Το ΥΠΕΞ χαιρετίζει την υιοθέτηση του ψηφίσματος 2506 του ΣΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει το γεγονός ότι ομόφωνα το Συμβουλιο Ασφαλείας ανανεωσε τη θητεία της Ουνφικύπ για άλλους έξι μήνες.

Παραλληλα, η Λευκωσία δεν κρύβει την ενόχληση της για προσεγγίσεις που υπήρξαν στην διάρκεια των διεργασιών που προηγήθηκαν της υιοθέτησης του ψηφίσματος 2506.
Σε ανακοινωση, το Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει θετική την επαναβεβαιωση όλων των σχετικων ψηφίσματων για την Κύπρο, και ιδιαίτερα του 1251 που αναφέρεται σε ενα κράτος με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνη προσωπικότητα στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Χαρακτηρίζει επίσης σημαντικό το γεγονός ότι μέσω του ψηφίσματος, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου 2019 και το αποτέλεσμά της. Καλωσορίζει επίσης τη βούληση του Γενικού Γραμματέα να συνεχίσει την προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας επί των όρων αναφοράς, με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών.
Το Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι η βαθιά ανησυχία που εκφράζεται στο ψήφισμα για την περαιτέρω κλιμάκωση και αύξηση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και των παραβιάσεων του στατους κβο, αποτελούν μήνυμα έναντι της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Το Υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνει επίσης ότι το ψήφισμα ζητεί την αποκατάσταση του στάτους κβο στα Στροβίλια, επαναβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων και καλεί για τη διασφάλιση της ελευθερίας διακίνησης της ειρηνευτικής δύναμης.
Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες που προηγήθηκαν της υιοθέτησης του ψηφίσματος, το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι προσεγγίσεις οι οποίες στόχο έχουν να δώσουν την εντύπωση ότι το Κυπριακό αποτελεί ζήτημα εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, δεν συμβάλλουν στην επίτευξη λύσης, αφού δίνουν το μήνυμα ότι ζητούμενο είναι η κανονικοποίηση του στάτους κβο και λειτουργούν ως αντικίνητρο στις προσπάθειες αναζωογόνησης της διαδικασίας των συνομιλιών.

Σύνταξη: Κατερίνα Μηλιώτη 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:09

Τελευταιες Ειδησεις

05 Οκτωβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων 8:00 π.μ - Τετάρτη 5 Οκτωβρίου
08:00
Οθέλλος-Δόξα, ΑΕΖ-ΠΑΦΟΣ ανοίγουν την αυλαία του κυπέλλου
07:56
Παρελθόν από το ΑΠΟΕΛ ο Σωφρόνης Αυγουστή, συναινετικό διαζύγιο και ευχαριστίες σε όλους
07:51
Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός στην Κύπρο κυμαίνεται στο 9% και είναι λίγο πιο κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης
07:35
Οι ΗΠΑ εκτόξευσαν τέσσερις πυραύλους με τη Ν. Κορέα, στο πλαίσιο αντιδράσεων για την εκτόξευση πυραύλου από τη Β.Κορέα.
07:13
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 5/10/2022
07:11
ΕΕ: «Εσκεμμένα προκλητική ενέργεια» η εκτόξευση από τη Β. Κορέα πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία
06:48
ΗΠΑ: Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα
06:32
Οι ευρύτερες εξελίξεις στην Ουκρανία στο επίκεντρο της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ την ερχόμενη Δευτέρα
06:24
Στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας προχωρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση
06:15
Την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών προκάλεσε το Τουρκολιβυκό μνημόνιο
06:01
04 Οκτωβρίου
Η επόμενη ηγεσία πρέπει να διασφαλίσει πρώτα οτι υπάρχει μια δυνατή οικονομία, δήλωσε ο Υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου
21:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand