Οδηγίες προς άτομα θετικά στον ιό, στενές επαφές και υπευθύνους ασφάλειας και υγείας

Οδηγίες προς τα άτομα που επιβεβαιώνονται ως θετικά στον ιό, ή που θεωρούνται ως στενές επαφές και τους υπεύθυνους ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας .
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, το άτομο που ενημερώνεται από το μικροβιολογικό εργαστήριο ότι είναι θετικό στον κορωνοϊό θέτει τον εαυτό του σε καραντίνα, αποφεύγοντας στενή επαφή με τους οικείους του, ενημερώνει άμεσα τον Διευθυντή και τον Υπεύθυνο Ασφάλειας και Υγείας του χώρου εργασίας του, αναμένει οδηγίες από την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης (ΜΕΕ) και καταγράφει τις στενές επαφές του, ώστε να ενημερώσει υπεύθυνα τους Λειτουργούς της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης όταν του ζητηθεί.
 
Προστίθεται οτι ως στενή επαφή ορίζεται η επαφή διάρκειας >15 λεπτών σε απόσταση <2 μέτρων από κρούσμα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 ή άμεση επαφή με εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος χωρίς την εφαρμογή του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού.
 
Σημειώνεται ότι ενόψει μεγάλου φόρτου εργασίας μπορεί η επικοινωνία να μην γίνει την ίδια ημέρα, ως εκ τούτου συστήνεται όπως επιδεικνύεται ψυχραιμία και υπομονή. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το θετικό άτομο να εξέρχεται από την καραντίνα.
 
Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι εάν σε οποιαδήποτε ιδιωτικό γραφείο και/ή επιχείρηση και/ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία στον δημόσιο, και/ή ευρύτερο δημόσιο τομέα και/ή στις Ανεξάρτητες υπηρεσίες και/ή στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, εντοπιστεί κρούσμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, η Διεύθυνση ή και οι Υπεύθυνοι Λειτουργοί που ορίζονται ως Υπεύθυνοι Ασφάλειας και Υγείας οφείλουν όπως προβούν στην άμεση αναστολή εργασιών της εν λόγω επιχείρησης σύμφωνα με το Διάταγμα Αρ. 20 του 2020 (Κ.Δ.Π. 183/2020), στην άμεση απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αν δεν το έχουν πράξει από μόνοι τους, στην καταγραφή των ονομάτων των ατόμων στον χώρο εργασίας που έχουν έρθει σε στενή επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα (η πληροφορία αυτή θα ζητηθεί από την ΜΕΕ και τις Υγειονομικές Υπηρεσίες).
 
«Οι στενές επαφές τίθενται σε αυτοπεριορισμό/καραντίνα 14 ημερών και αναμένουν οδηγίες από τη ΜΕΕ σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που θα κληθούν να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR) από εργαστήρια που πληρούν τα κριτήρια που έχει καθορίσει το Υπουργείο Υγείας», προστίθεται.
 
Σημειώνεται ότι έστω και αν το αποτέλεσμα του τεστ τους είναι αρνητικό θα συνεχίσουν την αυτοαπομόνωση τους για 14 μέρες. Σημειώνεται ότι λόγω φόρτου εργασίας μπορεί η επικοινωνία να μην γίνει την ίδια ημέρα, ως εκ τούτου συστήνεται όπως επιδειχθεί ψυχραιμία και υπομονή. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το άτομο που ιχνηλατείτε ως στενή επαφή να εξέρχεται του αυτοπεριορισμού.
 
Επίσης, το Υπουργείο Υγείας υπενθμίζει ότι θα πρέπει να γίνει απομάκρυνση όλου του προσωπικού μέχρι να απολυμανθούν οι χώροι της επιχείρησης από εγκεκριμένη εταιρεία. Σημειώνεται ότι το πιστοποιητικό απολύμανσης και ο Αριθμός Άδειας του απολυμαντικού που χρησιμοποιήθηκε θα πρέπει να υποβληθεί στις Υγειονομικές Υπηρεσίες με την ολοκλήρωση της απολύμανσης.
 
Νοείται ότι τα άτομα που θεωρήθηκαν ως στενές επαφές και έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στις εργαστηριακές εξετάσεις και αφού παρέλθουν οι 14 μέρες αυτοπεριορισμού, θα μπορούν να επανέλθουν στην εργασία τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν αναπτύξει συμπτωματολογία συμβατή με τη λοίμωξη COVID-19, αναφέρεται.
 
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο https://www.pio.gov.cy/coronavirus/.
 
Νοείται επίσης ότι, σε περίπτωση που οποιοσδήποτε άλλο άτομο στον χώρο εργασίας, αναπτύξει συμπτώματα που παραπέμπουν σε συμπτώματα της νόσου COVID-19, τότε άμεσα θα πρέπει να ενημερώσει τον Υπεύθυνο Ασφάλειας και Υγείας, ο οποίος θα τον ενημερώσει για τις περαιτέρω ενέργειες.
 
Σχετικές οδηγίες παρατίθενται στην ιστοσελίδα https://www.pio.gov.cy/coronovirus/info.html.   
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση για τα προαναφερόμενα θα ενημερωθούν γραπτώς από τα Επαρχιακά Γραφεία των Υγειονομικών Υπηρεσιών και για να επιτραπεί η επαναλειτουργία της επιχείρησης, θα πρέπει να αποσταλούν από τη Διεύθυνση στις Υγειονομικές Υπηρεσίες τα ακόλουθα έγγραφα: Γραπτή ενημέρωση στην οποία θα αναφέρονται όλες οι ενέργειες της Διεύθυνσης, Κατάλογο με τα ονόματα των ατόμων που έχουν τεθεί σε αυτοπεριορισμό μαζί με τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους, Το πιστοποιητικό απολύμανσης και ο αριθμός άδειας του απολυμαντικού που χρησιμοποιήθηκε.
 
Η έγκριση για επαναλειτουργία θα δοθεί αφού εξεταστούν τα πιο πάνω από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και την ΜΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:15

Τελευταιες Ειδησεις

10 Απριλίου
Η ΑΕΚ νίκησε με 67-63 τον Κεραυνό και έκανε το 2-0 στους τελικούς (βίντεο)
21:20
Στην αμυντική θωράκιση της Κύπρου επενδύει η Εθνική Φρουρά
21:18
Αλυσίδες μετάδοσης του κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια στη Λεμεσό
21:17
Τέσσερις θάνατοι από COVID-19 και 446 περιστατικά, ανακοινώθηκαν το Σάββατο
20:47
Δέκα σφαίρες εκ των οποίων δύο στο κεφάλι δέχτηκε ο Γιώργος Καραϊβάζ
20:39
Ο Vergne εκμεταλλεύτηκε το αυτοκίνητο ασφαλείας και πήρε την νίκη στο E-Prix Ρώμης
20:25
Ο Σταύρος Γαβριήλ χάρισε στον ΑΠΟΕΛ στην 4η διαδοχική νίκη
20:20
Απάντηση στον Πρόεδρο ΔΗΚΟ για Κυπριακό, πολιτογραφήσεις, πανδημία, οικονομία, δίνει η Κυβέρνηση
20:20
Ο Κυπριακός ελληνισμός οφείλει να ανησυχεί για Πενταμερή, είπε ο Ν. Παπαδόπουλος
20:17
Στις 17 Απριλίου η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου
19:40
Προγραμματισμός εγκατάστασης 10 χιλ. κλινών προσωρινής νοσηλείας στην Μπανγκόγκ για COVID-19
18:40
Ελλάδα: 2.801 νέα κρούσματα, 781 διασωληνωμένοι, 75 θάνατοι
17:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand