Ανησυχία ΗΠΑ για τουρκικές προκλήσεις

Ανησυχία εκφράζεται από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, για τις παράνομες δραστηριότητες του πλοίου-γεωτρύπανου Γιαβούζ εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, χαρακτήρισε την Τουρκική παρουσία ανοικτά της Κύπρου ως προκλητικό και παράνομο βήμα, το οποίο προκαλεί εντάσεις στην περιοχή.
Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι και άλλες αμερικανικές εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με τον τομέα της Ενέργειας θα δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.  
Η κυρία Γκάρμπερ υπογράμμισε πως η αμερικανική και κυπριακή εθνική ασφάλεια, αλλά και η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και επανέλαβε τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύσσει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Οι πόροι αυτοί, πρόσθεσε, πρέπει να κατανεμηθούν ακριβοδίκαια μεταξύ της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου μπορούν να συμβάλουν στην συνολική οικονομική ευημερία της χώρας και έτσι να αποτελέσουν μια θετική δύναμη για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού προβλήματος.
Η κυρία Γκάρμπερ δήλωσε επίσης υπερηφάνεια που δυο αμερικανικές εταιρείες, η  ExxonMobil και η NobleEnergy, συμμετέχουν σε αυτές τις εξελίξεις που θα αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού.
Μιλούσε σε επιχειρηματικό δείπνο του Αμερικανικού Επιμελητηρίου Κύπρου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή και του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη.
Ο υπουργός Εξωτερικών στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και στη συνεργασία που αναπτύσσει η Ουάσιγκτον με το τριμερές σχήμα συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

Σύνταξη: Αιμιλία Μιχαήλ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Μαρτίου
Εκπρόσωπος: Ο ΓΓ απέστειλε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την άτυπη διάσκεψη
08:07
Σε ισχύ από σήμερα νέες χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας
07:51
Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τους μαθητές που δεν θα κάνουν ράπιτ τεστ
07:48
Σχεδόν διπλάσιες οι καταγγελίες στη Λεμεσό για παραβίαση μέτρων το τελευταίο 24ωρο
07:30
28 Φεβρουαρίου
Νίκη για το ΑΠΟΕΛ
20:43
Νικη και στη Λεμεσό για τον Κεραυνό
20:39
Ανακοινώθηκαν 283 νέα περιστατικά COVID-19 την Κυριακή, στο 0,63% το ποσοστό θετικότητας
20:18
Νίκη και κορυφή για την Ομόνοια
18:52
Υπ.Υγείας:12 αλυσίδες κρουσμάτων- Οι πέντε εντοπίστηκαν σε σχολικές μονάδες
18:42
Προεδρικό:Το ΑΚΕΛ δεν αποφεύγει τον δρόμο του λαϊκισμού σε σχέση με την πανδημία
18:16
Ελλάδα-Κορονοϊός:1.269 κρούσματα, 391 διασωληνωμένοι, 36 θάνατοι
17:47
Yπουργείο Παιδείας: Θα απαιτείται αρνητικό rapid test από μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης
17:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand