Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: 85 εκ. θέσεις εργασίας θα χαθούν λόγω ρομπότ

Τα ρομπότ θα καταστρέψουν 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς η πανδημία COVID-19 επιταχύνει τις αλλαγές στο χώρο εργασίας, καταδεικνύει μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

Έρευνες σχεδόν 300 παγκόσμιων εταιρειών διαπίστωσαν ότι τέσσερα στα πέντε στελέχη επιχειρήσεων επιταχύνουν τα σχέδια ψηφιοποίησης της εργασίας και αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες.

«Η COVID-19 έχει επιταχύνει την άφιξη του `μέλλοντος` στο χώρο της εργασίας», δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του WEF, Saadia Zahidi.

Για τους εργαζόμενους που θα παραμείνουν στα πόστα τους τα επόμενα πέντε χρόνια, σχεδόν οι μισοί θα χρειαστεί να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και έως το 2025, οι εργοδότες θα μοιράσουν την εργασία μεταξύ ανθρώπων και μηχανών εξίσου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Συνολικά, η δημιουργία θέσεων εργασίας επιβραδύνεται και η καταστροφή θέσεων εργασίας επιταχύνεται καθώς οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τεχνολογία και όχι άτομα για καθήκοντα εισαγωγής δεδομένων, λογιστικής και διαχείρισης.

Τα καλά νέα είναι ότι περισσότερες από 97 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα προκύψουν σε όλη την οικονομία της φροντίδας και των υπηρεσιών και σε βιομηχανίες τεχνολογίας όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), αναφέρει το WEF.

«Τα καθήκοντα όπου οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να διατηρήσουν το συγκριτικό τους πλεονέκτημα περιλαμβάνουν τη διαχείριση, την παροχή συμβουλών, τη λήψη αποφάσεων, τη συλλογιστική, την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση», αναφέρει η μελέτη.

Η ζήτηση θα αυξάνεται για εργαζόμενους που μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας πράσινης οικονομίας, λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης και νέους ρόλους στη μηχανική, το cloud computing και την ανάπτυξη προϊόντων.

Περίπου το 43% των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν είχαν ως στόχο να μειώσουν το εργατικό δυναμικό τους λόγω της τεχνολογικής ολοκλήρωσης, το 41% ​​σχεδίαζε να επεκτείνει τη χρήση των εργολάβων και το 34% επιθυμεί να επεκτείνει το εργατικό δυναμικό τους για να πετύχει την τεχνολογική ολοκλήρωση, σύμφωνα με την έρευνα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:04

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιουνίου
Για Κυπριακό, Βαρώσια και ΟΥΝΦΙΚΥΠ συζήτησαν Χριστοδουλίδης και Λακρουά
13:10
Προεδρικές εκλογές στο Περού: Η πολιτική ομίχλη πυκνώνει
12:52
Στα γαλάζια της Πάφου ο Μπρούνο Λέιτε
12:49
Έντονο προβληματισμό για το φαινόμενο των αλυσίδων κρουσμάτων κορονοϊού, εκφράζει ο Β. Σιλβέστρος
12:40
Ψηφιοποιήθηκαν πάνω από 20 χιλιάδες αρχαία ευρήματα και 1.595 αρχαία μνημεία της Κύπρου
12:27
Με εκπληκτικό Τζορτζ, μείωσαν σε 2 -1 οι Κλίπερς στη σειρά με τους Σανς, 106 -92
12:17
Αεκτζής μέχρι το 2023 ο Χριστοφόρου
12:10
Ισχυρός ανεμοστρόβιλος στην Τσεχία προκάλεσε θανάτους, τραυματισμούς και καταστροφές
12:09
Ανησυχία για την κατάσταση που εξελίσσεται με την πανδημία, εκφράζει η ΟΕΛΜΕΚ
11:55
Γιβραλτάρ: Χαλάρωσε η νομοθεσία για τις αμβλώσεις
11:50
Συνωστισμός και ένταση στο εμβολιαστικο κέντρο στο λιμάνι της Λαρνακας
11:34
Οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών διερευνά η Αστυνομία Πάφου
11:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand