Θα συμμετάσχουμε σε άτυπη πενταμερή για Κυπριακό, δηλώνει ο Κυριάκος Κούσιος

Η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι θα συμμετάσχουμε στην άτυπη πενταμερή την οποία θα συγκαλέσει ο ΓΓ των Ηνωμένων  Εθνών, κάτι που επανειλημμένα έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και που είχε επίσης εκφράσει ο Πρόεδρος με την επιστολή που έχει στείλει στον Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.
 
Ο κ. Κούσιος μιλούσε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Αρχηγών των Πολιτικών Κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, διάρκειας 3 ωρών και 45 λεπτών, όπου συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό ενόψει της πρωτοβουλίας του ΓΓ ΟΗΕ
 
Όσον αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις στα Βαρώσια και στην ΑΟΖ, ο κ. Κούσιος είπε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ενέργειες σαν αυτές δεν συμβάλουν με κανένα τρόπο στη δημιουργία ενός καλού κλίματος για συνέχιση των συνομιλιών».
 
Εντούτοις, συνέχισε, πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά για μια άτυπη πενταμερή, στην οποία ουσιαστικά θα απασχοληθούν οι συμμετέχοντες με τα διαδικαστικά για τη συνέχιση των συνομιλιών.
 
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και πιο συγκεκριμένα για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης και 16ης Οκτωβρίου, όπου εκτός ημερησίας διάταξης έθεσε τα θέματα των εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας, τόσο στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου - που γίνονται κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ - όσο και για τις επεμβάσεις και ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.
 
Επίσης, είπε ότι ειδική αναφορά έγινε στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου και ανέλυσε τα Συμπεράσματα αυτά. «Αναφέρθηκε ακόμη στην επιστολή που απέστειλε στις 19 Οκτωβρίου στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία γνωστοποιούσε την πρόθεσή μας να συμμετάσχουμε στις συνομιλίες κατόπιν και της εκδήλωσης της πρωτοβουλίας από των ίδιο των ΓΓ των ΗΕ και αναφέρθηκε επίσης στο περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής του ΓΓ, ημερομηνίας 20 Οκτωβρίου του 2020» είπε ο κ. Κούσιος.
 
Ακόμη ανέφερε ότι ενημέρωσε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
 
Ειδική αναφορά έγινε για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον νέο Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και έγινε ειδική αναφορά στο τι διαμείφθηκε στη συνάντηση αυτή μεταξύ των δύο ηγετών, είπε.
 
Οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν τις απόψεις τους τόσο για την ουσία του Κυπριακού, όσο και για τη συμμετοχή της ε/κ πλευράς στην άτυπη πενταμερή, την οποία προτίθεται να συγκαλέσει ο ΓΓ των ΗΕ, κατέληξε ο κ. Κούσιος.

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:43

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.