Σε ισχύ ο περιορισμός στη χρήση της Δισφαινόλης Α

Έχει τεθεί από τις 2 Ιανουαρίου σε ισχύ νέος περιορισμός, που αφορά τη χρήση της χημικής ουσίας Δισφαινόλη Α (BPA, αρ. ΕΚ 201-245-8).

Σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας αναφέρει ότι η Δισφαινόλη Α έχει ταξινομηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ουσία η οποία έχει τοξικές επιδράσεις στην αναπαραγωγική ικανότητα του ανθρώπου.

Έχει, επίσης, προστεθεί στον κατάλογο των Υποψήφιων Ουσιών Πολύ Μεγάλης Ανησυχίας (Substances of Very High Concern) εξαιτίας των ιδιοτήτων ενδοκρινικής διαταραχής που τη χαρακτηρίζουν που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και δυσμενείς επιδράσεις στο περιβάλλον.

Από τις 2 Ιανουαρίου 2020 έχει τεθεί σε ισχύ νέος περιορισμός που αφορά τη χρήση της χημικής ουσίας Δισφαινόλη Α (BPA, αρ. ΕΚ 201-245-8). Ειδικότερα, έχει τεθεί σε εφαρμογή το σημείο 66 του Παραρτήματος XVII του Ευρωπαϊκού Κανονισμού REACH βάσει του οποίου καθορίζεται ότι η Δισφαινόλη Α δεν πρέπει να διατίθεται για χρήση σε θερμοευαίσθητο χαρτί (χαρτί φαξ, αποδείξεων, εισιτηρίων, ετικετών, κ.λπ.), δηλαδή σε χαρτί καλυμμένο με ειδική στρώση που αλλάζει χρώμα εφόσον θερμανθεί, σε συγκέντρωση ίση ή μεγαλύτερη από 0,02% κατά βάρος.

Η εφαρμογή του περιορισμού αυτού αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για τους εργαζομένους, όπως είναι οι καταστηματάρχες, οι ταμίες και οι πωλητές εισιτηρίων, που ασχολούνται με προϊόντα που περιέχουν θερμικό χαρτί στην καθημερινή τους εργασία.

Ο συγκεκριμένος περιορισμός προωθήθηκε, μετά από αξιολόγηση των κινδύνων για τους εργαζόμενους και ειδικότερα τις εργαζόμενες έγκυες γυναίκες αλλά και τους κινδύνους για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει αποδειχθεί ότι λόγω της έκθεσης των εμβρύων στην ουσία αυτή κατά τη διάρκεια της κύησης, υπάρχουν επιπτώσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα, στους μαστικούς αδένες, στον εγκέφαλο, στη μελλοντική συμπεριφορά και επιδράσεις στον μεταβολισμό, με πρόκληση παχυσαρκίας.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στις ακόλουθες ιστοσελίδες: https://echa.europa.eu/el/hot-topics/bisphenol-a και https://chemicalsinourlife.echa.europa.eu/el/bisphenol-a

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους Λειτουργούς του Τμήματος στα τηλέφωνα 22 405609 και 22 405611.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:30

Τελευταιες Ειδησεις

28 Οκτωβρίου
Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Οι καρδιές των Ελλήνων ξέρουν να φυλάττουν το Έθνος που μας παρέδωσαν οι πατέρες μας
16:29
Νέα διαδικτυακή απάτη σχετίζεται με τραπεζικούς λογαριασμούς
16:25
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητά πιστοποιητικό COVID-19 από τις 3/11, σύμφωνα με δημοσίευμα
16:09
Δεύτερη δασική πυρκαγιά κοντά στην Ίνεια την Πέμπτη τέθηκε υπό έλεγχο
16:07
Ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση στον αγώνα της Κύπρου εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο ΥΠΑΜ
15:02
Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια που επιβουλεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα
14:35
Ο κυπριακός ελληνισμός οφείλει να αντλήσει διδάγματα από το έπος του '40, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ
14:31
Απαντούμε ξανά ένα μεγάλο ΟΧΙ στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ
14:30
Με στίχους του Κωστή Παλαμά το συγκινητικό μήνυμα του πιλότου του F-16 της ομάδας «Ζευς» για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
14:27
Εντός των ερχόμενων εβδομάδων ο διορισμός απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, λέει ο Εκπρόσωπος
13:38
«Τιμούμε σήμερα αυτούς οι οποίοι αγωνίστηκαν κόντρα στο φασισμό και στον κατακτητή», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης
13:36
Μπεργκ: «Είμαστε απογοητευμένοι, έχουμε την ευκαιρία με Ανόρθωση» (video)
13:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand