Δηλώσεις Κ. Κούσιου για τη σημασία του EastMed

Η ιστορική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed εξυπηρετεί τα ενεργειακά συμφέροντα όχι μόνο των τεσσάρων χωρών που συμμετέχουν, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, τονίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

Επισημαίνει ότι αποτελεί μια υπαλλακτική επιλογή για απρόσκοπτη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Σε δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κύριος Κούσιος ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνεται τη σημασία του έργου και για το λόγο αυτό προχώρησε στη χρηματοδότηση των μελετών για την τεχνοοικονομική προετοιμασία του αγωγού EastMed.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως πρέπει να προχωρήσει η κατασκευή του αγωγού, παραπέμποντας στην νομοθεσία που ενέκρινε πρόσφατα ο Πρόεδρος Τραμπ και η οποία περιλαμβάνει αναφορές για την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο.
Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κύριος Κούσιος παρέπεμψε στη δήλωση των ηγετών Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ ότι η συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον τρίτου κράτους.
Σχετικά με την αναφορά του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί ότι ο EastMed δεν θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, ο κύριος Κούσιος υπογράμμισε ότι επανειλημμένα ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε εκφράσει την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Υπενθύμισε, μάλιστα, δηλώσεις που έγιναν από την άλλη πλευρά, ότι δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης πριν από την Άνοιξη και τη διεξαγωγή των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα.  
Σε ό,τι αφορά την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να εγκρίνει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, προσθέτοντας ότι ενέργειες όπως αυτή της Άγκυρας δεν συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύνταξη: Χρήστος Πάσιος

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:32

Τελευταιες Ειδησεις

28 Ιουνίου
ΗΠΑ: Πενήντα παράνομοι μετανάστες εντοπίστηκαν χθες νεκροί μέσα σε αποθηκευτικό χώρο φορτηγού
18:17
Κιλιτσντάρογλου: ''Αντί ο Ταγίπ Ερντογάν να πει "δεν αναγνωρίζω τον Νίκο Αναστασιάδη", θα φάει στο ίδιο τραπέζι μαζί του"
17:59
To Μεσογειακό Χωριό υποδέχτηκε την αποστολή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής
17:34
Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας στις 19 Οκτωβρίου 2023 προανήγγειλε η Στέρτζιον
17:11
Η Επιτροπή Προσφύγων ολοκλήρωσε την συζήτηση νομοσχεδίου για την είσπραξη του τέλους 0.4% επί των αγοραπωλησιών ακινήτων και μετοχών εταιριών με ακίνητα
16:31
Μαθητές του σχολείου του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου ενημερώθηκαν για την ασφαλή και δημιουργική χρήση του διαδικτύου
15:55
Σφοδρές αντιπαραθέσεις για πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για παραχώρηση δυνατότητας στην Υπ. Εμπορίου να καθορίζει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων
15:47
Δραματική είναι η υγειονομική κατάσταση στο Πουρνάρα
15:30
Ιταλία: Πιθανή η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη την χώρα και ο περιορισμός της ύδρευσης
15:23
Ολοκληρώνονται την Πέμπτη οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης
15:15
Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν προχωρά η έρευνα για την βιωσιμότητα του αγωγού EAST MED
15:02
Ομόνοια : Promo video για την γιορτή της
14:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand