Έκθεση Ελεγκτικής Υπηρεσίας – ικανοποίηση Προεδρίας

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, διαπιστώνει ότι δεν προκύπτει θέμα διασπάθισης δημοσίου χρήματος, ούτε και οποιοδήποτε φορολογικό θέμα αναφορικά με τις αεροπορικές μετακινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Υπηρεσία επισημαίνει ωστόσο, ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων για ναύλωση αεροσκαφών. Κρίνει, πάντως, ως πολύ ικανοποιητικό το δρομολογούμενο πλαίσιο, με το οποίο θα αναθεωρηθούν οι δημόσιες συμβάσεις ναύλωσης αεροσκαφών.
Ως προς το θέμα αποδοχής δωρεών για τις μετακινήσεις του Προέδρου, η Ελεγκτική Υπηρεσία συστήνει ότι - εφόσον η Προεδρία αποφασίσει με πολιτικά κριτήρια, να αποδέχεται δωρεές για τον συγκεκριμένο σκοπό, τότε θα πρέπει να τεθούν παράμετροι για το ποιες δωρεές γίνονται αποδεκτές.
Αναφορικά με την ιδιωτική μετάβαση του Προέδρου - τον Αύγουστο του 2018 με την οικογένειά του στις Σεϋχέλλες για διακοπές, η Ελεγκτική Υπηρεσία ξεκαθαρίζει πως δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου σε οποιαδήποτε δαπάνη διενεργεί κρατικός αξιωματούχος ή δημόσιος υπάλληλος για ιδιωτικούς σκοπούς, καθότι δεν άπτονται δημόσιων εξόδων. Εντούτοις, προσθέτει, η Υπηρεσία εξέτασε το ζήτημα, αφού ενδεχομένως να προέκυπταν απορρέοντα φορολογικά θέματα.
Με βάσει και τις αναφορές του προέδρου Αναστασιάδη, η Ελεγκτική Υπηρεσία απεφάνθη πως από την στιγμή που η χρήση του αεροσκάφους έγινε λόγω των φιλικών δεσμών που διατηρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον ιδιοκτήτη του αεροσκάφους και δεν αποτελεί προσφορά προς την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν προκύπτει οποιοδήποτε φορολογικό ζήτημα.

Πολιτογράφηση οικογένειας από τη Σαουδική Αραβία  

Η έγκριση της αίτησης για πολιτογράφηση οικογένειας από τη Σαουδική Αραβία δεν ήταν σύμφωνη με τα κριτήρια που ίσχυαν και θα έπρεπε να είχε απορριφθεί, διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία, στην έκθεσή της για τη διαδικασία κατ' εξαίρεση πολιτογράφησης αλλοδαπών επενδυτών.
Η Υπηρεσία σημειώνει ότι τα έξι άτομα που είχαν υποβάλει αίτηση δεν ήταν κάτοχοι μόνιμης ιδιόκτητης κατοικίας αγοραίας αξίας τουλάχιστον πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ, εξαιρουμένου του ΦΠΑ. Αναφέρει μάλιστα, ότι με την έγκριση της σχετικής αίτησης υπήρχε υπερτιμολόγηση, με αποτέλεσμα το δημόσιο να απωλέσει φόρους και τέλη ενός εκατομμυρίου ευρώ, καθότι οι εταιρείες των πολιτογραφηθέντων Σαουδαράβων δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση από το 2014.

Ικανοποίηση Προεδρίας

Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις αεροπορικές μετακινήσεις, δικαιώνει πλήρως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καταρρίπτει άλλη μία προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός του, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας.
Τονίζεται, παράλληλα, ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης, αναγνωρίζοντας το διαχρονικό πρόβλημα μετακίνησης το οποίο και στο μέλλον θα αντιμετωπίζει ο εκάστοτε Πρόεδρος, αποφάσισε να διερευνήσει το ενδεχόμενο πιθανής αγοράς από την Κυπριακή Δημοκρατία, αεροσκάφους το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των επόμενων ηγετών της χώρας μας.  
Σε ό,τι αφορά την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τη διαδικασία κατ´ Εξαίρεσην Πολιτογράφησης Αλλοδαπών Επενδυτών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δώσει οδηγίες να ετοιμαστούν οι σχετικές απαντήσεις, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Σύνταξη: Χρήστος Πάσιος, Ανδρέας Κωνσταντίνου

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:09

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική υπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.