Αυξάνονται οι μεσογειακές φώκιες στην Κύπρο

Το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ) με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ανακοινώνει ότι κατά την αναπαραγωγική περίοδο 2019-2020 του είδους Monachusmonachus (Μεσογειακή Φώκια), έχουν καταγραφεί τρεις γεννήσεις του σπάνιου αυτού είδους στο νησί μας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και αρκετές δεκαετίες. 

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για τη διατήρηση της Μεσογειακής Φώκιας στην Κύπρο.

Οι νεογέννητες φώκιες, η Ίριδα, η Ναυσικά και ο Τρίτωνας, γεννήθηκαν στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου (στην περιοχή του Ακάμα) τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Δεκέμβριο αντίστοιχα, και βρίσκονται υπό την επιτήρηση της Ομάδας Παρακολούθησης της Μεσογειακής Φώκιας στην Κύπρο.
Διανύοντας τους πρώτους μήνες της ζωής τους, τα μικρά φωκάκια περνούν σχεδόν όλη την ημέρα μέσα στη σπηλιά τους. Σταδιακά, αρχίζουν να απομακρύνονται με τη συνοδεία της μητέρας τους, ακολουθώντας την στην εξεύρεση τροφής. Μετά το πέρας της περιόδου γαλουχίας, που διαρκεί περίπου τρεις με τέσσερις μήνες, τα νεαρά ζώα θα ανεξαρτητοποιηθούν από την μητέρα τους, χωρίς απαραίτητα να εγκαταλείψουν τη σπηλιά όπου γεννήθηκαν.  

655889fc8049d2a90e68b9b5a4d7913c

Η Ομάδα Παρακολούθησης κατέγραψε όλα τα καταφύγια που χρησιμοποιεί το είδος σε όλο το εύρος της Κυπριακής ακτογραμμής και με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού, η παρακολούθηση γίνεται σε 24ωρη βάση. Η Ομάδα αποτελείται από Λειτουργούς του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών και του Τμήματος Δασών του ΥΓΑΑΠ, οι οποίοι συλλέγουν πληροφορίες γύρω από τον τρόπο διαβίωσης του είδους, με σκοπό όχι μόνο την προστασία του πληθυσμού του στην Κύπρο, αλλά και την ανάκαμψή του.
Οι νεαρές φώκιες ανεβάζουν τον συνολικό πληθυσμό της Μεσογειακής Φώκιας στην Κύπρο σε 19.
Η Μεσογειακή Φώκια πάντα αποτελούσε στοιχείο της βιοποικιλότητας της Κύπρου. Από τη δεκαετία όμως του 1960 και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2010, οι εμφανίσεις του είδους ήταν σπάνιες, ενώ δεν υπήρχε καμία ένδειξη για αναπαραγωγική δραστηριότητα.  Από το 2011 και μετά φαίνεται ότι το είδος ανακάμπτει στις Κυπριακές θάλασσες και έχει πλέον δημιουργήσει έναν τοπικό, μικρό μεν, αλλά αναπαραγόμενο πληθυσμό. Η πρώτη επιβεβαιωμένη αναπαραγωγή καταγράφεται από την ομάδα παρακολούθησης το 2011 ενώ από το 2015 τα ζώα αναπαράγονται σε συνεχή βάση.

Υπουργός Γεωργίας

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, δήλωσε τα εξής:
«Παρά το γεγονός ότι στην Κύπρο ζουν λίγες Μεσογειακές Φώκιες, επιβάλλεται να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση του πληθυσμού αυτού αλλά και την περαιτέρω αύξησή του στον κυπριακό χώρο. Η γέννηση τριών νέων ατόμων, ενός απειλούμενου προς εξαφάνιση είδους το οποίο αριθμεί ανά το παγκόσμιο μόνο 600 άτομα, αποτελεί ένα ελπιδοφόρο και χαρμόσυνο γεγονός για την Κύπρο.
Έχει εξακριβωθεί ότι η Μεσογειακή Φώκια χρησιμοποιεί θαλάσσια σπήλαια της Κυπριακής Ακτογραμμής για αναπαραγωγή και ξεκούραση.  Με στόχο την προστασία του εμβληματικού αυτού είδους, μεταξύ άλλων μέτρων εκδώσαμε Διάταγμα με το οποίο δημιουργήθηκε Ζώνη Προστασίας γύρω από την περιοχή των θαλασσινών σπηλιών στην Πέγεια, στην οποία απαγορεύεται η αλιεία καθώς και η διέλευση μηχανοκίνητων σκαφών. Τα μέτρα του Διατάγματος, ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις εισηγήσεις που υπέβαλε σε έκθεσή του ο ειδικός επιστήμονας σε θέματα της διατήρησης της μεσογειακής φώκιας, Δρ. Παναγιώτης Δενδρινός. Στόχος μας είναι η προστασία και η σωστή διαχείριση της βιοποικιλότητας της περιοχής των Θαλασσινών Σπηλιών, με γνώμονα την όσο το δυνατό αρμονικότερη συμβίωση φώκιας και ανθρώπου.

monachus monachus

Οδηγίες προς το κοινό

Σε περίπτωση που το κοινό εντοπίσει φώκια, είναι πολύ σημαντικό να μην προσπαθήσει να την προσεγγίσει, να την ταΐσει ή με οποιοδήποτε τρόπο να την ενοχλήσει. Το κοινό προτρέπεται όπως σε περίπτωση θέασης Μεσογειακής Φώκιας, να επικοινωνεί με τους αριθμούς 22807841 ή 22805532 αναφέροντας τη θέση, τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά του ζώου. Οι πληροφορίες αυτές είναι πολύ χρήσιμες στην όλη προσπάθεια για την προστασία του είδους.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:09

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.