Brexit: Το τέλος μιας εποχής

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού*

Η 31η Ιανουαρίου 2020 αποτελεί πλέον μια ιστορική μέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού για πρώτη φόρα κράτος – μέλος της Ένωσης αποχωρεί κατ’ επίκληση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας που αφορά στην εκούσια αποχώρηση κράτους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τα μεσάνυχτα της 31ης Ιανουαρίου έχουν υποσταλεί οι σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου από τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια εκ των οποίων θα φυλαχθεί σε μουσείο και η Ένωση αποτελείται πλέον από 27 αντί 28 κράτη. Και ενώ οι Βρυξέλλες βλέπουν με ανάμεικτα τουλάχιστον συναισθήματα και με αίσθημα απογοήτευσης την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Λονδίνο υπήρξαν εορτασμοί που θύμιζαν σε πολλές περιπτώσεις την αλλαγή του χρόνου, με αντίστροφη μέτρηση, πανηγυρισμούς, κυκλοφορία συλλεκτικών νομισμάτων αλλά και διαμαρτυρίες για την αποχώρηση της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια των 28.
Η διαδικασία για την αποχώρηση  του Ηνωμένου Βασιλείου από την  Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε τον  Ιούνιο του 2016 όταν στο δημοψήφισμα  για την παραμονή ή όχι της  χώρας στην Ένωση επικράτησε σε ποσοστό 52% το Brexit. Έκτοτε, χρειάστηκαν πέραν των τριάμισι χρόνων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, επανειλημμένες αναβολές και καταψηφίσεις του σχεδίου αποχώρησης από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, παραίτηση της Πρωθυπουργού Μέι, προκήρυξη και διεξαγωγή νέων εκλογών για να οδηγηθούμε στην τελική ημερομηνία εξόδου την 31η Ιανουαρίου 2020.
Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου  από την Ευρωπαϊκή Ένωση κλείνει  οριστικά ένα κύκλο 43 χρόνων παρουσίας  του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρώπη που σηματοδοτήθηκε από σημαντικά γεγονότα. Πλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από όλους τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους εκπροσώπους του να φεύγουν από όλα τα θεσμικά όργανα και το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκινά μια καινούργια, μοναχική προς το παρόν, πορεία προς το αύριο.
Τονίζεται φυσικά ότι η  αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου  την 31η Ιανουαρίου 2020 δεν είναι η τελική πράξη και η αυλαία δεν έχει πέσει ακόμα. Σύμφωνα με την συμφωνία αποχώρησης, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον μια μεταβατική περίοδο 11 μηνών (μέχρι τον Δεκέμβριο) στην οποία θα πρέπει να συνομολογήσει μια νέα σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρωτίστως στο εμπορικό κομμάτι, ενώ παραμένουν ανοικτά ζητήματα στα θέματα του backstop, της ελευθερίας εγκατάστασης και διακίνησης μετά την λήξη εκείνης της μεταβατικής περιόδου. Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε σε μια συμβολική σύνοδο του Υπουργικού του Συμβουλίου στην πόλη Sunderland, που ήταν η πρώτη πόλη που ανακοίνωσε το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, ότι το Brexit δεν είναι το τέλος αλλά μια νέα αρχή, σηματοδοτώντας την επόμενη μέρα για την χώρα. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου δεν τυγχάνει αποδοχής από μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, με την Σκωτία να προδιαγράφει την διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της από το Ηνωμένο Βασίλειο και την αίτηση της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε όλες τις περιπτώσεις, μετά από πολλές καθυστερήσεις και  αναμονή στην αίθουσα αναχώρησης για μεγάλο χρονικό διάστημα, το Ηνωμένο Βασίλειο επιβιβάστηκε τελικώς  στην πτήση του αναχωρώντας από τις Βρυξέλλες. Το αύριο παραμένει όσο αβέβαιο ήταν και το χθες και ο χρόνος θα καταδείξει τις επιπτώσεις και την ορθότητα της αποχώρησης.

*Λέκτορα Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.B Law (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:09

Τελευταιες Ειδησεις

16 Σεπτεμβρίου
Ισπανία-Covid-19: Τρίτη δόση εμβολίου στους οίκους ευγηρίας
21:38
ΕΕ: 50.000 αιτήσεις ασύλου από Αφγανούς τον Ιούλιο
21:26
Κυπριακό:Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφορικά με την τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη
21:03
Πελόζι για Τραμπ: Ο «ακατανόμαστος» θα ηττηθεί και πάλι, αν κατέβει υποψήφιος το 2024
20:46
Την Ευρωπαϊκή Αρχή ετοιμότητας και αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης, ανακοίνωσε η Κομισιόν
20:28
ΠτΔ:Άνοιξε ο δρόμος για μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος
20:18
Νεκρή εντοπίστηκε η 70χρονη που δηλώθηκε ως ελλείπον πρόσωπο
20:01
Ένας θάνατος και 124 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:48
Το «πράσινο πάσο» υποχρεωτικό στην Ιταλία από τις 15 Οκτωβρίου για τους εργαζόμενους
19:36
Ο ΠΟΥ ανέστειλε τη διαδικασία έγκρισης του Sputnik-V για μη τήρηση προδιαγραφών σε εργοστάσιο παραγωγής
19:17
Το Ιράν ενέκρινε το αμερικανικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορoνοϊού
18:54
Σε νέα ώρα μετάδοσης η εκπομπή «EU4U» ξανά στις οθόνες σας την Τρίτη 28/9
18:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand