Ιταλός ΥΠΑΜ:Μέσω διαλόγου να υπάρξει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο

Τη σημασία της αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του διαλόγου υπογράμμισε ο Υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Λορένζο Γκουερίνι, ο οποίος πραγματοποίησε σήμερα επίσημη μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, κατά την οποία είχε συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Χαράλαμπο Πετρίδη για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Σε δηλώσεις με τον κ. Πετρίδη, στο Υπουργείο Άμυνας, όπου το μεσημέρι έτυχε επίσημης υποδοχής, ο κ. Γκουερίνι ανέφερε παράλληλα πως κατά τις συνομιλίες επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας του σε ότι αφορά τη διμερή συνεργασία Κύπρου - Ιταλίας στο τεχνικό και στρατιωτικό επίπεδο καθώς και τη συμμετοχή της Ιταλίας μαζί με τη Γαλλία και την Ελλάδα στην πρωτοβουλία «για προστασία του κοινού συμφέροντός μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Από την πλευρά του, ο κ. Πετρίδης είπε πως η επίσκεψη του Ιταλού ΥΠΑΜ στην Κύπρο πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Ευρώπη γενικότερα. «Η συνεχιζόμενη παραβατική συμπεριφορά και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, πριν από μερικές ώρες, δοκιμάζουν την αξιοπιστία και την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατεύσει αποτελεσματικά τα ζωτικά της συμφέροντα, όπως επίσης την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της», σημείωσε.

«Οι προκλητικές και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στο σύνολό τους, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Οκτωβρίου, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά, τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας», ανέφερε.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο Ιταλός Υπουργός Άμυνας, Λορένζο Γκουερίνι είπε, μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις του, πως η Κύπρος έχει στρατηγική σημασία και είναι μια ζωτική χώρα σε ότι αφορά τη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως «η ασφάλεια έχει επίδραση στην καθημερινότητα των λαών μας».

Σε ότι αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είπε πως υπογράμμισε για άλλη μια φορά τη θέση της Ιταλίας. Η στάση μας είναι αποφασιστική και στηρίζεται σε ισχυρές αρχές, σημείωσε, επισημαίνοντας πως στόχος είναι η επίτευξη αποκλιμάκωσης στην περιοχή και ένας εποικοδομητικός διάλογος με την Άγκυρα, με αναλλοίωτη την αφοσίωση επί των αρχών.

Αναφέρθηκε στις αποφάσεις του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας πως αυτές έδωσαν ώθηση (μομέντουμ) στη διαδικασία του διαλόγου.

Αυτή η προσέγγιση είναι σύμφωνη με τη θέση της Ιταλίας που ήταν πάντα πολύ σταθερή, επεσήμανε και πρόσθεσε πως μόνο μέσω μιας ισορροπίας και ενός διαλόγου μπορεί να επιτευχθεί μια λύση.

Ανέφερε επίσης πως «οι χώρες μας αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή προκλήσεις που ήταν αδιανόητες πριν λίγο καιρό» και αναφέρθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού.

Είπε πως προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε η κοινή δράση. Στη δική μας περίπτωση μπορούμε να στηριχθούμε στους μακροχρόνιους, πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς και επιπρόσθετα στην ιδιότητά μας ως κράτη μέλη της ΕΕ και στα διάφορα κοινά συμφέροντα και στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, ανέφερε.

Σημείωσε πως παρά τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας η στρατιωτική άσκηση "ΕΥΝΟΜΙΑ-2020" (που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τετραμερούς συνεργασίας Κύπρου - Ιταλίας - Ελλάδας - Γαλλίας) ήταν μια απτή απόδειξη του υψηλού επιπέδου που υπάρχει σε ότι αφορά τη στρατιωτική συνεργασία.

Πρόσθεσε πως επαναβεβαίωσε τη συμμετοχή της Ιταλίας μαζί με τη Γαλλία και την Ελλάδα στην πρωτοβουλία «για προστασία του κοινού συμφέροντός μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σημείωσε πως η χώρα του στοχεύει να συνεχίσει να συνεισφέρει για τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είπε ακόμη πως η Ευρώπη πρέπει να καταστεί πιο δυνατή και πιο ενωμένη στον τομέα της άμυνα. Πρόσθεσε πως αυτό μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της PESCO και η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας μπορεί να έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει σε αυτό.

Από την πλευρά του ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως η παρουσία του Ιταλού ΥΠΑΜ στην Κύπρο, επιβεβαιώνει το έντονο και ειλικρινές ενδιαφέρον της Ιταλίας για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει τον αποφασιστικό ρόλο που η Ρώμη διαδραματίζει στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. Ταυτόχρονα στέλνει ένα μήνυμα σύμπνοιας, αλληλεγγύης και συνεργασίας, πρόσθεσε.

Ανέφερε πως συζήτησαν σ’ ένα πνεύμα συναντίληψης και αλληλοκατανόησης, επί ενός ευρέως φάσματος περιφερειακών και ευρωπαϊκών θεμάτων, κυρίως στο πλαίσιο της άμυνας και ασφάλειας.

Πρόσθεσε πως πως θα συζητούσαν επίσης και θα αντάλλασσαν απόψεις στη συνέχεια για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ αλλά και την απόφαση για άνοιγμα της Αμμοχώστου, για την επιτυχία της Τετραμερούς Συνεργασίας (Κύπρου-Ιταλίας-Ελλάδας –Γαλλίας), με την επωνυμία «ΕΥΝΟΜΙΑ-2020», για θέματα διμερούς συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση των κοινών δράσεων, για τη συμβολή των δύο χωρών στη προσπάθεια αποστολής βοήθειας στο Λίβανο, για την Επιχείρηση «IRINI», για την κατάσταση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και για τις κοινές δράσεις στα προγράμματα PESCO και σε άλλες πρωτοβουλίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:23

Τελευταιες Ειδησεις

24 Οκτωβρίου
Σημαντική νίκη για το ΑΠΟΕΛ
20:49
Η ΕΝΑΒ κέρδισε τον ΑΠΟΕΛ, πρώτη νίκη για Προοδευτικό
20:45
Εκκωφαντική πεντάρα για τη Λίβερπουλ που διέσυρε τη Γιουνάϊτεντ
20:30
Επιστροφή στις νίκες για τον Απόλλωνα
20:06
Νικήτρια στο ελ κλάσικο η Ρεάλ
19:16
Τριάρα και κορυφή για την ΑΕΚ
19:04
Δύο ισοπαλίες στη Β' κατηγορία
17:39
8ος στο παγκόσμιο της Ιαπωνίας ο Ηλίας Γεωργίου (βίντεο)
17:27
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 25 Οκτωβρίου 2021
17:21
Καδής: Στόχος να στηριχθούν όλοι οι πυρόπληκτοι της Ορεινής Λεμεσού και Λάρνακας
16:07
Αυτές είναι οι αποφάσεις του έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΕΔΕΚ
15:54
Αεροπορική επιδρομή στο δυτικό Τιγκράι εξαπέλυσε η πολεμική αεροπορία της Αιθιοπίας
15:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand