Politico: Αυτές είναι οι προκλήσεις για την Ευρώπη το 2020

Το 2020 μετρά μόλις λίγες ώρες και όλα δείχνουν πως αναμένεται να είναι το δίχως άλλο μια χρονιά προκλήσεων αλλά και ανακατατάξεων για την Ευρώπη η οποία, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του politico, θα κληθεί να αντιμετωπίσει σειρά κρίσιμων ζητημάτων.

Σε μια προσπάθεια να χαρτογραφήσουν αυτά ακριβώς τα ζητήματα, οι συντάκτες του μέσου έφτιαξαν μια ευρωπαϊκή ατζέντα για το 2020, η οποία όχι μόνο συνοψίζει τα δεδομένα από το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι, όπως αυτά προέκυψαν το 2019, αλλά επιχειρεί να επεκταθεί στο ποια θα είναι η πιθανότερη έκβαση ανά περίπτωση. 

Οι σχέσεις με την Κίνα

Ένα από τα βασικά ζητήματα με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη είναι κατά του συντάκτες του politico η σχέση της με την Κίνα. 

Όπως επισημαίνουν, μετά το Brexit, ήδη, Γερμανία και Γαλλία, αναμένεται να πιέσουν την Ένωση προς μια βιομηχανική πολιτική που θα στηρίζεται στην κρατική ενίσχυση, με βασικό στόχο την υπεράσπιση της Ευρώπης και το φρένο σε μεγάλες εξαγορές από την Κίνα. 

Μάλιστα είναι πολύ πιθανόν να ζητήσουν ακόμα και τον αποκλεισμό ασιατικών εταιρειών από δημόσιες συμβάσεις, τονίζουν.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως η παραπάνω κίνηση ενδεχομένως να εγείρει αντιδράσεις εντός της ίδια της ευρωπαϊκής οικογένειας αφού αρκετές είναι οι χώρες- μέλη όπως η Σουηδία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και φυσικά η Ελλάδα που διαθέτουν μεγάλο αριθμό κινεζικών επενδύσεων και θα σταθούν απέναντι σε Γαλλία και Γερμανία.

Νέα οικονομική κρίση;

To ενδεχόμενο μίας νέας οικονομικής κρίσης, μόλις 10 χρόνια μετά την τελευταία, λόγω της αρχιτεκτονικής του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος φαίνεται πως είναι σενάριο που δεν δύναται να αγνοηθεί σύμφωνα με το politico.


Συγκεκριμένα, όπως τονίζει, οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας να διανύουν μία περίοδο εκεχειρίας, ωστόσο ο τομέας της οικονομίας παραμένει εύθραυστος. Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως οποιαδήποτε πολιτικό πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει σε νέες εχθροπραξίες, το αποτέλεσμα των οποίων θα αμβλύνουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Παράλληλα αναλυτές δηλώνουν την ανησυχία τους καθώς πολλές κατηγορίες μετοχών και ομολόγων διαπραγματεύονται σε υψηλές τιμές.

Η σχέσεις Βρετανίας – ΕΕ μετά το… διαζύγιο.

Η πρώτη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ είναι η αποχώρηση της Βρετανίας στις 31 Ιανουαρίου, παρατηρεί το politico.

Οι συνομιλίες για τη νέα σχέση Βρετανίας – ΕΕ μετά το Brexit μόνο εύκολες δεν θα είναι. 

Tουναντίον οι διαβουλεύσεις αναμένονται να είναι δύσκολες και επίπονες και όλα αυτά υπό την πίεση ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος.

Κλιματική αλλαγή

Με το 2020 να είναι, όπως επισημαίνουν, μια χρονιά που τα ατμοσφαιρικά επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να χτυπήσουν νέα υψηλά, καμία ένδειξη ότι η παγκόσμια αύξηση των θερμοκρασιών έχει τεθεί υπό έλεγχο, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει θέσει ως στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κάτι που επηρεάζει χρηματοπιστωτικούς κανονισμούς, φορολογία στα αεροσκάφη, κανονισμούς για τα αυτοκίνητα.

Παράλληλα, το ζήτημα διχάζει την Ευρώπη και τις χώρες της πιο πράσινης Δύσης, έναντι της Ανατολής, που εξαρτάται από τον άνθρακα. Η Πολωνία ήδη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να γίνει περιβαλλοντικά ουδέτερη μέχρι το 2050. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη θα πρέπει να δαπανήσει πολλά χρήματα για να κερδίσει τη χώρα και τους συμμάχους της.

Νέα Τεχνολογία 

Η Ευρώπη καλείται το 2020 να ασχοληθεί και με τις νέες τεχνολογίες. Ήδη, οχήματα χωρίς οδηγό κυκλοφορούν στους δημόσιους δρόμους. Κολοσσοί της αεροδιαστημικής, όπως η Airbus και η Boeing, εταιρείες τεχνολογίας όπως η Uber, ακόμη και τα McDonald's ποντάρουν σε παραδόσεις με drones και αεροταξί. Ωστόσο ένα από τα μεγάλα εμπόδια που καλούνται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν είναι τα ζητήματα ιδιωτικότητας και πολιτικών ελευθεριών.

Οι ισορροπίες στο Ιράν

Σε «αγκάθι» που όλο και μεγαλώνει εξελίσσεται το θέμα του Ιράν. 

Οι Φρουροί της Επανάστασης αναμένεται να προσπαθήσουν να διατηρηθούν στην εξουσία, καθώς χάνουν τα τελευταία ερείσματα στην κοινή γνώμη, αναφέρει το άρθρο του politico. 


Τα μαζικά ασφαλιστικά συστήματα και οι επιχορηγήσεις που κράτησαν το Ιράν ενωμένο, αναμένεται ότι θα διαλυθούν, καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις αναμένονται μεγαλύτερες.

Βρυξέλλες vs Βαρσοβία

Την ίδια ώρα, αγκάθι για την Ευρώπη είναι και οι σχέσεις της με την  Βαρσοβία αθώς το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας καλείται να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα της χώρας, προκαλώντας νέες εντάσεις στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες.


Παρά τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2019, το κόμμα που κυβερνά στην Πολωνία πολεμά για την πολιτική του επιβίωση στο περιθώριο των προεδρικών εκλογών. 
Εάν δεν τα καταφέρει, τότε η Πολωνία θα είναι αντιμέτωπη με ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Πηγή: Skai.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:33

Τελευταιες Ειδησεις

12 Μαΐου
Η Κομισιόν καλεί τα ΚΜ να περιορίσουν ακόμα και τα απαραίτητα ταξίδια από Ινδία για να περιοριστεί η μετάλλαξη
21:55
Επικοινωνία Μπλίνκεν - Νετανιάχου: Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις του για «τερματισμό της βίας»
21:42
Συμπλοκή έξω από εκκλησία στους Τρούλλους
21:15
Ακόμα δύο θάνατοι από COVID-19, 260 νέα περιστατικά, 173 νοσηλεύονται
21:13
ΗΠΑ: Ο πανικός των αυτοκινητιστών προς αναζήτηση βενζίνης αυξάνεται
21:05
Οι ΗΠΑ επανελαμβάνουν ρητά ότι αναγνωρίζουν μόνο την ΚΔ και δεν αναγνωρίζουν την ούτω καλούμενη τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου
20:35
Δραματική νίκη για την Πάφο
20:25
Τα CDC εντόπισαν 28 περιστατικά θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson
20:25
Παρελθόν τρείς από τον Απόλλωνα
20:15
Νέος καταιγισμός ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς - Σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ
20:15
Κόκκινος: Δεν θα υλοποιηθεί τελικά η ψηφιακή εφαρμογή του safepass
20:08
ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον στέλνει αντιπροσωπεία για να παροτρύνει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να αποκλιμακώσουν τη βία
20:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand