Ο Μπορέλ ζήτησε από το Ισραήλ να μην πραγματοποιήσει επέκταση οικισμών στη Δυτική Όχθη


Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να μην πραγματοποιήσει επέκταση οικισμών στη Δυτική Όχθη, όπως έχει ανακοινώσει.

Συγκεκριμένα, στη γραπτή του δήλωση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορρέλ αναφέρει ότι "τις τελευταίες ημέρες, το Ισραήλ ανακοίνωσε σημαντική επέκταση των οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σε περιοχές εντός και γύρω από την Ιερουσαλήμ. Αυτά τα σχέδια, τα οποία προβλέπουν την κατασκευή περίπου 5.000 οικιστικών μονάδων, θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα και την εδαφική γειτνίαση ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους ως αποτέλεσμα μιας διαπραγματευόμενης λύσης δύο κρατών, σύμφωνα με τις διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους".

"Οι εποικισμοί είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Όπως επαναλαμβάνουμε με συνέπεια, η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει αλλαγές στα σύνορα του 1967, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, εκτός από αυτές που έχουν συμφωνηθεί από τα μέρη", τονίζει.

"Η δραστηριότητα των εποικισμών απειλεί τις τρέχουσες προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης, την επανάληψη της συνεργασίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών για την ασφάλεια και την προετοιμασία του εδάφους για μια ενδεχόμενη επανάληψη ουσιαστικών και άμεσων διαπραγματεύσεων", αναφέρει.

"Η κυβέρνηση του Ισραήλ θα πρέπει να αντιστρέψει αυτές τις αποφάσεις και να σταματήσει όλη τη συνεχιζόμενη επέκταση των οικισμών, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και ευαίσθητων περιοχών, όπως το Har Homa, το Givat Hamatos και το E1", σημειώνει ο Μπορέλ.

"Την περίοδο από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 2020 σημειώθηκε επίσης μια αύξηση των κατεδαφίσεων ή των δημεύσεων παλαιστινιακών δομών στη Δυτική Όχθη παρά την πανδημία COVID-19. Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς το Ισραήλ να σταματήσει όλες αυτές τις κατεδαφίσεις, συμπεριλαμβανομένων των δομών που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, ιδίως ενόψει του ανθρωπιστικού αντίκτυπου της τρέχουσας πανδημίας",  σημειώνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

"Στο πλαίσιο της ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ, ΗΑΕ και Μπαχρέιν, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να αδράξουν αυτήν την ευκαιρία και να λάβουν επείγοντα μέτρα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την αποκατάσταση της συνεργασίας σύμφωνα με τις προηγούμενες συμφωνίες και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου", καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:15

Τελευταιες Ειδησεις

10 Απριλίου
Η ΑΕΚ νίκησε με 67-63 τον Κεραυνό και έκανε το 2-0 στους τελικούς (βίντεο)
21:20
Στην αμυντική θωράκιση της Κύπρου επενδύει η Εθνική Φρουρά
21:18
Αλυσίδες μετάδοσης του κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια στη Λεμεσό
21:17
Τέσσερις θάνατοι από COVID-19 και 446 περιστατικά, ανακοινώθηκαν το Σάββατο
20:47
Δέκα σφαίρες εκ των οποίων δύο στο κεφάλι δέχτηκε ο Γιώργος Καραϊβάζ
20:39
Ο Vergne εκμεταλλεύτηκε το αυτοκίνητο ασφαλείας και πήρε την νίκη στο E-Prix Ρώμης
20:25
Ο Σταύρος Γαβριήλ χάρισε στον ΑΠΟΕΛ στην 4η διαδοχική νίκη
20:20
Απάντηση στον Πρόεδρο ΔΗΚΟ για Κυπριακό, πολιτογραφήσεις, πανδημία, οικονομία, δίνει η Κυβέρνηση
20:20
Ο Κυπριακός ελληνισμός οφείλει να ανησυχεί για Πενταμερή, είπε ο Ν. Παπαδόπουλος
20:17
Στις 17 Απριλίου η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου
19:40
Προγραμματισμός εγκατάστασης 10 χιλ. κλινών προσωρινής νοσηλείας στην Μπανγκόγκ για COVID-19
18:40
Ελλάδα: 2.801 νέα κρούσματα, 781 διασωληνωμένοι, 75 θάνατοι
17:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand