Η περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – ΗΠΑ σε συνάντηση του ΥΠΑΜ με τον Αμερικανό βοηθό ΥΠΕΞ

Ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος με έμφαση στην περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ, υπογραμμίστηκαν στη συνάντηση του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη με τον Αμερικανό βοηθό Υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικό - στρατιωτικές υποθέσεις Clarke Cooper.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό και φιλικό κλίμα.

Υπογραμμίσθηκε η αναβαθμισμένη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα άμυνας και ασφάλειας και συζητήθηκαν τρόποι για περαιτέρω προώθηση των εν λόγω σχέσεων. Συζητήθηκαν επίσης οι έκνομες και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, οι οποίες αποσταθεροποιούν γενικότερα την περιοχή.
 
Ο κ. Πετρίδης χαιρέτισε την απόφαση της αμερικάνικης Κυβέρνησης για προσωρινή άρση του εμπάργκο πώλησης «μη - φονικών όπλων» (non-lethal weapons) προς την Κυπριακή Δημοκρατία και υπογράμμισε τη σημασία της, λέγοντας πως είναι μία απόφαση που εντάσσεται πλήρως στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που καθορίστηκαν με την υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων το 2018.
 
Επιπλέον, καλωσόρισε την πρόσφατη αμερικανική απόφαση για παροχή Διεθνούς Στρατιωτικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (International Military Education and Training - IMET) στην Εθνική Φρουρά, η οποία θα συμβάλει ουσιαστικά στην επαγγελματική κατάρτιση των μελών των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Προς υλοποίηση της εν λόγω πρωτοβουλίας, ήδη έχει σταλεί πρόσκληση από τις ΗΠΑ για συμμετοχή προσωπικού της Εθνικής Φρουράς σε εκπαιδεύσεις για το 2021.
 
Περαιτέρω, ο κ. Πετρίδης πρότεινε συγκεκριμένες δράσεις, που δύναται να υλοποιηθούν στο μέλλον, για αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Σε αυτό το πλαίσιο, προτάθηκε η κατάρτιση προγράμματος διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, που να περιλαμβάνει τακτικές κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες ή ασκήσεις έρευνας και διάσωσης μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών των δύο χωρών σε ετήσια βάση.
 
Ακόμη, συζητήθηκε η θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού, για μόνιμο δομημένο διάλογο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, με σκοπό την πραγματοποίηση συναντήσεων υψηλού επιπέδου σε ετήσια βάση.
 
Τέλος ο κ. Cooper, συνοδευόμενος από τον κ. Πετρίδη μετέβηκε στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης όπου έτυχε ενημέρωσης για τις δυνατότητες του Κέντρου σε  θέματα έρευνας και διάσωσης και υποστήριξης ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στην περιοχή. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:13

Τελευταιες Ειδησεις

19 Σεπτεμβρίου
Βουλευτικές εκλογές: Η Ενιαία Ρωσία προηγείται με ποσοστό 38,57%, στη δεύτερη θέση το Κομμουνιστικό Κόμμα με 25,17%
21:27
Ερντογάν: Η Τουρκία δεν δέχεται διαταγές από κανέναν
20:48
Οκτώ τετραγωνικά χιλιόμετρα κατέκαψε η πυρκαγιά σε Γιόλου – Μηλιού και Σίμου- Δρύμου
20:28
Λάβα και στάχτες εκλύονται από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα στη Λα Πάλμα
19:42
94 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Κυριακή, κανένας θάνατος
19:24
Επαφές Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη
18:55
Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
18:15
Η Κύπρος «κλείδωσε» το χάλκινο μετάλλιο στην ομαδική κατάταξη των βετεράνων
17:55
Με ήττα αποχαιρέτησε ο ΑΠΟΕΛ το EHF European Cup
17:53
Στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αρχίζει τις επαφές και ενημερώνει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
17:38
Ρωσία: Οι κάλπες άρχισαν να κλείνουν στην τελευταία ημέρα των βουλευτικών εκλογών
17:23
Ο νέος Δήμαρχος του Γιοχάνεσμπουργκ σκοτώθηκε σε τροχαίο
16:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand