Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ προσκάλεσε τον Iρανό ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες

Αυτοσυγκράτηση ζήτησε από το Ιράν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif, τον οποίον και προσκάλεσε στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης αναφέρεται ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ συνομίλησε αυτό το Σαββατοκύριακο με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράκ, την ανάγκη για αποκλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή και τη σημασία της διατήρησης της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν.

Όπως σημειώνεται "ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την τελευταία αύξηση των βίαιων συγκρούσεων στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του στρατηγού Qassem Soleimani και κάλεσε το Ιράν να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να εξετάσει προσεκτικά κάθε αντίδραση για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση, πράγμα που βλάπτει ολόκληρη την περιοχή και τους πολίτες της".

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπενθύμισε "την πλήρη δέσμευσή του να συμβάλει στην αποκλιμάκωση" και τόνισε ότι "η περιφερειακή πολιτική λύση παραμένει ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός και ότι η ΕΕ ήταν έτοιμη να την υποστηρίξει".

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και ο Υπουργός Εξωτερικών συζήτησαν επίσης "τη σημασία της διαφύλαξης του κοινού ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης (JCPOA), το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής μη διάδοσης πυρηνικών όπλων και εργαλείο για την ασφάλεια της περιοχής και του κόσμου".

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε "την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να διαδραματίζει πλήρως τον ρόλο του ως συντονιστής και να διατηρήσει την ενότητα των υπολοίπων συμμετεχόντων προς υποστήριξη της συμφωνίας και της πλήρους εφαρμογής της από όλα τα μέρη".

Ο Ζ.Μπορρέλ κάλεσε τον Ιρανό ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες να συνεχίσουν τη συζήτησή τους σε αυτά τα θέματα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος είχε από την Παρασκευή επαφές με τους Υπουργούς Εξωτερικών μεγάλου αριθμού χωρών της ΕΕ και της περιοχής για να συζητήσει τα πρόσφατα γεγονότα και τα βήματα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:31

Τελευταιες Ειδησεις

15 Οκτωβρίου
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αμερικανικό αντιτορπιλικό προσπάθησε να παραβιάσει τα χωρικά της ύδατα
21:52
Εκτοξεύτηκε η δεύτερη επανδρωμένη αποστολή για τον διαστημικό σταθμό Tiangong
21:51
ΗΠΑ: Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αναρρώνει στο νοσοκομείο από μια λοίμωξη
21:49
Υπό την αντιτρομοκρατική οι έρευνες για τ η δολοφονία του Βρετανού βουλευτή σερ Ντέιβιντ Έιμες
21:07
Σύστημα πληρωμών στο μετρό της Μόσχας με βάση αναγνώριση προσώπου
20:36
Την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης σε ΕΕ και Κύπρο, συζήτησε η Γιόχανσον στην Τουρκία
20:32
142 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Παρασκευή, κανένας θάνατος
19:57
Κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ-Ελλάδας για τον στρατηγικό διάλογο, αναφορά και σε Κύπρο
19:29
Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε στην ΕΕ το Σχέδιο Δημοσιονομικού Προγράμματος 2022
18:57
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Τάλα
18:31
Κέρδη παρουσίασε την Παρασκευή το ΧΑΚ, εβδομαδιαία πτώση
18:28
Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Τάλα, ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand