Ο ΥΠΟΙΚ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τον Προϋπολογισμό του 2021

Αρχίζει την Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, με τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη να ενημερώνει την Επιτροπή του βουλευτές, σε μια ιδιαίτερά δύσκολη περίοδο λόγω των προκλήσεων του κορωνοϊού, αλλά και εν μέσω αντιπαραθέσεων μετά τις αποκαλύψεις για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Ο Υπουργός θα αναλύσει ενώπιον της Επιτροπής τα κρατικά έσοδα, τους δημοσιονομικούς δείκτες και την οικονομική πολιτική και δημοσιονομική κατάσταση.  Παράλληλα θα συζητηθούν οι προϋπολογισμοί του Υπουργείου Οικονομικών, του Γενικού Λογιστηρίου, της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης καθώς και η διαχείριση του δημοσίου χρέους.
 
Όπως είχε δηλώσει ο Υπουργός Οικονομικών, ο προϋπολογισμός για το 2021 θα είναι αυξημένος σε σχέση με πέρσι κατά 609 εκατ. ευρώ ή 8,7% κάτι που οφείλεται τόσο στην ενίσχυση της κοινωνικής του διάστασης, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων μέτρων το 2021 για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αλλά και την ενίσχυση της αναπτυξιακής πτυχής του. Πρόκειται όπως είπε, για έναν προϋπολογισμό «έκτακτης ανάγκης».

Οι νέες οικονομικές συνθήκες οδηγούν το δημοσιονομικό ισοζύγιο σε ελλειμματική θέση το 2020-2023 και σε αύξηση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά το 2020, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, που περιέχονται στην παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει έσοδα της τάξης των €8.861.318.757 και πρωτογενείς δαπάνες (εξαιρουμένων των αποπληρωμών δανείων και των δαπανών για τόκους) ύψους €7.609.847.339, με το πρωτογενές ισοζύγιο να ανέρχεται σε €1.251.471.418.
 
Δεδομένων των πιο πάνω και λόγω του γεγονότος ότι το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καθίσταται απόλυτα αναγκαία η τήρηση των οροφών (στις πλείστες περιπτώσεις έχουν αυξηθεί)  όπως τελικά διαμορφώθηκαν στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 και το ΜΔΠ 2021-2023, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.
 
Μεταξύ άλλων, την τριετία 2021-2023 αναμένεται να δαπανηθούν για αναπτυξιακά έργα €3.200 εκ., για κοινωνικές παροχές €4.907,4 εκ., για έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης €240εκ. και για στήριξη επιχειρήσεων €565,4 εκ. (υλοποίηση σχεδίων).

Περιγράφοντας τους κυριότερους στόχους, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι μέσω του προτεινόμενου κρατικού προϋπολογισμού καθίσταται εφικτή η υλοποίηση/ συνέχιση σημαντικών έργων και προγραμμάτων και η βιώσιμη ανάκαμψη από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία της COVID-19 και η αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της. Επίσης γίνεται αναφορά στην σταθεροποίηση και επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας και στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να τεθούν υγιείς βάσεις για ανάκαμψη και δημιουργία θέσεων εργασίας, μέσα σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής.

Όσον αφορά τους κυριότερους δημοσιονομικούς κινδύνους, σύμφωνα με την παρουσίαση του ΥΠΟΙΚ αυτοί περιλαμβάνουν μια τυχόν έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στην κυπριακή επικράτεια, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας λόγω του πολύ ψηλού ακόμα ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων (παρά τη σημαντική μείωση που έχει επιτευχθεί).

Επίσης γίνεται αναφορά σε προκλήσεις και υπέρμετρες δαπάνες που ενδέχεται να προκύψουν από τη μη εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) και την αυξημένη ροή μεταναστών.

Οι κύριες κατηγορίες δαπανών του προϋπολογισμού του 2021 αφορούν, μεταξύ άλλων, τις δαπάνες προσωπικού ύψους €2,946 εκ. (27,9%), λειτουργικές δαπάνες ύψους €896 εκ. (8,5%), μεταβιβάσεις ύψους 2,982 εκ. (28,2%), δάνεια ύψους €2,426 εκ. (23%).
 
Την ίδια ώρα η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης και κατά την πρόσφατη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με το ενδεχόμενο αυτοδιάλυσής της, με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο να αναφέρει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό σε περίπτωση που δεν δοθούν στον Γενικό Ελεγκτή για διερεύνηση οι φάκελοι που αφορούν τις πολιτογραφήσεις. Παράλληλα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είχε προκρίνει την πρόωρη διάλυση της Βουλής, ώστε όπως είπε να μην συνεχίζουν κάποιοι «να εκβιάζουν τον κυπριακό λαό» με απειλές ότι δεν θα ψηφίσουν τους προϋπολογισμούς.
 
Εξάλλου την ερχόμενη Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, θα συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:02

Τελευταιες Ειδησεις

17 Σεπτεμβρίου
Η Επιτροπή για το Πόθεν Έσχες εντόπισε προβλήματα σε δηλώσεις Βουλευτών, νέα συνεδρία στις 23/9
15:27
Ετήσια αύξηση 14,4% τιμών κατασκευαστικών υλικών τον Αύγουστο
15:25
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 18 Σεπτεμβρίου 2021
15:14
Η Πρόεδρος της Βουλής κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε τον Πρέσβη της Σερβίας
15:03
Πολλά τα πλεονεκτήματα της μεθόδου που ακοθουλείται για έργα, λέει το Υπ. Μεταφορών
14:37
Τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού και θέματα ευάλωτων προσώπων, συζήτησαν ΥΠΕΡΓ και Σιζόπουλος
14:21
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ το παγκόσμιο πρωτάθλημα σκοποβολής Compak Sporting
13:32
Αβέρωφ Νεοφύτου:Να φτιάξουμε την Κύπρο της ποιότητας
13:20
Τα αντισταθμιστικά μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Ενέργειας για την μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος (Βίντεο)
12:40
Προκλητική Navtex στην περιοχή της Κρήτης - Αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα
11:19
Επεισοδιακή σύλληψη δύο ατόμων, 26 και 27 χρόνων, χθες βράδυ στη Λεμεσό, στην οδό Αγίας Φυλάξεως
10:56
Ο φετινός Αύγουστος ο χειρότερος μήνας σε απώλειες ζωών εξαιτίας του κορωνοϊού
10:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand