Επικρίσεις Ταλάτ – Τσακιτζί για τις αναφορές σε δύο κράτη

Δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας μια πολιτική εκτός της ομοσπονδίας για εξεύρεση λύσης στην Κύπρο, δήλωσε ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γενί Μπακίς αναφέρεται σε δηλώσεις του κ. Ταλάτ ο οποίος σχολίαζε την δήλωση του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι ότι «εμείς πλέον μπορούμε να συζητήσουμε τα δύο κράτη που βασίζονται στην κυριαρχία».
 
Αυτή η δήλωση «είναι μια πολιτική που θα μας πάρει πολύ πίσω», σημείωσε ο κ. Ταλάτ λέγοντας ότι «γι’ αυτό την θεωρώ πολύ επικίνδυνη. Υπάρχει ο κίνδυνος αυτή η πολιτική να μας πάρει στην περίοδο πριν την δεκαετία του 2000 και δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας».
 
«Αυτή η πολιτική εφαρμόστηκε κατά την περίοδο Ντενκτάς, δηλαδή ενός ηγέτη πολύ ειδικού που είχε πολύ μεγάλη συσσώρευση γνώσης με την πείρα των χρόνων στον τομέα που ασκούσε αυτή την πολιτική και αυτή η πολιτική προσέκρουσε στον τοίχο.  Τώρα είναι μια προσέγγιση που εμπεριέχει το ρίσκο να μας μεταφέρει πάλι στο ίδιο μέρος και γι’ αυτό τον λόγο θεωρώ εξαιρετικά επικίνδυνη αυτή την προσέγγιση. Αυτή η απόφαση που λήφθηκε δεν συνάδει με την απόφαση του ΟΗΕ. Το ζήτημα δεν είναι μόνο στην απόφαση του ΟΗΕ», ανάφερε.
 
Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πρόσθεσε ότι η απόφαση του ΟΗΕ είναι το μέχρι σήμερα κεκτημένο, τα σχέδια λύσης που εμφανίστηκαν κατά τις διάφορες περιόδους και το σχέδιο Ανάν που υποβλήθηκε σε δημοψήφισμα. Υποστήριξε ότι ένα μοντέλο εκτός της ομοσπονδίας είναι μια προσέγγιση που θέτει σε ρίσκο όλα αυτά τα κεκτημένα καθώς και τα δικαιώματα και τα κέρδη που πέτυχαν οι Τουρκοκύπριοι σε αυτά.
 
Έγινα και στο παρελθόν, συνέχισε, κάποια βήματα που δεν ήταν σε αρμονία με την απόφαση του ΟΗΕ και δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα που δεν ήταν πολύ μεγάλο. Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι  η πολιτική που θα σπρώξει πίσω τα κέρδη τους, είπε ο Ταλάτ σημειώνοντας ότι αυτό τον ανησυχεί.
 
«Για παράδειγμα, στα περασμένα χρόνια και στα χρόνια που εκτελούσα καθήκοντα, θεωρούσαμε προβληματικό το άνοιγμα του Βαρωσιού για να το επισκέπτονται οι πολίτες ή οι ξένοι. Όλες οι αρχές όχι μόνο εγώ το θεωρούσαν έτσι, διότι εκεί υπάρχει μια πόλη που λεηλατήθηκε, γκρεμίστηκε, εξαθλιώθηκε και εκείνος που το έκανε αυτό είναι η δική μας πλευρά. Εμείς νιώθαμε ντροπή να βλέπεται αυτό. Όπως γίνεται αντιληπτό, εκείνα για τα οποία εμείς νιώθαμε ντροπή, τώρα μετατράπηκαν σε ζήτημα περηφάνιας. Άνοιξε το Βαρώσι για επισκέψεις, άρχισαν οι επισκέψεις εκεί και οι υποσχέσεις για πλούτο». 
 
Σύμφωνα με τον κ. Ταλάτ, δεν θα είναι δυνατόν να αρχίσουν οι συνομιλίες κάτω από αυτές τις συνθήκες αφού για να αρχίσουν πρέπει και οι δύο πλευρές να αποδεχτούν τα μέχρι σήμερα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το κεκτημένο των συνομιλιών.
 
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι προκαλεί ζημιά το γεγονός ότι η Τουρκία εμπλέκεται στην πολιτική του ψευδοκράτους και αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που δηλητηριάζουν τις σχέσεις των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία. Σημειώνοντας ότι δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να εμποδιστούν οι παρεμβάσεις της Τουρκίας στην εσωτερική πολιτική ζωή, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι αν κρατούνταν στο μίνιμουμ επίπεδο αυτές οι παρεμβάσεις ίσως να μπορούσε να γίνουν ανεκτές και πρόσθεσε ότι η εμπλοκή της με τέτοιο τρόπο με όλο της το είναι προκαλεί ζημιά στις σχέσεις της με τους Τουρκοκύπριους.
 
«Βαίνει κακώς η διοίκηση της χώρας», δήλωσε και ο Μεχμέτ Τσακιτζί, πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης αναφερόμενος στις εξελίξεις στο ψευδοκράτος , λέγοντας πως μια διαδικασία τύπου «θα πάω στο τραπέζι των συνομιλιών και εκεί θα εγκαταλείψω τις παραμέτρους του ΟΗΕ, θα πω αυτό που θέλω και θα προκαλέσω τον κόσμο», δεν θα οδηγήσει πουθενά.
 
Μίλησε κι αυτός για παρεμβάσεις στις «εκλογές» στα κατεχόμενα, υπέρ του Ερσίν Τατάρ, από την τουρκική Κυβέρνηση και τουρκικά κόμματα, σημειώνοντας ότι αυτό επηρεάζει και το Κυπριακό. «Λέει κάποια πράγματα ο Τατάρ. Πρέπει να δοκιμαστεί άλλος δρόμος. Εκτός της ομοσπονδίας. Αλλά και αυτός ο δρόμος δοκιμάζεται εδώ και 50 χρόνια και δεν είναι κάτι που θα δοκιμαστεί πρώτη φορά».
 
Υπενθύμισε ότι αυτό τον δρόμο είχαν δοκιμάσει και οι Ραούφ Ντενκτάς και Ντερβίς Έρογλου και δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά η πολιτική που υποσχέθηκε ο Ερσίν Τατάρ πριν τις «εκλογές».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:00

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.