Πρώτη κοινοβουλευτική ήττα για Μπόρις Τζόνσον στο νομοσχέδιο του Brexit

Την πρώτη ήττα της υπέστη η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία, καθώς η Βουλή των Λόρδων υπερψήφισε τροπολογία που είχε κατατεθεί από τον λόρδο Όουτς των Φιλελεύθερων Δημοκρατών επί του νομοσχεδίου του Brexit.



Η τροπολογία προβλέπει τη χορήγηση αποδεικτικού εγγράφου στους Ευρωπαίους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου που αποκτούν το καθεστώς του εγκατεστημένου κατοίκου, καθεστώς που τους εξασφαλίζει την παραμονή στη χώρα μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit, καθώς και τα υπόλοιπα δικαιώματά τους.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τζόνσον, που έχει εγκριθεί αναλλοίωτο με πλειοψηφία 99 βουλευτών από τη Βουλή των Κοινοτήτων, ορίζει πως το μόνο αποδεικτικό στοιχείο του δικαιώματος διαμονής κάθε Ευρωπαίου πολίτη θα είναι ψηφιακό.

Ο λόρδος Όουτς τόνισε στην εισήγηση της τροπολογίας του ότι κάθε νόμιμος Ευρωπαίος κάτοικος του Ηνωμένου Βασιλείου θα αντιμετωπίζει στο μέλλον τον κίνδυνο κάποιου τεχνικού προβλήματος στο ηλεκτρονικό σύστημα της κυβέρνησης ή κάποια βλάβη σε έναν υπολογιστή, κάτι που θα μπορούσε να του στερήσει είτε την είσοδο στη χώρα είτε την απόδειξη του δικαιώματος διαμονής και εργασίας σε μία συνέντευξη για δουλειά.

Η εκπρόσωπος του αρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών στη Βουλή των Λόρδων λαίδη Γουίλιαμς του Τράφορντ αντέτεινε ότι ένα έγγραφο θα μπορούσε «να χαθεί, να κλαπεί ή να αλλοιωθεί».

Η ανταπάντηση του λόρδου Όοουτς, που έπεισε τελικά τους συναδέλφους του, ήταν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος η κυβέρνηση να μην εκδίδει τόσο ψηφιακή όσο και έγγραφη απόδειξη του καθεστώτος κάθε Ευρωπαίου κατοίκου.

Η τροπολογία εγκρίθηκε με ψήφους 270 υπέρ έναντι 229 κατά. 

Παρόλα αυτά, εκτιμάται ότι η τροπολογία θα απορριφθεί όταν το νομοσχέδιο επανέλθει στη Βουλή των Κοινοτήτων την προσεχή Τετάρτη πριν την οριστική έγκρισή του.

Την Τρίτη θα διεξαχθούν ψηφοφορίες και επί άλλων τροπολογιών της αντιπολίτευσης. Η τροπολογία που ορίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να δέχεται στο έδαφός του ανήλικους πρόσφυγες των οποίων η οικογένεια ζει ήδη στη χώρα, εκτιμάται ότι έχει πολλές πιθανότητες υπερψήφισης.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:19

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.