Η Κομισιόν εξέδωσε χρέος ύψους 17 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα SURE με προνομιακούς όρους

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι εξέδωσε χρέος ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ στις διεθνείς αγορές, με σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων για το πρόγραμμα SURE για την προστασία των θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, η έκδοση αποτελείται από δύο ομόλογα, εκ των οποίων 10 δισ. ευρώ με αποπληρωμή τον Οκτώβριο του 2030 και 7 δισ. ευρώ το 2040. Σύμφωνα με την Κομισιόν υπήρχε πολύ έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για αυτό το μέσο (κυρίως λόγω της αξιολόγησης ΑΑΑ), και τα ομόλογα υπερκαλύφθηκαν περισσότερο από 13 φορές με ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης και για τα δύο ομόλογα. Η Κομισιόν θα επιχειρήσει να συγκεντρώσει και τα υπόλοιπα από το σύνολο των 100 δισ.ευρώ του προγράμματος μέσα στο μήνα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Johannes Hahn, αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση, παρουσιάζοντας την έκδοση στον Τύπο σημείωσε ότι "με αυτήν την επιχείρηση, η Κομισιόν έκανε ένα πρώτο βήμα για να εισέλθει στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα στις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίων χρέους. Το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών και οι ευνοϊκές συνθήκες υπό τις οποίες τοποθετήθηκε το ομόλογο αποτελούν περαιτέρω απόδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος για τα ομόλογα της ΕΕ. Ο χαρακτήρας του κοινωνικού ομολόγου, της έκδοσης, βοήθησε να προσελκύσει επενδυτές που επιθυμούν να βοηθήσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ να υποστηρίξουν την απασχόληση σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς".

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε σχετικά ότι "για πρώτη φορά στην ιστορία, η Κομισιόν εκδίδει κοινωνικά ομόλογα στην αγορά, για να συγκεντρώσει χρήματα που θα βοηθήσουν στη διατήρηση των ατόμων σε θέσεις εργασίας. Αυτό το πρωτοφανές βήμα ταιριάζει με τις εξαιρετικές στιγμές που ζούμε. Δεν καταβάλλουμε προσπάθειες για τη διαφύλαξη των μέσων διαβίωσης στην Ευρώπη. Χαίρομαι που οι χώρες που πλήττονται άσχημα από την κρίση θα λάβουν υποστήριξη βάσει του SURE γρήγορα".

Και τα δύο ομόλογα εκδόθηκαν με ελκυστικούς όρους, αντικατοπτρίζοντας το υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος. Το 10ετές ομόλογο τιμήθηκε σε 3 μονάδες βάσης πάνω από τα μέσα ανταλλαγής. Το 20ετές ομόλογο τιμήθηκε σε 14 μονάδες βάσης σε σχέση με τα μέσα ανταλλαγής. Τα τελικά ασφάλιστρα νέας έκδοσης υπολογίστηκαν σε μία και δυο μονάδες βάσης για τις 10ετές και 20ετές δόσεις αντίστοιχα, με αμφότερες τις τιμές να είναι εξαιρετικά περιορισμένες λαμβάνοντας υπόψη τα  ποσά.

Οι όροι με τους οποίους δανείζεται η Κομισιόν μεταφέρονται απευθείας στα κράτη μέλη που λαμβάνουν τα δάνεια.

Οι τράπεζες που υποστήριξαν την Κομισιόν σε αυτήν τη συναλλαγή ( bookrunners) ήταν η Barclays (IRL), η BNP Paribas, η Deutsche Bank, η Nomura και η UniCredit.

Τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται θα μεταφερθούν στα δικαιούχα κράτη μέλη με τη μορφή δανείων για να τους βοηθήσουν να καλύψουν τις δαπάνες που σχετίζονται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών προγραμμάτων βραχυπρόθεσμης εργασίας και παρόμοια μέτρα ως απάντηση στην πανδημία.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:05

Τελευταιες Ειδησεις

22 Απριλίου
Διαβατήρια εμβολιασμού: «Προτεραιότητα» Λονδίνου - Απρόθυμοι για διακοπές εξωτερικού οι Βρετανοί
19:17
Λαγκάρντ: Στο β' εξάμηνο του 2022 οι οικονομίες θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα
19:02
Το ΡΙΚ παρουσιάζει απόψε τη δεύτερη μεγάλη δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές
18:43
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για βοηθήματα, επιδόματα και συντάξεις
18:40
Γερμανία:Πολιτικοί του μεγάλου συνασπισμού προτείνουν λύσεις για αγωγό Νord Stream 2
18:39
Τρίτη αιτία θανάτου ο κορoνοϊός σε Αγγλία και Ουαλία
18:18
Ελλάδα: 2.759 κρούσματα, 822 διασωληνωμένοι, 75 θάνατοι
18:16
Στα προημιτελικά ο Στέφανος
18:11
Διαφωνία εκφράζουν τοπικοί φορείς με πορίσματα μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για Ακάμα
18:07
Bird Life Cyprus: "Η αστυνομία των ΒΒ μείωσε σχεδόν κατά 95% την παράνομη παγίδευση αμπελοπουλιών"
17:48
Για θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ευρώπη κάνει λόγο η Κομισιόν
17:39
Αναστολή των εκποιήσεων μέχρι τέλος Ιουλίου, ψήφισε η Βουλή στην τελευταία συνεδρία της
17:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand