Περιοριστικά μέτρα κατά 40 ατόμων από Συμβούλιο που σχετίζονται με τη βία και τη νοθεία στη Λευκορωσία

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ επέβαλε σήμερα περιοριστικά μέτρα εναντίον 40 ατόμων τα οποία θεωρούνται υπεύθυνα για καταστολή και εκφοβισμό εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, μελών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020 στη Λευκορωσία, καθώς και για παράβαση της εκλογικής διαδικασίας.

Τα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση ταξιδιού και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Η απαγόρευση ταξιδιού εμποδίζει τα εισηγμένα άτομα να εισέλθουν ή να διέλθουν μέσω των εδαφών της ΕΕ, ενώ το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων χρησιμοποιείται έναντι των κεφαλαίων ή των οικονομικών πόρων των εισηγμένων ατόμων. Επιπλέον, απαγορεύεται στους πολίτες και τις εταιρείες της ΕΕ να διαθέσουν κεφάλαια σε αυτούς που απαριθμούνται.

Η απόφαση επιβολής κυρώσεων ακολουθεί τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Οκτωβρίου 2020, στα οποία οι ηγέτες της ΕΕ καταδίκασαν για άλλη μια φορά την απαράδεκτη βία από τις αρχές της Λευκορωσίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, καθώς και τον εκφοβισμό, τις αυθαίρετες συλλήψεις και τις κρατήσεις μετά τις προεδρικές εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων η ΕΕ δεν αναγνωρίζει.

Στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστήριξε πλήρως το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας να εκλέγει τον Πρόεδρό του μέσω νέων ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, χωρίς εξωτερική παρέμβαση, και κάλεσε τις αρχές της Λευκορωσίας να τερματίσουν τη βία και την καταστολή, να απελευθερώσουν όλους τους συλληφθέντες και τους πολιτικούς κρατουμένους, να σέβονται την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την κοινωνία των πολιτών και ξεκινήσουν έναν περιεκτικό εθνικό διάλογο.

Οι σχετικές νομικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των ενδιαφερομένων, έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:27

Τελευταιες Ειδησεις

28 Ιουνίου
Ο Ερντογάν δήλωσε πως δεν επιθυμεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ
21:52
Τζο Μπάιντεν και Ερντογάν θα συνομιλήσουν αύριο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη
21:04
Ο ΓΓ του ΑΛΕΛ υπογράμμισε εκ νέου τη σταθερή εναντίωση του Κόμματος στη διχοτόμηση και τη προσήλωσή του στη συμφωνημένη βάση λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας
20:27
Έφτασαν το απόγευμα στην Κύπρο τα δύο νέα μισθωμένα αεροπλάνα τύπου Air Tractor
20:11
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεργοποίησαν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας
19:24
Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η τριήμερη σύνοδος του ΝΑΤΟ που ξεκινά αύριο στη Μαδρίτη
18:52
ΗΠΑ: Πενήντα παράνομοι μετανάστες εντοπίστηκαν χθες νεκροί μέσα σε αποθηκευτικό χώρο φορτηγού
18:17
Κιλιτσντάρογλου: ''Αντί ο Ταγίπ Ερντογάν να πει "δεν αναγνωρίζω τον Νίκο Αναστασιάδη", θα φάει στο ίδιο τραπέζι μαζί του"
17:59
To Μεσογειακό Χωριό υποδέχτηκε την αποστολή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής
17:34
Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας στις 19 Οκτωβρίου 2023 προανήγγειλε η Στέρτζιον
17:11
Η Επιτροπή Προσφύγων ολοκλήρωσε την συζήτηση νομοσχεδίου για την είσπραξη του τέλους 0.4% επί των αγοραπωλησιών ακινήτων και μετοχών εταιριών με ακίνητα
16:31
Μαθητές του σχολείου του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου ενημερώθηκαν για την ασφαλή και δημιουργική χρήση του διαδικτύου
15:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand