Τα σενάρια για πιθανές διαταραχές στη μεταφορά πετρελαίου

Ένας στενός δίαυλος που ενώνει τον Περσικό με τον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα μπορεί να παίζει ρόλο ρυθμιστή της παγκόσμιας οικονομίας.

Από τα Στενά του Ορμούζ που χωρίζουν το Ιράν και το Ομάν περνούν καθημερινά 18,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, όμως εκεί εδράζονται και πολλές πτυχές των αμερικανοϊρανικών εντάσεων. Η ανταλλαγή απειλών μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου πάνω από 3% λόγω φόβων για τα πετρελαϊκά αποθέματα.

Στην περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου στον Κόλπο, η διαταρραχή στις μεταφορές πετρελαίου θα είναι τεράστια.

Ποια είναι τα Στενά του Ορμούζ και ποια η σημασία τους;
Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης, 21% του πετρελαίου το 2018 πέρασε από τα Στενά του Ορμούζ. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτός ακριβώς θα είναι και ο μοχλός πίεσης που θα αξιοποιήσει το Ιράν, καθώς αξιωματούχοι της χώρας έχουν επανειλημμένα απειλήσει με σφράγιση της διαδρομής.

Όπως σημειώνει ο διευθυντής Έρευνας Εμπορευμάτων της Emirates NBD Έντουαρντ Μπελ, «αν υπάρξουν διαταρραχές στις ροές αργού από τη συγκεκριμένη περιοχή, αυτό τότε κατ' ανάγκη θα πιέσει τις τιμές προς τα πάνω».

Από τα Στενά του Ορμούζ περνούν όλες - ή τουλάχιστον οι περισσότερες - εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ, του Κουβέιτ, του Ιράν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ. Κάποιοι εκ των παραγωγών έχουν εξετάσει διαφορετικά σενάρια μεταφοράς πέραν του συγκεκριμένου σημείου - όμως δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά.

«Έχουμε δει επενδύσεις από χώρες στην περιοχή με στόχο τη διαφοροποίηση των οδών μεταφοράς του αργού πετρελαίου στον υπόλοιπο κόσμο. Η Σαουδική Αραβία όντως μπορεί να εξάγει μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα και τα Εμιράτα επίσης μπορούν να εξάγουν μέσω της Φουτζάιρα, παρακάμπτοντας τα Στενά του Ορμούζ. Για τις χώρες αυτές υπάρχουν δυνατότητες που ναι μεν δεν έχουν τη δυναμικότητα που βλέπουμε στα λιμάνια του Κόλπου, όμως μπορούν να μεταφέρουν αργό πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές στην περίπτωση μιας παρατεταμένης διαταρραχής», επισημαίνει ο Μπελ.

Στην περίπτωση μιας σοβαρής διαταρραχής ή ακόμη και έλλειψης, θεωρείται πολύ πιθανή η παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών χάρη στην πρόσφατη κατακόρυφη αύξηση παραγωγής του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου.

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:30

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή ΑΚΕΛ στον υπουργό Οικονομικών για την πράσινη φορολογία
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
11:47
Σε ατύχημα αποδίδεται η έκρηξη στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.