Το ΥΠΕΞ χαιρετίζει την υιοθέτηση του ψηφίσματος 2506 του ΣΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει το γεγονός ότι ομόφωνα το Συμβουλιο Ασφαλείας ανανεωσε τη θητεία της Ουνφικύπ για άλλους έξι μήνες.

Παραλληλα, η Λευκωσία δεν κρύβει την ενόχληση της για προσεγγίσεις που υπήρξαν στην διάρκεια των διεργασιών που προηγήθηκαν της υιοθέτησης του ψηφίσματος 2506.
Σε ανακοινωση, το Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει θετική την επαναβεβαιωση όλων των σχετικων ψηφίσματων για την Κύπρο, και ιδιαίτερα του 1251 που αναφέρεται σε ενα κράτος με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνη προσωπικότητα στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Χαρακτηρίζει επίσης σημαντικό το γεγονός ότι μέσω του ψηφίσματος, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου 2019 και το αποτέλεσμά της. Καλωσορίζει επίσης τη βούληση του Γενικού Γραμματέα να συνεχίσει την προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας επί των όρων αναφοράς, με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών.
Το Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι η βαθιά ανησυχία που εκφράζεται στο ψήφισμα για την περαιτέρω κλιμάκωση και αύξηση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και των παραβιάσεων του στατους κβο, αποτελούν μήνυμα έναντι της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Το Υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνει επίσης ότι το ψήφισμα ζητεί την αποκατάσταση του στάτους κβο στα Στροβίλια, επαναβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων και καλεί για τη διασφάλιση της ελευθερίας διακίνησης της ειρηνευτικής δύναμης.
Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες που προηγήθηκαν της υιοθέτησης του ψηφίσματος, το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι προσεγγίσεις οι οποίες στόχο έχουν να δώσουν την εντύπωση ότι το Κυπριακό αποτελεί ζήτημα εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, δεν συμβάλλουν στην επίτευξη λύσης, αφού δίνουν το μήνυμα ότι ζητούμενο είναι η κανονικοποίηση του στάτους κβο και λειτουργούν ως αντικίνητρο στις προσπάθειες αναζωογόνησης της διαδικασίας των συνομιλιών.

Σύνταξη: Κατερίνα Μηλιώτη 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:09

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Αφιερωμένη στην χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη και ανάπτυξη του τουρισμού
09:44
Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο Κρήτης
09:43
Πάφος: Χειροπέδες σε μεθυσμένο τουριστά που προκάλεσε ζημιές σε μπυραρία και έριξε καρέκλα σε αστυνομικούς
09:31
Ελεύθερη η Παλαιστίνια βουλευτής Χαλίντα Τζαράρ, έπειτα από δύο χρόνια σε φυλακή του Ισραήλ
09:29
Στην Αθηένου αύριο η εναρκτήρια συνάντηση του Δικτύου «Πόλεις Εθελοντισμού+»
09:26
Υπ. Εργασίας: Ψευδή στοιχεία δήλωναν επιχειρήσεις για να λάβουν αποζημιώσεις λόγω πανδημίας
09:25
Συρία-Covid-19: Εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, ασθενείς μεταφέρονται σε νοσοκομεία της επαρχίας
09:11
Λεμεσός: Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε θαμώνες σωματίου - Δύο τραυματίες, μια σύλληψη
08:52
Αρχίζει σήμερα η χορήγηση της 3ης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού σε άτομα 83 ετών και άνω
08:48
Έφορος Κλινικών Εργαστηρίων: Η επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία είναι καλή-Μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων
08:40
Καταγράφηκαν σχεδόν 324 χιλιάδες νέα περιστατικά κορονοϊού παγκοσμίως χθες
08:39
Γερμανικές εκλογές: Eπικρατούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με το 25,7% των ψήφων
07:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand