Μαυρογιάννης: Υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού η Κυπριακή Δημοκρατία

Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να είναι υπέρ το πυρηνικού αφοπλισμού και ως κράτος σύγκρουσης σε μια ευμετάβλητη περιοχή, γνωρίζει πλήρως τις επιπτώσεις του πολέμου, ανέφερε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης, στην ομιλία του στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου στην έδρα του ΟΗΕ για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας για τη Συνολική Εξάλειψη των Πυρηνικών Όπλων στις 2 Οκτωβρίου.

Η Συνάντηση έγινε διαδικτυακά με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, Πρωθυπουργών, Υπουργών και Μονίμων Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο κ. Μαυρογιάννης, εξέφρασε την ανησυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πιθανότητα εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων ή/και τον κίνδυνο να πέσουν σε λάθος χέρια. Εφόσον ο πυρηνικός εξοπλισμός δεν έχει επιτευχθεί, πρόσθεσε, θα πρέπει να γίνει σεβαστή η παγκόσμια αρχιτεκτονική μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, που έχει ως πυρήνα τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (ΝΡΤ). Πρόσθεσε ότι η διεθνής και η περιφερειακή συνεργασία είναι υψίστης σημασίας για την πυρηνική ασφάλεια και προστασία, δεδομένης της διασυνοριακής φύσης των επιπτώσεων ενός πυρηνικού ατυχήματος.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος ανέφερε ότι η ασφάλεια όλων των μικρών κρατών - όπως είναι η Κύπρος - βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο διεθνές σύστημα συλλογικής ασφάλειας και μιας αποτελεσματικής πολυμερούς προσέγγισης, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος αφοπλισμού και καθεστώτος ελέγχου των όπλων. Εξέφρασε, επίσης, την ανάγκη να τεθεί προσεχώς ισχύ η Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη Συνθήκη Απαγόρευσης Παραγωγής Σχάσιμου Υλικού, στα πλαίσια της διάσκεψης για τον αφοπλισμό, στην οποία η Κύπρος θέλει να συμμετάσχει.

Το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης, τόνισε ο κ. Μαυρογιάννης – ένα πραγματικό επίτευγμα της πολυμερούς διπλωματίας - βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, η Συνθήκη Μείωσης Στρατηγικών Όπλων πρόκειται να λήξει στο τέλος του 2021 αν δεν παραταθεί, οι πυρηνικές δραστηριότητες που διεξάγονται με αδιαφανή και η μη-επαληθεύσιμο τρόπο, και δαπανώνται δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων. Αυτές οι προκλήσεις υπενθυμίζουν την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών και παράλληλα η συλλογική ασφάλεια δεν είναι εφικτή.

Καταλήγοντας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, επεσήμανε την ανάγκη ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν ενός ευθύνες ενός και να ενισχύσουν ενός προσπάθειες για την προώθηση ενός διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας με τελικό στόχο «ενός κόσμου απαλλαγμένου από τα πυρηνικά όπλα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:27

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.