Το ΥΠΕΞ χαιρετίζει την υιοθέτηση της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το ΣΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει το γεγονός ότι ομόφωνα το Συμβουλιο Ασφαλείας ανανεωσε τη θητεία της Ουνφικύπ για άλλους έξι μήνες.

Παραλληλα, η Λευκωσία δεν κρύβει την ενόχληση της για προσεγγίσεις που υπήρξαν στην διάρκεια των διεργασιών που προηγήθηκαν της υιοθέτησης του ψηφίσματος 2506.
Σε ανακοινωση, το Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει θετική την επαναβεβαιωση όλων των σχετικων ψηφίσματων για την Κύπρο, και ιδιαίτερα του 1251 που αναφέρεται σε ενα κράτος με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνη προσωπικότητα στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Χαρακτηρίζει επίσης σημαντικό το γεγονός ότι μέσω του ψηφίσματος, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου 2019 και το αποτέλεσμά της. Καλωσορίζει επίσης τη βούληση του Γενικού Γραμματέα να συνεχίσει την προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας επί των όρων αναφοράς, με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών.
Το Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι η βαθιά ανησυχία που εκφράζεται στο ψήφισμα για την περαιτέρω κλιμάκωση και αύξηση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και των παραβιάσεων του στατους κβο, αποτελούν μήνυμα έναντι της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Το Υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνει επίσης ότι το ψήφισμα ζητεί την αποκατάσταση του στάτους κβο στα Στροβίλια, επαναβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων και καλεί για τη διασφάλιση της ελευθερίας διακίνησης της ειρηνευτικής δύναμης.
Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες που προηγήθηκαν της υιοθέτησης του ψηφίσματος, το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι προσεγγίσεις οι οποίες στόχο έχουν να δώσουν την εντύπωση ότι το Κυπριακό αποτελεί ζήτημα εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, δεν συμβάλλουν στην επίτευξη λύσης, αφού δίνουν το μήνυμα ότι ζητούμενο είναι η κανονικοποίηση του στάτους κβο και λειτουργούν ως αντικίνητρο στις προσπάθειες αναζωογόνησης της διαδικασίας των συνομιλιών.

Σύνταξη: Κατερίνα Μηλιώτη 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:09

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Γερμανία: Το εκλογικό αποτέλεσμα οδηγεί πιθανόν σε μακρές και επώδυνες διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας
06:29
26 Σεπτεμβρίου
Γλυκόπικρη γεύση άφησε στον Αλέξανδρο Τσουλόφτα η νίκη του στο Ράλι Κύπρος 2021
21:20
Ερντογάν: Καμία συμφωνία για το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αν δεν συμπεριληφθούν όλες τις συνιστώσες
21:18
Γερμανία-εκλογές:Δηλώσεις των υποψηφίων μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων δημοσκοπήσεων εξόδου
20:46
Σε θρίλερ εξελίσσονται οι γερμανικές εκλογές: Ψήφο με ψήφο μάχονται CDU και SPD
20:29
Επείγουσα σύσκεψη στην ΕΕ για τη μετανάστευση από το Αφγανιστάν
20:07
Ένας θάνατος και 78 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:45
Ινδία: Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται, καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας Γκούλαμπ
19:18
Συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λουτ στη Νέα Υόρκη θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
18:47
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν εξέδωσαν απαγόρευση για το ξύρισμα της γενειάδας
18:27
Ισπανία: Άνοιξε ξανά το αεροδρόμιο της Λα Πάλμα
18:06
Αστέρας - Ολυμπιακός 0 - 2 : Κορυφή με Τικίνιο - Αγκιμπού
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand