Καταθέτες παίρνουν 6 σεντ για κάθε ευρώ που έχασαν στο κούρεμα

Στα 5 με 6 σεντ για κάθε ευρώ που έχασαν στο κούρεμα των καταθέσεών τους, αναλογούν μέχρι στιγμής τα χρήματα που αντιστοιχούν στους καταθέτες της πρώην Λαϊκής Τράπεζας από τη διαχείριση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου, η οποία εισήλθε σε εξυγίανση το 2013.


 
Βάσει της ενημέρωσης που δόθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, τα μέχρι στιγμής καθαρά έσοδα από τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής ανέρχονται στα €192 εκατομμύρια, ενώ στα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνεται και ένα πακέτο 4,8% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο αποτιμάται στα €34 εκατ. Τα ποσά αυτά θα κατανεμηθούν αναλογικά στους πιστωτές της Λαϊκής εφόσον η αρχή εξυγίανσης (δηλαδή η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου) θα προχωρήσει στη διαδικασία εκκαθάρισης.
 
Έτσι στα ταμεία της αρχής εξυγίανσης βρίσκονται περίπου €224 εκατομμύρια (περιλαμβανομένου του πακέτου μετοχών της Τράπεζας Κύπρου) για διανομή στους πιστωτές της Λαϊκής που έχασαν €4 δισ. στο κούρεμα.
 
«Αν κάποιος κάνει μια μαθηματική πράξη, ουσιαστικά θα πάρουν για κάθε ευρώ 5 ως 6 σεντ με τα σημερινά δεδομένα, πράγμα το οποίο δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου προσθέτοντας πως η καθυστέρηση στην διαχείριση των περιουσιακών είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των αξιών των περιουσιακών στοιχείων.
 
Όπως, είπε, «αν κοιτάξει τη βιβλιογραφία μια εξυγίανση τελειώνει το μέγιστο σε δύο χρόνια και εμείς είμαστε ήδη στον έκτο και όταν έχεις να πωλήσεις περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, των οποίων η μητρική εταιρεία είναι υπό πτώχευση, ασφαλέστατα χάνονται αξίες», είπε.
 
Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, ο Διοικητής τη ΚΤΚ Κωνσταντίνος Ηροδότου είπε ότι η ΚΤΚ επιθυμεί να τελειώσει όσο το δυνατό γρηγορότερα. «Εμείς θέλουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται και να μπούμε στη διαδικασία εκκαθάρισης που είναι το επόμενο στάδιο για να επιστραφούν τα χρήματα που αντλήθηκαν», είπε.
 
Υπενθυμίζοντας ότι η αρχική αξία των περιουσιακών στοιχείων είχε αποτιμηθεί τον Μάρτιο του 2013 σε €663 εκατ με το μερίδιο που είχε η πρώην Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου να είχε αποτίμηση την ίδια περίοδο στα €382 εκατ, ο κ. Ηροδότου είπε παράλληλα πως, η αρχή εξυγίανσης είχε πωλήσει το 50% του μετοχικού πακέτου της πρώην Λαϊκής με έσοδα περίπου €65 εκατ, ενώ το άλλο 50% που απομένει αποτιμάται στα  €34 εκατ.
 
«Άρα χάθηκαν από πλευράς αξίας 283 εκατ από τα €663 λόγω καθαρά της διακύμανσης της μετοχής της τράπεζας Κύπρου», είπε.
 
Για τα επόμενα βήματα, ο κ. Ηροδότου είπε πως η ΚΤΚ κινείται σε δύο επίπεδα προκειμένου να προχωρήσει όσο το δυνατόν στη διαδικασία της εκκαθάρισης. Πρώτον εξετάζεται η πιο ασφαλής νομικά διαδικασία για τερματισμό της διαδικασίας εξυγίανσης και μετάβαση στη διαδικασία εκκαθάρισης, ενώ σε άλλο επίπεδο προωθείται ο διαγωνισμός για επιλογή εκκαθαριστή. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, όπως είπε, ο διαγωνισμός αναμένεται να τρέξει εντός Σεπτεμβρίου και μέχρι τον Νοέμβριο να επιλεγεί ο εκκαθαριστής, ο οποίος θα προταθεί στο Δικαστήριο.
 
«Για να πάνε τα λεφτά στους καταθέτες πρέπει να προχωρήσουμε στη διαδικασία εκκαθάρισης», πρόσθεσε.
 
Ψίχουλα τα όσα πήραμε
 --------------
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο διαχειριστής Κλεόβουλος Αλεξάνδρου, οι συνολικές εισπράξεις από τη διαχείριση ανέρχονται στα €223 εκατομμύρια, ενώ οι πληρωμές ανέρχονται στα €31,2 εκατομμύρια.
 
Όπως ανάφερε, οι πωλήσεις που έγιναν αφορούν στην πώληση της θυγατρικής στη Σερβία έναντι €2,2 εκατ, στην Ουκρανία έναντι €2,5 στη Ρουμανία έναντι €14,3 εκατ, στη Μάλτα έναντι €47,5 εκατ και στην Ελλάδα έναντι €73,5 εκατ.
 
Είπε πως εκκρεμεί ένα ποσό €13 εκατ που δεσμεύτηκε στη Μάλτα λόγω αποφάσεων δικαστηρίων, για την απελευθέρωση των οποίων, πρέπει να αποταθεί η Αρχή Εξυγίανσης στις αρχές της Μάλτας ή να αποταθεί ο εκκαθαριστής.

