Η Ιορδανία λαμβάνει φυσικό αέριο από Ισραήλ

Η αμερικανική εταιρεία Noble Energy άρχισε να αντλεί στο Ισραήλ τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου που προορίζονται για τον εφοδιασμό της αγοράς της Ιορδανίας, ανακοίνωσε η Εθνική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΕΕΗ) του χασεμιτικού βασιλείου, παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκαλεί η διμερής συμφωνία.

Ο εφοδιασμός της Ιορδανίας από το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο ισραηλινό κοίτασμα, γνωστό με την ονομασία Λεβιάθαν, άρχισε για μια πρώτη δοκιμαστική τρίμηνη περίοδο, βάσει των όρων της συμφωνίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψε η ΕΕΗ το 2016 με τη Νομπλ, ανακοίνωσε η δημόσια επιχείρηση κοινής ωφέλειας.
«Η δοκιμαστική άντληση θα συνεχιστεί για τρεις μήνες βάσει των τεχνικών και συμβατικών όρων [της συμφωνίας] μεταξύ των δύο πλευρών», αναφέρει ανακοίνωση της ΕΕΗ, η οποία μεταδόθηκε από κρατικά μέσα ενημέρωσης. Βάσει της συμφωνίας, η αμερικανοϊσραηλινή κοινοπραξία θα προμηθεύει αέριο στην Ιορδανία από το κοίτασμα Λεβιάθαν στη Μεσόγειο για 15 χρόνια. Όμως η συμφωνία συναντά αντίσταση στην Ιορδανία, όπου πολλοί θεωρούν το Ισραήλ εχθρό.
Ακτιβιστές και κοινοβουλευτικοί άσκησαν πίεση επί χρόνια στην κυβέρνηση ζητώντας να ακυρώσει τη σύμβαση. Το Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης, η ισχυρότερη παράταξη της αντιπολίτευσης στην Ιορδανία, έκανε λόγο για «μαύρη μέρα στην ιστορία της Ιορδανίας», για «έγκλημα εναντίον του έθνους», μια «εθνική καταστροφή που θέτει την εθνική μας κυριαρχία υπό ομηρία» και παραδίδει «τον ενεργειακό τομέα στη σιωνιστική κατοχή».
Ένας αγωγός από βορρά προς νότο μεταφέρει το αέριο σε ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς. Η ποσότητα του αερίου που εξορύσσεται από το κοίτασμα Λεβιάθαν αναμένεται να φθάσει τα 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τα επόμενα 15 χρόνια, ενώ από το κοντινό κοίτασμα Ταμάρ την ίδια περίοδο προβλέπεται να εξορυχτούν άλλα 25,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η αξία του αερίου που θα εξαχθεί αναμένεται να ανέλθει σε 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η ανακάλυψη του κοιτάσματος Λεβιάθαν το 2010 συνέβαλε να μετατραπεί το Ισραήλ σε δυνητικό εξαγωγέα ενέργειας. Οι εταίροι στην κοινοπραξία που ανέλαβε την εκμετάλλευσή του έχουν ήδη συνάψει συμφωνία με την Αίγυπτο, που αναμένεται να αρχίσει να εισάγει φυσικό αέριο από το Ισραήλ περί τα μέσα Ιανουαρίου. Η ιορδανική κυβέρνηση ανέφερε μετά τη σύναψη της συμφωνίας ότι η εξασφάλιση σταθερών τιμών ενέργειας την επόμενη δεκαετία θα έχει αποτέλεσμα να εξοικονομούνται τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση και θα συμβάλλει στη μείωση του χρόνιου δημοσιονομικού ελλείμματος.
Η Ιορδανία εισάγει περίπου το 95% των ενεργειακών πόρων που χρειάζεται. Η ζήτηση για ηλεκτροδότηση αυξάνεται 6-7% σε ετήσια βάση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:33

Τελευταιες Ειδησεις

23 Ιουνίου
Τι αλλάζει από 3/7 για πλαστικά μιας χρήσης
13:12
Πάνω από 90% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι, λέει το Υπουργείο Υγείας
12:49
Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Επιλογής για να καθορίσει τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
12:31
Ινστιτούτο Ρόιτερς: Η πανδημία προκάλεσε δίψα για αξιόπιστες ειδήσεις
12:31
Η Κομισιόν προτείνει τη δημιουργία κοινής μονάδας κυβερνοασφάλειας των 27 της ΕΕ
12:17
Times: Πλήρης άρση μέτρων, ακόμα και χρήσης μάσκας, στις 19 Ιουλίου στην Αγγλία
12:00
Ελλάδα: Σε πτέρυγα αυξημένης προστασίας των φυλακών Κορυδαλλού ο δολοφόνος της Καρολάιν
11:52
"Η σκίαση στοιχείων στο πόρισμα για τις πολιτογραφήσεις έγινε για σκοπούς προστασίας του δημοσίου συμφέροντος..."
11:40
Το στέλεχος Δέλτα ενδέχεται να επικρατήσει στις ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2021
11:28
Ενώπιον του Κακουργιοδικείου Πάφου στις 22 Ιουλίου 24χρονος για υπόθεση βιασμού
11:11
Παλαιστίνιος πρέσβης: Δεν υπάρχει καν σκέψη για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία
10:57
Σε 68 σημεία παγκύπρια τα rapid test σήμερα
10:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand