2019:Το λιγότερο θανατηφόρο έτος του πολέμου στη Συρία

Το 2019 ήταν το λιγότερο θανατηφόρο έτος στη Συρία από την έναρξη της εμπόλεμης σύρραξης τον Μάρτιο του 2011, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τονίζοντας πως 11.215 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Μεταξύ των θυμάτων είναι 3.473 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 1.021 παιδιών, σύμφωνα με την μκο.

«Ο απολογισμός των νεκρών για το 2019 είναι ο μικρότερος από την έναρξη του πολέμου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Πολλά μέτωπα του πολέμου αναζωπυρώθηκαν μέσα στο 2019, ειδικά στην ανατολική Συρία, όπου Κούρδοι και Άραβες μαχητές, με τη στήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον, κήρυξαν τον Μάρτιο το τέλος του χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το συριακό καθεστώς, που υποστηρίζεται στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις από την ρωσική Πολεμική Αεροπορία, κλιμάκωσε τους βομβαρδισμούς στην βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, όπου κυριαρχούν ομάδες τζιχαντιστών και φιλοξενεί ομάδες ανταρτών.

Η βία σκότωσε σχεδόν 1.000 αμάχους στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Στο βορειοανατολικό τμήμα, ο τουρκικός στρατός και συριακές συμμαχικές του ομάδες εξαπέλυσαν επίθεση για να απωθήσουν από τα τουρκοσυριακά σύνορα τους μαχητές της κυριότερης συροκουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού, την οποία η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική» οργάνωση, αλλά συμμάχησε με τη Δύση στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο πόλεμος στη Συρία σκότωσε σχεδόν 20.000 ανθρώπους το 2018, υπενθυμίζει το Παρατηρητήριο, ενώ το 2014 παραμένει το πιο θανατηφόρο έτος, με περισσότερους από 76.000 νεκρούς.

Η εμφύλια εμπόλεμη σύρραξη ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011 με την αιματηρή καταστολή από το καθεστώς ειρηνικών διαμαρτυριών που απαιτούσαν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης. Οι αντίπαλοι του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πήραν τότε τα όπλα.

Ο πόλεμος έγινε πιο πολυσύνθετος τα τελευταία χρόνια με την ανάμιξη ξένων δυνάμεων και τζιχαντιστικών ομάδων σε μια ολοένα και πιο κατακερματισμένη περιοχή.

Από το 2015, η κυβέρνηση της Δαμασκού, με την υποστήριξη των Ρώσων και Ιρανών συμμάχων της, πολλαπλασίασε τις νίκες της εναντίον των αντικαθεστωτικών ανταρτών και των τζιχαντιστών, θέτοντας υπό τον έλεγχο της πάνω από το 60% της επικράτειας.

Η σύγκρουση έχει σκοτώσει περισσότερους από 370.000 ανθρώπους από το 2011 και έχει εξωθήσει εκατομμύρια Σύρους στο δρόμο της προσφυγιάς.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:33

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.