Ο ΥΠΕΞ στο ΡΙΚ για πενταμερή, ΗΠΑ, κυπριακό

Η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στη Λιβύη, δεν θα έχει όφελος μακροπρόθεσμα και θα οδηγήσει σε συγκεκριμένες συνέπειες, εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της χθεσινής πενταμερούς συνάντησης στο Κάιρο.

Μιλώντας στην εκπομπή Πρώτη Ενημέρωση, ο κύριος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε τα μηνύματα που εστάλησαν από 5 κράτη της περιοχής προς την Άγκυρα ότι οι ενέργειες της στη Λιβύη, εκφεύγουν της διεθνούς νομιμότητας και δεν μπορούν να έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν ζήτησαν χθες εκεχειρία στη Λιβύη μέχρι την Κυριακή, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι επαφές με τη Μόσχα είναι συνεχείς σε διπλωματικό επίπεδο, σημειώνοντας ότι η Ρωσία δεν ταυτίζεται με τις Τουρκικές θέσεις στη Λιβυκή κρίση.
Αποκάλυψε δέ ότι σύντομα έρχεται στην Κύπρο ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει στη Ρωσική πρωτεύουσα τον Απρίλιο ή το Μάιο μετά από πρόσκληση του Προέδρου Πούτιν.
Απαντώντας σε παρατήρηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις στη Λιβύη, με Μόσχα και Άγκυρα να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ο κύριος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι αυτή τη βδομάδα πραγματοποιείται έκτακτη Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης για το Ιράκ, την κρίση Ιράν-Ηνωμένων Πολιτειών και το Λιβυκό, με συζήτηση και για τις συμφωνίες της Άγκυρας με την κυβέρνηση Σαράτζ.
Οι Ευρωπαϊκές θέσεις για τις Τουρκολιβυκές συμφωνίες είναι ξεκάθαρη, πρόσθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, υπενθυμίζοντας ότι στη χθεσινή πενταμερή τονίστηκε ότι εστάλη ανοικτή πρόσκληση προς όλα τα κράτη της περιοχής για συμμετοχή στη συνεργασία προς αντιμετώπιση των προκλήσεων στην περιοχή, χωρίς αποκλεισμούς.
O κύριος Χριστοδουλίδης τόνισε τη σημασία της πλήρους συμμετοχής της Γαλλίας στην πολυμερή και την συμβουλευτική συμμετοχή της Ιταλίας.
Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η Ιταλία θα υπογράψει τελικά την κατασκευή του αγωγού EastΜed.

Για τις διευκολύνσεις στους Αμερικανούς

Σε καμία περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα συμμετάσχει σε Αμερικανικές επιχειρησιακές δραστηριότητες στο Ιράκ, σε συνάρτηση με όσα συμβαίνουν μετά την κορύφωση της κρίσης Ηνωμένων Πολιτειών-Ιράν και τις διευκολύνσεις που ζήτησαν οι Αμερικανοί, τονίζει ο Υπουργός Εξωτερικών.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι η Λευκωσία παράσχει ανθρωπιστικές διευκολύνσεις σε όποια χώρα το ζητήσει. Οι διευκολύνσεις στους Αμερικανούς, πρόσθεσε, θα έχουν τη ανθρωπιστική μορφή του 2006, στην περίπτωση του Λιβάνου και τον πόλεμο Χιζμπολλάχ-Ισραήλ.
Η Κύπρος, κατέληξε, δεν θα έχει καμία άλλη εμπλοκή.

Κυπριακό – ανανέωση θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα εγκριθεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, με αφορμή τις σημερινές χωριστές συναντήσεις της ειδικής αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντάται με την κυρία Σπέχαρ στο πλαίσιο της ενημέρωσης που θα κάνει η αξιωματούχος του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ερχόμενη βδομάδα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Ερωτηθείς αν αναμένονται οποιεσδήποτε εκπλήξεις στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο κύριος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε στασιμότητα λόγω της Τουρκικής άρνησης να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, την πενταμερή διάσκεψη τύπου Κραν Μοντανά.
Παρά τη στασιμότητα, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, η Λευκωσία δεν εφησυχάζει, και στόχος είναι να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα στην Τουρκία ώστε να πεισθεί στη διεξαγωγή μιας τέτοιας διάσκεψης.

Σύνταξη: Κωνσταντίνος Τσιντάς

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:29

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.