Πρώτη κοινοβουλευτική ήττα για Μπόρις Τζόνσον στο νομοσχέδιο του Brexit

Την πρώτη ήττα της υπέστη η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία, καθώς η Βουλή των Λόρδων υπερψήφισε τροπολογία που είχε κατατεθεί από τον λόρδο Όουτς των Φιλελεύθερων Δημοκρατών επί του νομοσχεδίου του Brexit.Η τροπολογία προβλέπει τη χορήγηση αποδεικτικού εγγράφου στους Ευρωπαίους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου που αποκτούν το καθεστώς του εγκατεστημένου κατοίκου, καθεστώς που τους εξασφαλίζει την παραμονή στη χώρα μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit, καθώς και τα υπόλοιπα δικαιώματά τους.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τζόνσον, που έχει εγκριθεί αναλλοίωτο με πλειοψηφία 99 βουλευτών από τη Βουλή των Κοινοτήτων, ορίζει πως το μόνο αποδεικτικό στοιχείο του δικαιώματος διαμονής κάθε Ευρωπαίου πολίτη θα είναι ψηφιακό.

Ο λόρδος Όουτς τόνισε στην εισήγηση της τροπολογίας του ότι κάθε νόμιμος Ευρωπαίος κάτοικος του Ηνωμένου Βασιλείου θα αντιμετωπίζει στο μέλλον τον κίνδυνο κάποιου τεχνικού προβλήματος στο ηλεκτρονικό σύστημα της κυβέρνησης ή κάποια βλάβη σε έναν υπολογιστή, κάτι που θα μπορούσε να του στερήσει είτε την είσοδο στη χώρα είτε την απόδειξη του δικαιώματος διαμονής και εργασίας σε μία συνέντευξη για δουλειά.

Η εκπρόσωπος του αρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών στη Βουλή των Λόρδων λαίδη Γουίλιαμς του Τράφορντ αντέτεινε ότι ένα έγγραφο θα μπορούσε «να χαθεί, να κλαπεί ή να αλλοιωθεί».

Η ανταπάντηση του λόρδου Όοουτς, που έπεισε τελικά τους συναδέλφους του, ήταν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος η κυβέρνηση να μην εκδίδει τόσο ψηφιακή όσο και έγγραφη απόδειξη του καθεστώτος κάθε Ευρωπαίου κατοίκου.

Η τροπολογία εγκρίθηκε με ψήφους 270 υπέρ έναντι 229 κατά. 

Παρόλα αυτά, εκτιμάται ότι η τροπολογία θα απορριφθεί όταν το νομοσχέδιο επανέλθει στη Βουλή των Κοινοτήτων την προσεχή Τετάρτη πριν την οριστική έγκρισή του.

Την Τρίτη θα διεξαχθούν ψηφοφορίες και επί άλλων τροπολογιών της αντιπολίτευσης. Η τροπολογία που ορίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να δέχεται στο έδαφός του ανήλικους πρόσφυγες των οποίων η οικογένεια ζει ήδη στη χώρα, εκτιμάται ότι έχει πολλές πιθανότητες υπερψήφισης.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:19

Τελευταιες Ειδησεις

17 Οκτωβρίου
Δύο θάνατοι και 126 νέα κρούσματα κορονοϊού
09:53
16 Οκτωβρίου
Ελλάδα-κορονοϊός:2.313 νέα κρούσματα και 30 θάνατοι – Στους 361 διασωληνωμένοι
18:08
Γαλλία – Εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας η ΑΟΖ διευκρινίζει το Παρίσι
17:44
Η τελευταία συνάντηση Ερντογάν και Μέρκελ- Οι συμβολισμοί και τι προσδοκά ο Ερντογάν
17:29
Η Κύπρος επεξεργάζεται ήδη τις εισηγήσεις της ΕΕ σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρισμού, λέει η Yπουργός Ενέργειας
16:55
Τη συμβολή των γεωργοκτηνοτρόφων της Κύπρου, εξήρε ο Υπ. Γεωργίας
16:42
Έμπρακτη η στήριξη του λειτουργήματος του δημοσιογράφου από την Κυβέρνηση, είπε ο Α. Ιωσήφ
16:12
Γαλλία: Φόρος τιμής στον εκπαιδευτικό που αποκεφαλίστηκε για τα σκίτσα του Μωάμεθ
15:42
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή
15:21
Βρετανία: Σε εφαρμογή σχέδιο για προστασία των βουλευτών μετά τη δολοφονία Έιμες
15:04
Κλείνει αυλαία στο κηποθέατρο και πάει Δωρό η Γιορτή του Κρασιού
14:48
A.Nεοφύτου:Η κυπριακή κοινωνία και το 2023 θα νιώθει ασφάλεια με το ΔΗΣΥ
14:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand