Η Ιορδανία λαμβάνει φυσικό αέριο από Ισραήλ

Η αμερικανική εταιρεία Noble Energy άρχισε να αντλεί στο Ισραήλ τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου που προορίζονται για τον εφοδιασμό της αγοράς της Ιορδανίας, ανακοίνωσε η Εθνική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΕΕΗ) του χασεμιτικού βασιλείου, παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκαλεί η διμερής συμφωνία.

Ο εφοδιασμός της Ιορδανίας από το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο ισραηλινό κοίτασμα, γνωστό με την ονομασία Λεβιάθαν, άρχισε για μια πρώτη δοκιμαστική τρίμηνη περίοδο, βάσει των όρων της συμφωνίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψε η ΕΕΗ το 2016 με τη Νομπλ, ανακοίνωσε η δημόσια επιχείρηση κοινής ωφέλειας.
«Η δοκιμαστική άντληση θα συνεχιστεί για τρεις μήνες βάσει των τεχνικών και συμβατικών όρων [της συμφωνίας] μεταξύ των δύο πλευρών», αναφέρει ανακοίνωση της ΕΕΗ, η οποία μεταδόθηκε από κρατικά μέσα ενημέρωσης. Βάσει της συμφωνίας, η αμερικανοϊσραηλινή κοινοπραξία θα προμηθεύει αέριο στην Ιορδανία από το κοίτασμα Λεβιάθαν στη Μεσόγειο για 15 χρόνια. Όμως η συμφωνία συναντά αντίσταση στην Ιορδανία, όπου πολλοί θεωρούν το Ισραήλ εχθρό.
Ακτιβιστές και κοινοβουλευτικοί άσκησαν πίεση επί χρόνια στην κυβέρνηση ζητώντας να ακυρώσει τη σύμβαση. Το Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης, η ισχυρότερη παράταξη της αντιπολίτευσης στην Ιορδανία, έκανε λόγο για «μαύρη μέρα στην ιστορία της Ιορδανίας», για «έγκλημα εναντίον του έθνους», μια «εθνική καταστροφή που θέτει την εθνική μας κυριαρχία υπό ομηρία» και παραδίδει «τον ενεργειακό τομέα στη σιωνιστική κατοχή».
Ένας αγωγός από βορρά προς νότο μεταφέρει το αέριο σε ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς. Η ποσότητα του αερίου που εξορύσσεται από το κοίτασμα Λεβιάθαν αναμένεται να φθάσει τα 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τα επόμενα 15 χρόνια, ενώ από το κοντινό κοίτασμα Ταμάρ την ίδια περίοδο προβλέπεται να εξορυχτούν άλλα 25,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η αξία του αερίου που θα εξαχθεί αναμένεται να ανέλθει σε 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η ανακάλυψη του κοιτάσματος Λεβιάθαν το 2010 συνέβαλε να μετατραπεί το Ισραήλ σε δυνητικό εξαγωγέα ενέργειας. Οι εταίροι στην κοινοπραξία που ανέλαβε την εκμετάλλευσή του έχουν ήδη συνάψει συμφωνία με την Αίγυπτο, που αναμένεται να αρχίσει να εισάγει φυσικό αέριο από το Ισραήλ περί τα μέσα Ιανουαρίου. Η ιορδανική κυβέρνηση ανέφερε μετά τη σύναψη της συμφωνίας ότι η εξασφάλιση σταθερών τιμών ενέργειας την επόμενη δεκαετία θα έχει αποτέλεσμα να εξοικονομούνται τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση και θα συμβάλλει στη μείωση του χρόνιου δημοσιονομικού ελλείμματος.
Η Ιορδανία εισάγει περίπου το 95% των ενεργειακών πόρων που χρειάζεται. Η ζήτηση για ηλεκτροδότηση αυξάνεται 6-7% σε ετήσια βάση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:33

Τελευταιες Ειδησεις

26 Σεπτεμβρίου
Μικρή μείωση σε μηνιαία βάση και αύξηση σε ετήσια στον αριθμό νέων αιτήσεων πολιτικού ασύλου στην Κύπρο
21:50
Λαγκάρντ: Το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά
21:02
Πεσκόφ: Ρωσία και ΗΠΑ διατηρούν έναν περιορισμένο μεν αλλά ανοιχτό δίαυλο διαλόγου για τα πυρηνικά
20:24
Σε νέο παραλήρημα κατά της Ελλάδας και επίθεση κατά των ΗΠΑ προχώρησε ο Ερντογάν
19:57
Έκτακτη καθησυχαστική δήλωση από την Τράπεζα της Αγγλίας λόγω των ανησυχιών για τη στερλίνα
19:22
Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Έλληνας Πρέσβης
18:09
Πρώτο τεστ πλανητικής άμυνας: Συντριβή σκάφους της NASA σε αστεροειδή απόψε
17:38
Τον Μανώλη Γλέζο θα τιμήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη
17:16
Τμήμα Μετεωρολογίας -3ο Δελτίο καιρού (26/09/22)
16:40
Το ΤΕΠΑΚ ψάχνει κτήρια προς ενοικίαση για κάλυψη στεγαστικών του αναγκών
16:23
Φώτης Φωτίου: Σε έξαρση η αδιαλλαξία της Τουρκίας
15:55
Πολιτικός σεισμός στην Ιταλία από την επικράτηση της άκρας δεξιάς - Τζόρτζια Μελόνι: "Η Ιταλία μας διάλεξε και εμείς δεν θα την εξαπατήσουμε"
15:31
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand