Tagesspiegel:Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για τη διαμάχη στη Λιβύη

Η εφημερίδα Tagesspiegel δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο «Η Τουρκία θέλει να έχει λόγο στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου» και υπότιτλο «Η Άγκυρα στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη. Κατά βάση, η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για τη διαμάχη στη βόρεια Αφρική, αλλά για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως αναφέρεται, η τουρκική κυβέρνηση παρουσιάζει το σχέδιο αποστολής στρατευμάτων στη βορειο-αφρικανική χώρα, ως αλτρουϊστική πράξη βοήθειας προς τη Λιβύη.

Η Άγκυρα δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια της στην αδικία που λαμβάνει χώρα στη Λιβύη «και είναι έτοιμη για κάθε εγχείρημα», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας πριν την ψηφοφορία στη Βουλή για την αποστολή στο εξωτερικό που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Κατά βάση, ωστόσο, η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για τη σύγκρουση στη Λιβύη, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η κυβέρνηση θέλει κυρίως να ενισχύσει τη θέση της στη διένεξη για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.Η ανάπτυξη της στρατιωτικής δύναμης για τη στήριξη της κυβέρνησης ενότητας στη Λιβύη, κατά του αντάρτη στρατηγού Χαφτάρ, θα μπορέσει να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, μετά την απόφαση στο Κοινοβούλιο.

Από την τουρκική οπτική, ο χρόνος πιέζει, καθώς τα στρατεύματα του Χαφτάρ κατάφεραν να προωθηθούν χάρη στην στήριξη της Ρωσίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Εξάλλου, ο πρόεδρος Ερντογάν εξετάζει να χρησιμοποιήσει Σύρους μαχητές ως επικεφαλής της αποστολής. Το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι οι πρώτοι 300 Σύροι μαχητές έχουν ήδη μεταφερθεί στη Λιβύη από την περιοχή της Βόρειας Συρίας που ελέγχεται από την Τουρκία, ενώ 1.600 ακόμα βρίσκονται στη φάση της εκπαίδευσης.

Οι κυβερνήσεις σε Άγκυρα και Τρίπολη διαψεύδουν τη σχετική αναφορά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η απειλούμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Λιβύη αποτελεί συνέπεια της τουρκικής επιλογής κατεύθυνσης στην εξωτερική πολιτική, στην οποία η σύγκρουση στη βορειο-αφρικανική χώρα παίζει μόνο ένα μικρό ρόλο.

Η Άγκυρα θέλει να έχει λόγο στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος αποκλείουν την Τουρκία από την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στη θάλασσα.

Μια συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση ενότητας της Λιβύης το Νοέμβριο καθορίζει ως τουρκικά χωρικά ύδατα μεγάλο τμήμα της θαλάσσιας αυτής περιοχής, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αξιώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Άγκυρα θέλει να ασκήσει πίεση στους γείτονες της με τη συμφωνία και την αποστολή στρατευμάτων.

Ο Χαλίλ Καραβελί, ειδικός σε θέματα Τουρκίας που ζει στη Σουηδία δήλωσε ότι η Τουρκία θέλει να εξασφαλίσει την επιβίωση της κυβέρνησης ενότητας στη Λιβύη, ώστε να δημιουργήσει ένα μοχλό στη διένεξη για το φυσικό αέριο. Η στρατηγική αυτή είναι αμφιλεγόμενη.

Η αντιπολίτευση ρωτά τι έχει να πετύχει η Τουρκία στη Λιβύη. «Δεν θέλουμε να χυθεί αίμα των στρατιωτών μας στην αραβική έρημο», δήλωσε ο αρχηγός της αντιπολίτευση Kεμάλ Κιλιντσάρογλου.

Η Τουρκία, με αυτό τον τρόπο, ρισκάρει να απομονωθεί περισσότερο. Μέχρι στιγμής,δεν υπάρχει ένδειξη ότι οι γείτονες είναι πρόθυμοι να συνομιλήσουν με την Άγκυρα για το μοίρασμα των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Με το εγχείρημά της, καταλήγει η εφημερίδα, η Τουρκία εμπλέκει και την γερμανική κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει μια σύσκεψη για την ειρήνη στη Λιβύη στο τέλος του μήνα.

Υπάρχει επίσης η απειλή κρίσης με τη Ρωσία,καθώς η Μόσχα στηρίζει τον αντάρτη στρατηγό Χαφτάρ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ερντογάν στην Τουρκία την Τετάρτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:32

Τελευταιες Ειδησεις

28 Ιουνίου
ΗΠΑ: Πενήντα παράνομοι μετανάστες εντοπίστηκαν χθες νεκροί μέσα σε αποθηκευτικό χώρο φορτηγού
18:17
Κιλιτσντάρογλου: ''Αντί ο Ταγίπ Ερντογάν να πει "δεν αναγνωρίζω τον Νίκο Αναστασιάδη", θα φάει στο ίδιο τραπέζι μαζί του"
17:59
To Μεσογειακό Χωριό υποδέχτηκε την αποστολή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής
17:34
Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας στις 19 Οκτωβρίου 2023 προανήγγειλε η Στέρτζιον
17:11
Η Επιτροπή Προσφύγων ολοκλήρωσε την συζήτηση νομοσχεδίου για την είσπραξη του τέλους 0.4% επί των αγοραπωλησιών ακινήτων και μετοχών εταιριών με ακίνητα
16:31
Μαθητές του σχολείου του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου ενημερώθηκαν για την ασφαλή και δημιουργική χρήση του διαδικτύου
15:55
Σφοδρές αντιπαραθέσεις για πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για παραχώρηση δυνατότητας στην Υπ. Εμπορίου να καθορίζει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων
15:47
Δραματική είναι η υγειονομική κατάσταση στο Πουρνάρα
15:30
Ιταλία: Πιθανή η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη την χώρα και ο περιορισμός της ύδρευσης
15:23
Ολοκληρώνονται την Πέμπτη οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης
15:15
Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν προχωρά η έρευνα για την βιωσιμότητα του αγωγού EAST MED
15:02
Ομόνοια : Promo video για την γιορτή της
14:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand