Μπορρέλ: H ΕΕ και τα ΚΜ της χαιρετίζουν θερμά την υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της χαιρετίζουν θερμά την υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από τους εκπροσώπους της Λιβύης της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής (JMC) στη Γενεύη στις 23 Οκτωβρίου 2020 και συγχαίρουν την αναπληρωτή εκπρόσωπο του ΟΗΕ Stephanie Williams για τις επιτυχείς προσπάθειες και αποφασιστικότητα της,  σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Υπάτου Εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, "με άμεση ισχύ, αυτή η πλήρης, μόνιμη και εθνική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι ένα κρίσιμο βήμα και αποτέλεσμα πολλών μηνών εντατικών περιφερειακών και διεθνών προσπαθειών, που ξεκίνησαν στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου υπό την ηγεσία του ΟΗΕ".

"Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης άλλα σημαντικά μέτρα, ιδίως την επανάληψη των συγκοινωνιακών συνδέσεων μεταξύ των διαφόρων περιοχών της Λιβύης και άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως μια ολοκληρωμένη διαδικασία αφοπλισμού, αποστράτευσης και επανένταξης (DDR), στοιχεία κρίσιμα για την επιστροφή της ασφάλειας και τη σταθερότητας στη Λιβύη, και ιδίως την απόσυρση εντός 90 ημερών των ξένων μαχητών και μισθοφόρων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της ενθαρρύνουν τώρα τα μέρη της Λιβύης να εφαρμόσουν πλήρως και αμέσως τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της καλούν όλους τους διεθνείς και περιφερειακούς φορείς να υποστηρίξουν απερίφραστα τις προσπάθειες της Λιβύης, να αποφύγουν ξένες επεμβάσεις στη σύγκρουση της Λιβύης και να σταματήσουν τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ με πλήρη σεβασμό των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζει ο Ζ.Μπορρέλ.

"Όλοι οι ξένοι μαχητές και μισθοφόροι πρέπει να αποσυρθούν αμέσως. Όλη η ξένη παρέμβαση είναι απαράδεκτη. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να υποστηρίξει την εφαρμογή της Συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με συγκεκριμένες δράσεις, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", αναφέρει.

"Αυτές οι θετικές εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας θα ανοίξουν το δρόμο για την επανέναρξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής διαδικασίας στη Λιβύη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της προσβλέπουν σε ένα επιτυχημένο φόρουμ πολιτικού διαλόγου αργότερα αυτό το μήνα και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το UNSMIL προκειμένου να επιτύχει μια ειρηνική λύση στη μακροχρόνια σύγκρουση στη Λιβύη προς το συμφέρον του πληθυσμού της Λιβύης. Από την άποψη αυτή, η ΕΕ υπενθυμίζει το μέσο κυρώσεων κατά πιθανών παραβάσεων", καταλήγει.

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:02

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.