Ο κ. Αλεξάνδρου συμφώνησε πως αν περιουσιακά στοιχεία πωλούνταν με ταχύτερο ρυθμό τα εισοδήματα θα ήταν πολύ περισσότερα», αλλά εξήγησε πως χάθηκαν περίπου €250 εκατ από την μείωση της αξίας των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, ενώ πρόσθεσε ότι θυγατρικές εταιρείες της Λαϊκής παρουσίαζαν συνεχώς λειτουργικές απώλειες, η προσαρμογή της αποτίμησης που έκαναν ενδιαφερόμενοι επενδυτές και «το μένος των ξένων εποπτών», που προσπάθησαν να ανακαλέσουν τις άδειες των θυγατρικών της Λαϊκής.
 
«Είναι ψίχουλα που μπορέσαμε να μαζέψουμε σε σύγκριση με τα €4 δις των κουρεμένων αλλά αν δεν τα παίρναμε αυτά ίσως να πληρώναμε δύο φορές περισσότερα αν ανακαλούνταν οι άδειες των των θυγατρικών (της πρώην Λαϊκής) στο εξωτερικό.

Πληρωμές σε δικηγόρους €18,9 εκατ
 -------------
Πέραν των μισών εξόδων του διαχειριστή που ανέρχονται σε περίπου €19 εκατ, καταβλήθηκαν σε δικηγορικά γραφεία.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Αλεξάνδρου, πρόκειται για €6 εκ. για την υπόθεση της Λαϊκής εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας, περίπου €3,6εκ. στη δικαστική υπόθεση εναντίον του Ανδρέα Βγενόπουλου. Σε πληρωμές σε δικηγόρους για αγωγές εναντίον της Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο €4,9 εκ. Πληρωμές σε δικηγόρους στην Κύπρο για συμβουλευτικές υπηρεσίες περίπου €736 χιλ. Επίσης πληρωμές σε δικηγόρους για αγωγές εναντίον της Λαϊκής στη Βρετανία €1,5 εκ., πληρωμές σε δικηγόρους στην Ελλάδα €1 εκ. στην Ουρκανία €194 χιλ. Σε δικηγόρους στη Ρωσία γύρω στις €576 χιλ. αλλά και στη Μόσχα άλλες €115 χιλ. και άλλες €49 χιλ. σε άλλα δικηγορικά γραφεία.
 
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας Άδωνις Παπακωνσταντίνου, είπε πως ο κύριος λόγος της απώλειας της αξίας των περιουσιακών στοιχείων είναι η καθυστέρηση πώλησης των θυγατρικών στο εξωτερικό την ώρα που η μητρική τους εταιρεία είναι υπό πτώχευση.
 
«Αν τελειώναμε στους 6 μήνες τα νούμερα θα ήταν διαφορετικά», είπε.
 
Άλλο ένα θέμα που εγείρεται είναι το αίτημα του ΣΥΚΑΛΑ όπως το πακέτο μετοχών της πρώην Λαϊκής αντί να πωληθεί να κατανεμηθεί στους καταθέτες.
 
Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε το θέμα πρέπει να εξεταστεί νομοθετικά, καθώς ο νόμος περί εξυγίανσης προνοεί αποκλειστικά την πώληση των περιουσιακών στοιχείων.
 
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον κ. Ηροδότου. «Εμείς επιμένουμε και αν η ΚΤΚ δεν έχει ένσταση για να μπορέσει να γίνει αυτό το πράγμα πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει στην ΚΤΚ να διανέμει μετοχές», είπε.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος του Κινήματος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως η όλη διαδικασία της εξυγίανσης φτάνεις το τέλος της με μεγάλη καθυστέρηση, μια καθυστέρηση η οποία οδήγησε στην απομείωση της περιουσίας των καταθετών.

«Κατά τη δήλωση του Διοικητή μέχρι τον Δεκέμβριο θα οδηγηθεί στο δικαστήριο. Αρα αναμένουμε ότι αρχές του χρόνου για να πάρουν οι καταθέτες αυτά τα ψίχουλα», είπε, προσθέτοντας ότι οι απώλειες των καταθετών ανέρχονται στο 80%.
 
Χαρακτήρισε ως κρίσιμο η διαχείριση του κυρίου περιουσιακού στοιχείου, που είναι οι μετοχές της πρώην της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου, ένα θέμα που χαρακτήρισε ως «μήλο της έριδος», διότι οι καταθέτες θέλουν α διαμοιραστούν και ο εκκαθαριστής θέλει να πωλήσει.
 
Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε πως η εικόνα είναι άκρως θλιβερή αφού τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής έχουν εξανεμιστεί λόγω καθυστερήσεων λόγων παραλείψεων, λόγω ενεργειών που δεν έγιναν την ώρα που έπρεπε να γίνουν.
 
«Αν η διαχείριση γινόταν έγκαιρα τότε τα αποθέματα θα ήταν πολύ μεγαλύτερα γα να αποζημιωθούν οι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας», πρόσθεσε.
 
Χαρακτήρισε εξάλλου εξωφρενικά τα ποσά που έχουν δοθεί σε δικηγορικά γραφεία για να υπερασπιστούν τη Λαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε αγωγές που κατέθεσαν οι μέτοχοι. «Δηλαδή οι ίδιοι οι μέτοχοι πλήρωναν με 4,6 εκατ τους δικηγόρους για να υπερασπίζονται τη Λαϊκή σε αγωγές τις οποίες είχαν οι ίδιοι κινήσει».
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:35

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.