχρι το τέλος Μαρτίου με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:41

Τελευταιες Ειδησεις

13 Μαΐου
Έκκληση ΓΓ ΟΗΕ για διπλασιασμό παραγωγής εμβολίων κατά Covid 19
09:00
ΥΠΕΣ:Η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις της δικαιοσύνης
08:59
Α. Κυπριανού: «Στο ΑΚΕΛ δεν μένει άλλη επιλογή από την προσφυγή στο εκλογοδικείο»
08:48
Τι προκαλεί η ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων κατά της covid-19 – Τι δείχνει η πρώτη έρευνα του είδους
08:35
Αυξητικές τάσεις κρουσμάτων κορονοϊού σε Λ. Αμερική και ΝΑ Ασία, η εικόνα της πανδημίας παγκοσμίως
08:11
Κατεπείγουσα σύγκληση του Κουαρτέτου Διεθνών Διαμεσολαβητών για τη Μέση Ανατολή, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
07:50
Στο Οχάιο όσοι εμβολιάζονται θα συμμετέχουν αυτόματα σε λοταρία με έπαθλο 1 εκατομμύριο δολάρια
07:49
Το Κυπριακό στην ατζέντα της συνάντησης Γκουτέρες - Λαβρόφ
07:36
Συναγερμός για ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ (Βίντεο)
07:22
Μεσανατολικό: Τυνησία, Νορβηγία και Κίνα αξιώνουν δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Παρασκευή
07:13
Κατεπείγουσα σύγκληση του Κουαρτέτου Διεθνών Διαμεσολαβητών για τη Μέση Ανατολή, με ζητούμενο την αποκλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
06:26
Σήμερα, Πέμπτη η Πύλη Εμβολιασμού θα παραμείνει κλειστή
06:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand