Ο Πρόεδρος της Γουατεμάλας διέταξε τη σύλληψη και απέλαση μετανάστών από την Ονδούρα

Ο Πρόεδρος της Γουατεμάλας διέταξε χθες Πέμπτη να συλληφθούν και να απελαθούν οι περίπου 3.000 μετανάστες από την Ονδούρα που σχημάτισαν "καραβάνι" στα σύνορα της χώρας του με την ελπίδα να μπορέσουν να φθάσουν στις ΗΠΑ, παρά τους κινδύνους και τους περιορισμούς που συνδέονται με την πανδημία του κορονοϊού.

Εν μέσω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία, "ούτε τα πρωτόκολλα εισόδου στη χώρα, ούτε τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τέθηκαν σε ισχύ για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών μας τηρήθηκαν", τόνισε ο Πρόεδρος της Γουατεμάλας Αλεχάντρο Γιαματέι κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος. Δόθηκε έτσι διαταγή "να συλληφθούν στην επικράτεια της Γουατεμάλας όλοι (σ.σ. οι υπήκοοι της Ονδούρας) που έχουν εισέλθει παράνομα".

Θα "επαναπροωθηθούν στα σύνορα της χώρας τους και θα τεθούν υπό την επιτήρηση των αρχών της Ονδούρας", πρόσθεσε. Η Γουατεμάλα άνοιξε ξανά τη 18η Σεπτεμβρίου τα θαλάσσια, χερσαία και αεροπορικά σύνορά της, που παρέμειναν κλειστά για έξι μήνες εξαιτίας της πανδημίας. Έκτοτε, οι αλλοδαποί που επιθυμούν να εισέλθουν στην επικράτεια της χώρας αυτής της κεντρικής Αμερικής καλούνται να συμμορφώνονται προς υγειονομικά πρωτόκολλα και να αποδεικνύουν "ότι δεν είναι φορείς" του SARS-CoV-2, προκειμένου "να εγγυηθούμε την υγεία όλων των Γουατεμαλέζων", υπενθύμισε ο αρχηγός του κράτους κι επέμεινε ως οι μετανάστες "παραβιάζουν τον νόμο".

"Δεν αποδεχόμαστε ένας αλλοδαπός" που μπαίνει παράνομα στη χώρα να πιστεύει ότι "έχει δικαίωμα να μας μολύνει" και "να μας εκθέσει σε σοβαρό κίνδυνο", είπε ο Γιαματέι. Ως χθες Πέμπτη, στη Γουατεμάλα είχαν καταγραφεί 92.409 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 3.261 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Οι μετανάστες έφυγαν το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη από τη Σαν Πέδρο Σούλα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ονδούρας, 180 χιλιόμετρα βόρεια από την Τεγκουσιγκάλπα, για να σωθούν από τη φτώχεια και τη βία στη χώρα τους. Σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης της Γουατεμάλας, περίπου 3.000 άνθρωποι μπόρεσαν να περάσουν τα σύνορα των δύο χωρών. Στην πλευρά της Ονδούρας, στο συνοριακό φυλάκιο Κορίντο (βορειοανατολικά), αστυνομικοί και στρατιωτικοί περικύκλωσαν τους μετανάστες, αλλά τελικά έσπασαν τον κλοιό, εξαιτίας της πίεσης που τους άσκησαν οι άνθρωποι αυτοί, που φώναζαν το σύνθημα "κάτω ο ΧΟΕ", τα αρχικά του ονόματος του προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες.

Στη Γουατεμάλα, οι μετανάστες αναγκάστηκαν από τους στρατιωτικούς να σχηματίσουν μια τεράστια ουρά για να ελεγχθούν τα έγγραφα ταυτότητας που είχαν μαζί τους, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Σύμφωνα με τη διευθύντρια της υπηρεσίας μετανάστευσης της Ονδούρας, την Καρολίνα Μενχιβάρ, μετανάστες επαναπροωθήθηκαν.

Όπως και στα προηγούμενα καραβάνια, οι μετανάστες επικαλούνται τη φτώχεια, την ανεργία, τις ανεπάρκειες των συστημάτων παιδείας και υγείας, καθώς και τη βία των συμμοριών, για να εξηγήσουν τη φυγή τους. Σε αυτούς τους λόγους προστίθενται πλέον οι οικονομικές και οι κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ-ΑΠΕ
 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:28

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.