ΠτΔ:Άκρως σημαντική η υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed

Άκρως σημαντική, χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την υπογραφή της συμφωνίας αύριο στην Αθήνα για τον αγωγό East Med με την Ελλάδα και το Ισραήλ. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", αναφέρει ότι η συμφωνία υπό τις παρούσες συνθήκες δείχνει την ισχυρή πολιτική βούληση τόσο των εμπλεκόμενων κρατών όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως δεν αποδέχονται τις έκνομες ενέργειες και τα τετελεσμένα που η Τουρκία επιδιώκει.
Διερωτήθηκε τι θέλουν όσοι ασκούν κριτική, αν επιθυμούν να παραμείνει η πλευρά μας αδρανής γιατί θα εκνευριστεί η Τουρκία.

Διαμηνύοντας ότι δε μπορεί να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέμα ΑΟΖ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι άλλοι είναι που παραμυθιάζουν τον λαό ότι η υποχωρητικότητα θα αποτρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς.
Η υπογραφή της συμφωνίας για τον East Med, πρόσθεσε, δεν αποτελεί μέτρο αποτροπής των τουρκικών ενεργειών αλλά μέτρο επιβεβαίωσης της κυριαρχίας των κρατών και της ενάσκησης των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων στην Αποκλεισιτκή Οικονομική τους Ζώνη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπέδειξε, ότι οι παρεμβάσεις της Άγκυρας ευθύνονται για την μη συνομολόγηση των όρων αναφοράς για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.
Υπήρξε, ανέφερε, συναντίληψη μεταξύ των δύο ηγετών στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου και επανέλαβε σε όσους ασκούν κριτική ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να επιδείξει καλή βούληση ότι δεν εξαρτάται από την πλευρά μας η συμφωνία.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε επίσης ότι η συμφωνία για τους όρους αναφοράς δεν έγινε γιατί η Τουρκία απαιτεί οι όροι αναφοράς και οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν να συμφωνηθούν σε μια άτυπη πενταμερή.
Ερωτηθείς αν θα επανέλθει η Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν διαβλέπει επί του παρόντος ότι υπάρχει ενδεχόμενο επίσκεψής της στην Κύπρο.

Σύνταξη: Φίλιππος Φιλίππου, Αίμιλη Μιχαήλ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:33

Τελευταιες Ειδησεις

21 Ιανουαρίου
ΑΚΕΛ: Η Κύπρος χρειάζεται αμέσως δραστικό πλάνο αναχαίτισης της ακρίβειας
11:15
Εντός της ημέρας, γονείς και εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για τα τελικά πρωτόκολλα του "test-to-stay"
10:48
Η πρώτη στον κόσμο μοριακή ανάλυση της πρωτεΐνης ακίδας της Όμικρον έγινε από επιστήμονες στον Καναδά
10:46
Πυρ ομαδόν κατά Κυπριακής Δημοκρατίας από Τούρκους αξιωματούχους για PYD
10:24
Χρίστος Ανδρέου: Έγιναν μέχρι σήμερα δέκα ανεπιτυχείς προσπάθειες για επικοινωνία με τον Ηλία Γκιώνη
10:20
Πρωτάθλημα Cyta: Πρόγραμμα και τηλεοπτικές μεταδόσεις 18ης αγωνιστικής
10:12
Αυξάνουν την διαφορά οι Σανς
10:11
Προβλημάτισε και στο Τελ Αβίβ
10:09
Τσάβι: «Δύσκολες ημέρες, χάσαμε δύο τίτλους»
10:07
Σάκκαρη: «Μπορώ να φθάσω έως το τέλος»
10:05
Ανησυχία για τον αριθμό θανάτων από κορονοϊό εξέφρασε Χαράλαμπος Χαριλάου
10:00
Πρωτάθλημα Futsal: ΑΠΟΕΛ - ΑΕΚ 7-4, Ανόρθωση - Αραράτ 6-1
10:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand