Εκπτώσεις στα δίδακτρα από βρετανικά πανεπιστήμια προς κοινοτικούς φοιτητές

Βρετανικά πανεπιστήμια προσφέρουν σε φοιτητές από χώρες-μέλη της ΕΕ προγράμματα σπουδών με εκπτωτικά δίδακτρα μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του έτους.

Όπως επισημάνθηκε αρχικά σε ρεπορτάζ του Politico, η κίνηση αυτή γίνεται εν μέσω φόβων πως ο αριθμός των κοινοτικών φοιτητών που θα θέλουν να σπουδάσουν στη Βρετανία θα μειωθεί σημαντικά από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Τότε θα πάψουν να ισχύουν για όσους εγγράφονται σε πανεπιστήμια τα ίδια δίδακτρα που ισχύουν για τους Βρετανούς φοιτητές, όπως και οι ίδιες πρόνοιες αναφορικά με την πρόσβαση σε κρατικά φοιτητικά δάνεια. Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις στο Λονδίνο οι εγγραφές Ευρωπαίων φοιτητών θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 20%.
 
Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η προσφορά των πανεπιστημίων αμφισβητείται ως προς τη νομιμότητά της, καθώς μπορεί να παραβιάζει τη βρετανική νομοθεσία περί διακρίσεων.
 
Στην ιστοσελίδα του το Πανεπιστήμιο Royal Holloway του Λονδίνου αναφέρει μεν ότι με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις όσοι κοινοτικοί φοιτητές αρχίσουν τις σπουδές τους από το Σεπτέμβριο του 2021 δε θα αντιμετωπίζονται πια όπως οι γηγενείς συμφοιτητές τους, αλλά σημειώνει ότι το ίδιο το πανεπιστήμιο προσφέρει «αυτόματη μείωση των διδάκτρων που τα φέρνει στο ίδιο επίπεδο με τα δίδακτρα τα οποία πληρώνουν οι Βρετανοί φοιτητές».
 
Τα δίδακτρα θα παραμείνουν μάλιστα στο ίδιο επίπεδο για όλη τη διάρκεια του προγράμματος σπουδών που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2021.
 
Σημειώνεται επίσης ότι ακόμα το πανεπιστήμιο δεν έχει αποφασίσει την πολιτική διδάκτρων για τους κοινοτικούς φοιτητές που θα θέλουν να αρχίσουν τις σπουδές τους τον Σεπτέμβριο του 2022.
 
Δύο δικηγόροι που ειδικεύονται σε θέματα ανώτερης εκπαίδευσης δηλώνουν στο Politico ότι η προσφορά αυτή μπορεί να συνιστά διάκριση με βάση την εθνικότητα υπό το βρετανικό δίκαιο. Όπως πάντως επισημαίνουν, αυτό δε θα διαπιστωθεί μέχρι κάποια υπόθεση να καταγγελθεί και να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.
 
Εκπρόσωπος του Royal Holloway δήλωσε στο Politico ότι το πανεπιστήμιο εκτιμά το ρόλο που παίζουν στο φοιτητικό περιβάλλον οι σπουδαστές από χώρες της ΕΕ και για αυτό λήφθηκε η απόφαση να δοθεί βοήθεια κατά την επόμενη τριετία για τη «μεταβατική περίοδο» της αλλαγής των διδάκτρων με συγκεκριμένες υποτροφίες προς φοιτητές που τις δικαιούνται. Όπως συμπλήρωσε, οι υποτροφίες αυτές θα μειωθούν σε αξία για κάθε νέα φουρνιά φοιτητών και θα σταματήσουν από το 2024.
 
Μεταξύ άλλων πανεπιστημίων και εκείνο του Έσεξ συστήνει ένα πρόγραμμα υποτροφιών για Ευρωπαίους φοιτητές από την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο, το οποίο θα μπορούσε να φτάσει έως και σε έκπτωση 5.000 λιρών για το πρώτο έτος σπουδών.
 
Ο οργανισμός Universities UK που εκπροσωπεί τα βρετανικά πανεπιστήμια φέρεται μα εξετάζει τη νομιμότητα αυτών προσφορών μειωμένων διδάκτρων και των στοχευμένων αποκλειστικά σε φοιτητές από την ΕΕ υποτροφιών.
 
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, πάντως, δήλωσε ότι «τα πανεπιστήμια θέτουν το δικό τους ύψος διδάκτρων για διεθνείς φοιτητές και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ελέγχουν με το πανεπιστήμιο στο οποίο επιθυμούν να σπουδάσουν ποια είναι τα δίδακτρα».
 
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «ως αυτόνομα ιδρύματα, τα πανεπιστήμια είναι υπεύθυνα για τη λήψη αποφάσεων επί των διδάκτρων και για να διασφαλίσουν ότι τηρούν τις νομικές τους υποχρεώσεις».
 
Πηγή: Θανάσης Γκαβός

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:25

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Covid-19: Το τουρκικό εμβόλιο Turkovac ξεκινά την τρίτη φάση κλινικών δοκιμών
21:40
Λευκός Οίκος: Ο στόχος του Μπάιντεν για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως την 4η Ιουλίου δεν θα επιτευχθεί
21:39
Ο ΠΟΥ «ανησυχεί» για τη χαλάρωση των περιορισμών σε ορισμένους αγώνες του Euro 2020
21:36
Βέρα Γιούροβα: Η συνολική ατμόσφαιρα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχει βελτιωθεί
21:33
Ισραήλ-Covid-19: Για ένα «νέο κύμα» ανησυχούν οι αρχές μετά τα 125 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την Δευτέρα
21:31
Φάουτσι: Η παραλλαγή Δέλτα η μεγαλύτερη απειλή στην μάχη των ΗΠΑ για την εξάλειψη της πανδημίας εντός των συνόρων
21:30
Νίκος Αναστασιάδης : ΠτΔ: Όσο είμαι στην εξουσία δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τουρκίας
21:25
Νίκος Αναστασιάδης: Στόχος του ανασχηματισμού να υπηρετήσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης και το Σχέδιο Ανάκαμψης
21:18
Τριψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων
20:38
Η Biontech ετοιμάζει γρήγορη αντίδραση σε τυχόν νέες παραλλαγές του κορονοϊού
19:41
WSJ: Το Πεκίνο θα διατηρήσει σε ισχύ για έναν ακόμη χρόνο τους συνοριακούς περιορισμούς λόγω Covid-19
19:40
Μέρκελ: Άλλαξε εμβόλιο για τη δεύτερη δόση – Από AstraZeneca σε Moderna
19:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand