Τσαβούσογλου: Οι αποφάσεις ΕΕ ικανοποιούν και πάλι Κύπρο και Ελλάδα

Δεν είμαστε μια χώρα που χαίρεται επειδή δεν υπήρξαν κυρώσεις στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι οι χθεσινές δηλώσεις ικανοποιούν και πάλι την Κύπρο και την Ελλάδα.

Ο Τούρκος Υπουργός επέκρινε την αναφορά σε ‘παράνομες δραστηριότητες’ της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ για να είναι αντικειμενική πρέπει να μπορεί να πει σε Ελλάδα και Κύπρο ‘δεν έχεις δίκαιο’.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι δεν υπήρξαν απτά βήματα στο θέμα της επικαιροποίησης της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου για το μεταναστευτικό, της επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης και του θέματος της απελευθέρωσης της βίζας.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «εμείς θέλουμε με ειλικρίνεια να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με την ΕΕ. Υπάρχουν σοβαρά εμπόδια για την ενταξιακή πορεία. Βλέπουμε και στην τουρκική κοινότητα ότι δεν υπάρχει μεγάλη όρεξη για ένταξη όμως δεν είναι ένα πρόβλημα που πηγάζει από εμάς αλλά από την στάση κάποιων χωρών μελών της ΕΕ».

«Από την άλλη εμείς ζούμε στην Ευρώπη, είμαστε μέρος αυτής της ηπείρου επομένως υπάρχουν κοινά προβλήματα και κοινές ευκαιρίες. Η συνεργασία μέσα στην ΕΕ είναι πολύ ωφέλιμη. Για να αναπτυχθούν αυτές οι σχέσεις πρέπει να υπάρξει θετική ατζέντα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτό το θετικό κλίμα το καταφέραμε λίγο με την νέα ηγεσία. Υπάρχει και διάλογος. Αλλά δυστυχώς δυστυχώς εξαιτίας την ομηρίας της ΕΕ από τον ‘Ε/κ τομέα’ ή την Ελλάδα δεν μπορούμε να πετύχουμε την πρόοδο που θέλουμε».

«Ένα από αυτά τα θέματα είναι η ανατολική Μεσόγειος. Εμείς αντικρίζουμε θετικά την αλληλεγγύη που επιδεικνύει η ΕΕ στον ‘Ε/κ τομέα’ ή την Ελλάδα στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου ή σε άλλο θέμα επειδή είναι μέλη της. Αλλά όταν έχουν άδικο, εάν η ΕΕ θέλει να είναι μια αντικειμενική ή παγκόσμια οργάνωση πρέπει να μπορεί να πει στα μέλη της ‘έχεις άδικο’», ανέφερε και διερωτήθηκε: «Μπορεί να το πει αυτό»; Τελευταία, είπε, «υπάρχουν χώρες που το λένε. Αλλά τελικά είδαμε σε αυτές τις δηλώσεις ότι δεν μπορεί να το πει με όλη τη σημασία του».

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου η χώρα του έδειξε με κάποιες χειρονομίες ότι έχει καλή πρόθεση αλλά έδειξε ότι έχει αποφασιστικότητα και στο θέμα των δικαιωμάτων της. «Στο πεδίο και στο τραπέζι, εάν δεν βρεθεί μια κοινή λύση, έχουμε δείξει ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα και τον Τ/Κ και δείξαμε τί μπορούμε να κάνουμε. Ταυτόχρονα απευθύνουμε έκκληση ‘ελάτε να εργαστούμε όλοι μαζί για ένα δίκαιο διαμοιρασμό’». Αυτή, πρόσθεσε, «δεν είναι μια νέα έκκληση. Ο Πρόεδρός μας το έχει πει πολλές φορές. Εγώ σε κάθε ομιλία μου το τονίζω. Σε αυτό ο ρόλος της ΕΕ είναι σημαντικός».

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η χθεσινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής είναι «και πάλι δηλώσεις που ικανοποιούν τον ‘Ε/κ τομέα’ και την Ελλάδα». «Πάνω από όλα, για την επικαιροποίηση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, της τελωνειακής ένωσης και της απελευθέρωσης της βίζας, δεν είδαμε απτά βήματα. Και απειλούν με κυρώσεις με ένα κεκαλυμμένο τρόπο. Εμείς δεν είμαστε μια χώρα ή ένας λαός που χαίρεται επειδή δεν γίνεται αναφορά σε κυρώσεις στην δήλωση αυτή».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι «από την άλλη δεν βρίσκουμε σωστές τις εκφράσεις που χρησιμοποιούνται; Τί λέει; Παράνομες δραστηριότητες. Γιατί λέτε παράνομες δραστηριότητες; Από τη μια λέτε δεν αναγνωρίζετε τον Χάρτη της Σεβίλλης και από την άλλη λέτε παράνομες τις δικές μας δραστηριότητες που διεξάγονται στη δική μας υφαλοκρηπίδα οι οποίες είναι οι περιοχές που η Ελλάδα θεωρεί δική της υφαλοκρηπίδα με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της στον Χάρτη της Σεβίλλης». Πρόσθεσε ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι ένα δικαστήριο της ΕΕ. Είχε πάρει μια απόφαση και είπε ότι σε αυτά τα θέματα δεν είναι ένας αρμόδιος οργανισμός γι αυτά τα ζητήματα». Έθεσε τα ερωτήματα «με βάση τί αποφασίζεις ότι κάτι είναι παράνομο; Το αποφασίζεις αυτό στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των κρατών μελών»;

Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «βλέπουμε ότι η ΕΕ παρά τις προσπάθειες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και των άλλων χωρών, λόγω της νοοτροπίας να καταστεί όμηρος η ΕΕ και λόγω των απειλών, δεν κατάφερε να είναι αντικειμενική. Από την μια προσπαθεί να ακολουθήσει πολιτική μαστιγίου, από την άλλη να ικανοποιήσει τα μέλη της».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «εμείς όμως παρόλα αυτά, από την μια υπάρχει η αποφασιστικότητά μας και από την άλλη θέλουμε να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την ΕΕ κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες αλλά χρειάζεται και η ΕΕ να δείξει την ειλικρίνειά της».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:28

Τελευταιες Ειδησεις

28 Ιουνίου
Ο Ερντογάν δήλωσε πως δεν επιθυμεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ
21:52
Τζο Μπάιντεν και Ερντογάν θα συνομιλήσουν αύριο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη
21:04
Ο ΓΓ του ΑΛΕΛ υπογράμμισε εκ νέου τη σταθερή εναντίωση του Κόμματος στη διχοτόμηση και τη προσήλωσή του στη συμφωνημένη βάση λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας
20:27
Έφτασαν το απόγευμα στην Κύπρο τα δύο νέα μισθωμένα αεροπλάνα τύπου Air Tractor
20:11
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεργοποίησαν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας
19:24
Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η τριήμερη σύνοδος του ΝΑΤΟ που ξεκινά αύριο στη Μαδρίτη
18:52
ΗΠΑ: Πενήντα παράνομοι μετανάστες εντοπίστηκαν χθες νεκροί μέσα σε αποθηκευτικό χώρο φορτηγού
18:17
Κιλιτσντάρογλου: ''Αντί ο Ταγίπ Ερντογάν να πει "δεν αναγνωρίζω τον Νίκο Αναστασιάδη", θα φάει στο ίδιο τραπέζι μαζί του"
17:59
To Μεσογειακό Χωριό υποδέχτηκε την αποστολή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής
17:34
Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας στις 19 Οκτωβρίου 2023 προανήγγειλε η Στέρτζιον
17:11
Η Επιτροπή Προσφύγων ολοκλήρωσε την συζήτηση νομοσχεδίου για την είσπραξη του τέλους 0.4% επί των αγοραπωλησιών ακινήτων και μετοχών εταιριών με ακίνητα
16:31
Μαθητές του σχολείου του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου ενημερώθηκαν για την ασφαλή και δημιουργική χρήση του διαδικτύου
15:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand