ΕΕ: Συμφωνία για διπλή προσέγγιση με την Τουρκία-ευκαιρία στο διάλογο, έτοιμες και οι κυρώσεις

Με συμφωνία στο κείμενο των συμπερασμάτων για την Τουρκία, την Ανατολική Μεσόγειο και την Λευκορωσία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 00:45 τοπική ώρα. 

 
Συγκεκριμένα μετά από δύο διακοπές για διαβουλεύσεις, τέσσερα προσχέδια συμπερασμάτων και μια εξαμερή διάσκεψη των ενδιαφερομένων μερών και συζητήσεις από τις 16:00 το απόγευμα της Πέμπτης μετά την αλλαγή της ροής της ατζέντας, οι 27 κατέληξαν σε ένα κείμενο συμπερασμάτων που ικανοποιεί τόσο την Κυπριακή όσο και την Ελληνική Δημοκρατία. 
 
Aναλυτικά, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε λόγο για εντατικές συζητήσεις στρατηγικής, ειδικά για την Ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία, μετά από ειδική προετοιμασία. 
 
Ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θέλει να δώσει την ευκαιρία στο διάλογο, αλλά ταυτόχρονα στέλνει το μήνυμα ότι αφενός παραμένει σταθερή στην υπεράσπιση των αρχών της, αφετέρου ότι μπορεί να προσφέρει μια θετική ατζέντα, αν και εφόσον η Τουρκία ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της
 
Επιπλέον ανακοίνωσε ότι η ΕΕ χαιρετίζει την έναρξη διαλόγου Ελλάδας - Τουρκίας και πως παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην επίλυση του κυπριακού στο πλαίσιο των ΗΕ. Ακόμη σημείωσε την ιδέα για πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ άλλων για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών.
 
Το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα το Δεκέμβρη, κρίνοντας και αξιολογώντας την πορεία που θα πάρει η όλη κατάσταση. 
 
Ακολούθως ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η ΕΕ είναι πλέον έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις σε 40 άτομα από την Λευκορωσία που ευθύνονται για τη βία τη νοθεία και την καταστολή στη χώρα αυτή μετά τις παράτυπες εκλογές του Αυγούστου. 
 
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τόνισε ότι η ΕΕ επαναβεβαίωσε την αλληλεγγύη της με την Κύπρο και την Ελλάδα και “κανείς δεν μπορεί να μας χωρίσει”. Σημείωσε ότι για τις εντάσεις ευθύνονται οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ και ενώ χαιρέτισε το διάλογο με την Ελλάδα επέκρινε τη συνεχιζόμενη δράση της Τουρκίας στην ΑΟΖ. Η Πρόεδρος έκανε λόγο για ετοιμότητα της ΕΕ να λάβει μέτρα με εργαλειοθήκη “που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε άμεσα”, αν η Τουρκία υπαναχωρήσει από τη δέσμευση για ειρηνική επίλυση των διαφορών. 
 
Όπως τόνισε “δε θέλουμε όμως να συμβεί  αυτό”, και αντέτεινε τη θετική ατζέντα με 
αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και του εμπορίου, αλλά και την συνέχιση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό. 
 
Κληθείς να σχολιάσει τις συζητήσεις των ηγετών ο Πρόεδρος Μισέλ, έκανε λόγο για σημαντικό διάλογο που δείχνει ότι η ΕΕ παίρνει σοβαρά τις συνέπειες από τις εξελίξεις στην περιοχή. Σημείωσε ότι “συμφωνήσαμε σε διπλή προσέγγιση”, “υποστηρίζουμε την Ελλάδα και την Κύπρο”, σημείωσε και αναφέρθηκε στην προοπτική επανέναρξης συνομιλιών για το κυπριακό υπό τον ΟΗΕ
εξηγώντας ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί την κατάσταση και θα επιλέξει τη στάση της. 
 
Σημείωσε ακόμα ότι είχε επαφές με την Τουρκία για να εξηγήσει την ευρωπαϊκή προσέγγιση, τις προηγούμενες εβδομάδες.
 
Η Πρόεδρος Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έκανε λόγο για “2 εργαλειοθήκες” τονίζοντας ότι αυτή με τις κυρώσεις μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και εναπόκειται τώρα στην Τουρκία να αποδείξει ότι  
τώρα θέλει τον εποικοδομητικό δρόμο μαζί μας.
 
Ο  Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαίωσε ότι και οι καταχωρήσει ονομάτων για τις υφιστάμενες παραβιάσεις περιλαμβάνονται σε αυτή τη λογική με  τις δυο  εργαλειοθήκες. 
 
Πηγή: Θάνος Αθανασίου

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:28

Τελευταιες Ειδησεις

19 Σεπτεμβρίου
Λάβα και στάχτες εκλύονται από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα στη Λα Πάλμα
19:42
94 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Κυριακή, κανένας θάνατος
19:24
Επαφές Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη
18:55
Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
18:15
Η Κύπρος «κλείδωσε» το χάλκινο μετάλλιο στην ομαδική κατάταξη των βετεράνων
17:55
Με ήττα αποχαιρέτησε ο ΑΠΟΕΛ το EHF European Cup
17:53
Στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αρχίζει τις επαφές και ενημερώνει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
17:38
Ρωσία: Οι κάλπες άρχισαν να κλείνουν στην τελευταία ημέρα των βουλευτικών εκλογών
17:23
Ο νέος Δήμαρχος του Γιοχάνεσμπουργκ σκοτώθηκε σε τροχαίο
16:08
Εκτός ελέγχου η φωτιά σε περιοχή της Σίμου, κλήθηκε προσωπικό εκτός υπηρεσίας
15:47
Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν κάνει έκκληση για περισσότερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα
15:45
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 20 Σεπτεμβρίου 2021
15:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand